Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Spiritualiteit in het dagelijks leven

Datum nieuwsfeit: 15-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Spiritualiteit in het dagelijks leven
De grote levensvragen bij vorming van het christendom 15 september 2001, in Utrecht, A. Moerland

Kunnen we met onbevangen nieuwsgierigheid terugblikken op de tijd waarin het christendom zich vormde?
We kunnen minstens proberen om, los van kerk en leergezag, te onderzoeken wat het discours was van de cultuur waarin het christendom zich vormde. Wat waren de grote vragen in die tijd? Welke antwoorden werden - door de zich vormende kerk - aanvaard en welke buitengesloten?
We vergelijken thema's uit de klassieke voorchristelijke tijd met de later gevormde dogma's van de kerk, zoals fatum en predestinatie, de vriendschap van Epicuros en christelijke naastenliefde, de cynici en de christelijke ascese, het 'ken uzelve' en de gnostiek, de vrijheid die Pericles verdedigde tegenover het leergezag. Wat was de invloed van Plato? En bovenal onderzoeken we het lijdensverhaal van Christus. We zullen daar een universeel thema in herkennen uit de 'heidense' cultuur waarbinnen het christendom zich vormde. Zo kunnen we misschien het debat van toen heropenen en zelfs de scheidslijnen die in onze geschiedenis getrokken werden tussen spiritualiteit en filosofie van hun scherpte ontdoen. Zou er, nu de kerken leeglopen, zoiets kunnen ontstaan als een westerse filosofische spiritualiteit, maar dan wel zonder geloofsdwang?

Bram Moerland studeerde filosofie aan de universiteit van Leiden. Bram Moerland heeft nu een filosofische praktijk. Hij doceert cultuurfilosofie aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Aanbevolen literatuur

· De Lijkrede van Pericles, in: Thucydides, de Peloponesische oorlog, II 34-46
· Barnes, Jonathan, Early Greek Philosophy, Penguin Books, 1987
· Downing, F. Gerald, Cynics and Christian Origins, T&T Clark, Edinburgh, 1992
· Lucretius, The Nature of the Universe, translated by Ronald Latham, Penguin Books, 1951

· Epictetus, Encheiridion, de Driehoek, Amsterdam, ISBN 90 6030 339 3
Algemene gegevens:

1. CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2. Filosofie Oost-West is een landelijke organisatie: FOW wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. FOW levensbeschouwelijk neutraal.

3. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4. Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.
5. Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen (in 2002 ¤ 35).

6. Data voor 2001 zijn 15 september, 6 oktober, 10 november, 15 december; en voor 2002: 19 januari, 9 februari, 16 maart, 20 april, 25 mei, 14 september, 5 oktober, 9 november en 14 december.
7. Folder en inschrijven bij: Filosofie Oost - West, Planetenbaan 2, 3951 EJ Maarn, of e-mail info@filosofie-oostwest.nl

8. Website www.filosofie-oostwest.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie