Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Blossfeldt in Natuurmuseum Groningen

Datum nieuwsfeit: 15-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


PersberichtenPERSBERICHT

Groningen, 20 augustus 2001

BLOSSFELDT - HET DUBBELE GEZICHT VAN DE NATUUR

Natuurmuseum Groningen: 15 september 2001 t/m 20 mei 2002
Van 15 september tot en met maart 2002 is in Natuurmuseum Groningen de tentoonstelling Blossfeldt, het dubbele gezicht van de natuur te zien. De Duitse fotograaf Karl Blossfeldt is aan het begin van deze eeuw beroemd geworden met zijn fascinerend extreem gedetailleerde zwart-wit opnamen van bloemen en planten. De tentoonstelling bevat fotos én voorbeelden van toepassingen van zijn werk in de (gebouwde) omgeving.

Blossfeldts denkwereld

Tussen 1890 en 1932 maakte Blossfeldt zon 6000 plantenfotos, die hij in eerste instantie gebruikte voor tekenonderwijs aan industrieel ontwerpers in opleiding. Uitgangspunt daarbij was dat alles wat de mens ontwerpt, zelfs op puur technisch gebied, zijn oorsprong moet hebben in de vormen en structuren in de natuur. Het was Blossfeldts overtuiging dat oplossingen voor industriële ontwerpen al besloten lagen in de natuur.

Blossfeldt vond fotografie een medium om schoonheid uit te dragen. De bron van schoonheid was volgens hem alleen in de natuur te vinden. Aansluitend op de geest van de naturalistische Jugendstil vond Blossfeldt dat de natuur opnieuw de basis moest vormen van én model moest staan voor artistieke schepping. Een conservatieve kunstopvatting in die dagen, maar weer erg actueel nu de afstand tussen mens en natuur in het dagelijkse leven groter is dan ooit.

Eerdere tentoonstellingen over het werk van Karl Blossfeldt concentreerden zich altijd op zijn fotografie. Het dubbele gezicht van de natuur presenteert Blossfeldts plantenfragmenten in vergrotingen van verschillende afmetingen. Fototableaus met contactafdrukken en herbaria geven een indruk van zijn manier van werken. Daarnaast toont het museum voorwerpen en voorbeelden op het gebied van kunstnijverheid en architectuur die zich met vergelijkbare vormen uit de natuur bezighouden vanaf het moment dat de fotos van Blossfeldt bekend werden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natuurmuseum Groningen; telefoon 050-3676170, (groningen@natuurmuseum.org)
Openingstijden:

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur

Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Gesloten op maandage-mail, algemene informatie, teurg

©1999, Natuurmuseum Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie