Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Speech SP-voorzitter Jan Marijnissen op Festival Tomaat

Datum nieuwsfeit: 16-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij

De strijd tussen goed en kwaad

Speech van SP-voorzitter Jan Marijnissen op Festival Tomaat, 16 september 2001 in Heeswijk-Dinther

Welkom!

Het zal u niet verbazen als ik zeg dat we in de afgelopen dagen indringend overlegd hebben of na de vreselijke gebeurtenissen in New York en Washington dit festival nog kon doorgaan. De eerste neiging is om te zeggen: zet er maar een streep door, waarom zou je zo'n bijeenkomst houden nadat juist een onvoorstelbare ramp heeft plaats gevonden?
Ik kan u zeggen: als het festival alleen maar feest zou betekenen, dan waren we vandaag hier niet samen geweest.
Maar juist omdat dit festival méér is dan alleen maar pret, vonden we dat we juist deze samenkomst moesten gebruiken om uitdrukking te geven aan onze gevoelens.
We besloten het festival door te laten gaan, als manifestatie waarop we uiting geven aan onze overtuiging dat niet in geweld en barbarij maar in cultuur en beschaving onze toekomst gezocht moet worden. Wie deelneemt aan een festival dat zich adverteert als een bijeenkomst waarop de échte waarde van kunst en cultuur voorop staat - die is ook in staat op zo'n festival inhoud te geven aan een welgemeend teken van protest tegen de brutale aanslag op de menselijke waardigheid zoals die afgelopen dinsdag aan de andere kant van de Atlantische Oceaan plaatsvond.

Wij allen zijn verontwaardigd over de afschuwelijke vernietiging van duizenden mensenlevens. Wij allen zijn solidair met de talloze ontredderde nabestaanden van de mensen die dinsdag om het leven kwamen.
Laten we hier ons medeleven tonen.
Tekent u alstublieft het condoleanceregister bij de ingang van het festivalterrein. Wij zullen ervoor zorgen dat uw blijk van medeleven op de juiste plaats terechtkomt.
Maar laten we ook duidelijk maken dat het juist nu óók zaak én taak is om ons gevoel voor beschaving niet te verliezen, ons niet over te geven aan de begrijpelijke, primaire gevoelens van wraak en vergelding. Volgens president Bush zijn de VS 'in oorlog'. En omdat de regering en de Kamer ingestemd hebben met activering van artikel 5 van het NAVO-verdrag, zijn ook wij nu in oorlog. Maar met wie? Met een bende terroristen? Of met een land, een groep van landen, een continent; of een geloofsgemeenschap; of een etnische bevolkingsgroep? Iedereen is het eens met opsporen en berechten van de organisatoren, helpers en financiers van deze aanslag. Maar dat is iets anders dan een oorlog uitroepen, want dat kan álles inhouden. De woorden die nu door president Bush gebruikt worden kunnen verwachtingen wekken die hij later wel móet waarmaken. Ik maak me daar grote zorgen over. We hebben besloten deze bijeenkomst door te laten gaan in de wetenschap dat de kunstenaars, performers, sprekers, muzikanten en medewerkers allemaal mensen zijn die zich verbonden voelen met ons festivalthema, en daarom mensen zijn die in staat zijn in hun optredens op hun eigen kunstzinnige wijze uiting te geven aan hun boosheid over het gebeurde.
We hebben hen gevraagd of ze wilden dat het Festival door zou gaan. Zonder uitzondering zeiden ze daar aan te hechten, juist om de hierboven gegeven reden. Juist in dit soort tijden waarin iedereen zich afvraagt 'wat is het dat ons bindt, wat is het dat ons scheidt' zijn kunst en cultuur bij uitstek de middelen om het antwoord te vinden.

Graag wil ik hier en nu ook ingaan op de gebeurtenissen in de VS van de afgelopen week zélf.
Het is, naar mijn mening, een vergissing om deze gruwelijke daad te bestempelen tot een daad van agressie tegen alleen de westerse wereld. Het is een daad van agressie tegen álle mensen die menselijke waardigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel voeren, of zij nu in Amerika wonen, of in Nederland, in Israël of in Egypte, in Soedan of in Zuid-Afrika; of zij nu christen zijn of moslim, atheïst of boeddhist.
Ja, je kunt spreken van een strijd tussen goed en kwaad, zoals de afgelopen dagen al zo vaak is gedaan - maar daarbij is 'de westerse wereld' niet automatisch 'het goede', en de Islamitische wereld niet automatisch 'het kwade'.
Laten we niet vergeten dat het vooral westerse landen zijn die tot op de dag van vandaag volop steun verlenen aan kwaadaardige islamitische regimes als dat in Saoedi-Arabië.
Laten we niet vergeten dat het met name westerse regeringen waren die Saddam Hoessein ooit tot de tanden bewapend hebben omdat het toen zo goed uitkwam in de strijd tegen Iran.
Laten we niet vergeten dat terroristen als Bin Laden het vak geleerd hebben van westerse geheime diensten omdat het toen zo goed uitkwam in de strijd tegen de Sovjet-aanwezigheid in Afghanistan Laten we niet vergeten dat westerse geheime diensten wapens hebben geleverd en nog altijd leveren aan islamitische terroristen in Tsjetsjenië en Kosovo.
Laten we niet de duizenden onschuldige burgerdoden vergeten die zijn gevallen door westerse bommen op Bagdad en Belgrado, door raketaanvallen op Khartoem en Kabul, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Laten we ons elke dag weer realiseren: de scheidslijn tussen goed en kwaad loopt dwars door de landen van de westerse wereld, dwars door de Islamitische wereld, dwars door alle samenlevingen van de wereld. Beschaving is in de geschiedenis gebleken een wankel bruggetje te zijn over het ravijn van de barbarij. Het is onze verantwoordelijkheid te blijven vechten voor het behoud van die brug, hier en op de hele wereld.

Het ís de plicht van alle vredelievende mensen in de wereld om te strijden tégen onrecht, geweld en agressie. Maar dat is geen strijd die gevoerd kan worden met kruisraketten, bommenwerpers en vliegtuigen als vliegende bommen - het is een veel moeilijker strijd, een strijd waarin woorden en ideeën, overtuigingen en overtuigingskracht de wapens zijn. De helden van deze strijd, de mensen die ons tot voorbeeld zijn, zijn geen generaals of zelfs maar voetsoldaten. Het zijn de vele, meestal naamloze miljoenen die zich wereldwijd, dag in dag uit, inzetten voor een wereld waarin begrippen als rechtvaardigheid, solidariteit en respect voor de menselijke waardigheid géén loze begrippen zijn.
De aanslagen in New York en Washington hebben aangetoond dat we daadwerkelijk allemaal één zijn in onze kwetsbaarheid op deze kleine wereld. Misschien kan deze gebeurtenis in de VS ertoe bijdragen dat dit besef algemeen ingang vindt en dat we er ook naar gaan handelen. Want, als de wereld in één huis woont mág het niet zo zijn dat de helft van de bewoners als paria's in de kelders moeten leven. Wie het terrorisme wil uitroeien zal de voedingsbodems ervoor moeten uitroeien. Terroristen kunnen alleen op die manier met succes worden geïsoleerd. Dat is vele malen effectiever dan een oorlog te beginnen waarbij weer vele onschuldigen het leven zullen laten, de spanningen in de wereld verder zullen oplopen en de wereldvrede in gevaar gebracht wordt.

Terug naar vandaag en ons cultuur-festival.
Ik hoop dat u de rest van de dag kunt doen wat u zich voorgenomen had: op een verrassende manier kennis maken met de vele vormen van kunst en cultuur, te ervaren wat de werkelijke waarde van kunst en cultuur is. In het algemeen, maar juíst ook in tijden zoals nu, waarin we niet weten wat de toekomst zal brengen en waarin we ons extra realiseren dat beschaving iets is waaraan elke dag weer gewerkt moet worden. Kunst en cultuur behoren tot de pijlers onder de beschaving. Dat vonden we al toen we het idee voor Festival Tomaat kregen. En dat vinden we in tijden als nu helemaal.
Ik wens u een beschaafde, ingetogen en daarom ook plezierige dag toe, hier in de Kersouwe in Heeswijk-Dinther.
Ik bedank u nu alvast voor uw aanwezigheid en bedank de optredende artiesten voor hun betrokkenheid en bereidheid in deze bijzondere omstandigheden hun bijdrage te leveren aan ons enigszins aangepaste programma.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...