Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Advies van commissie Vermeulen inzake huurbeleid aangenomen

Datum nieuwsfeit: 14-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht Ministerraad
14 september 2001

KABINET STEMT IN MET ADVIES VAN COMMISSIE VERMEULEN OVER HUURBELEID

Het kabinet heeft op voorstel van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met het advies van de commissie Vermeulen over het huurbeleid. Voor 2002 betekent dit naar verwachting een gemiddelde huurverhoging van 2,9%. Vanaf 2005 komt er een nieuw systeem van huurprijzen en wordt het huidige waarderingsstelsel van woningen vervangen. De brief over het huurbeleid zal aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

De commissie Vermeulen - bestaande uit vertegenwoordigers van huurders- en verhuurdersorganisaties en het ministerie van VROM - heeft haar advies voor het huurbeleid voor de middellange termijn afgelopen woensdag aan de staatssecretaris aangeboden. In hoofdlijnen komen de voorstellen van de commissie neer op het volgende: vanaf 1 juli 2005 wordt een stelsel van referentiehuren ingevoerd dat het huidige waarderingsstelsel van woningen vervangt. Deze referentiehuren bieden huurders beter inzicht in de redelijkheid van de huur in verhouding tot de kwaliteit van de woning. De maximale huurprijs van een woning wordt vervolgens afgeleid van de referentiehuur. De huurprijs wordt in principe gedurende vijf jaar aangepast met het inflatiepercentage. Huurders en verhuurders krijgen hiermee meerjarige zekerheid over de huurontwikkeling.

Omdat er nog verder onderzoek nodig is naar de precieze invulling van het stelsel van referentiehuren, stelt het kabinet voor de korte termijn (2002 tot en met 2004) een samenhangend pakket aan maatregelen voor. De jaarlijkse huurverhoging mag niet hoger zijn dan de gemiddelde inflatie van de laatste vijf jaar als de woning een huur heeft die hoger is dan 70% van de maximaal toegestane huur. Voor woningen die in verhouding tot hun kwaliteit goedkoper zijn, mag de huurverhoging relatief groter zijn. Verder wordt bij sociale verhuurders de gemiddelde stijging van de huren voor de zittende huurders gebonden aan een maximum, worden de maximale huurprijsgrenzen bevroren en komt er een trapsgewijze afbouw van de verouderingaftrek in het woningwaarderingsstelsel.

RVD, 14.09.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie