Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste reactie Ad Melkert op de miljoenennota 2002

Datum nieuwsfeit: 18-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 17 september 2001

!!EMBARGO TOT DINSDAG 18 SEPTEMBER 2001, 1515 UUR!!

EERSTE REACTIE PvdA-FRACTIEVOORZITTER AD MELKERT OP DE MILJOENENNOTA 2002

De gebeurtenissen in de Verenigde Staten op 11 september werpen een schaduw over het debat over de Miljoenennota 2002. Deze situatie kleurt in hoge mate de reactie van de Partij van de Arbeid op de voorstellen van het Kabinet.

De PvdA stemt in met de hoofdlijnen van de Miljoenennota. De balans van vier jaar Kok-II is zeer positief. De werkgelegenheid heeft zich gunstig ontwikkeld. De financiŽle soliditeit is groot en alle inkomensgroepen zijn er de laatste jaren op vooruitgegaan. In de begroting 2002 investeert het kabinet 8 miljard gulden (3.8 mld. EUR) extra in kwaliteitsverbetering in de zorg, het onderwijs, de veiligheid, de natuur en de infrastructuur. Terecht wordt ook veel geld uitgetrokken voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector.

Daarnaast is een financieringsoverschot van ca. 1% bereikt en is de uitgavenreserve van 250 miljoen nog niet besteed. De staatsschuld daalt verder; van 80% in 1994 naar 48% in 2002.

De begroting is daarmee solide en kan een stootje hebben, ook nu de vooruitzichten onzekerder zijn in verband met de situatie in de Verenigde Staten.

In het licht van de ontstane situatie wil de PvdA op dit moment een pas op de plaats maken in het begrotingsbeleid. Dit betekent dat de uitgavenreserve in tact blijft en dat op een later tijdstip wordt bepaald hoe de koopkrachtsituatie van gezinnen met kinderen en van ouderen verder kan worden verbeterd.

Met het oog hierop vraagt de Partij van de Arbeid het Kabinet later dit jaar een geactualiseerde economische analyse voor te leggen, zodat deze in de Tweede Kamer en met de sociale partners in het najaarsoverleg besproken kan worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie