Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNG: extra investering in schoolgebouwen eerste stap

Datum nieuwsfeit: 18-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

VNG vindt extra investering 100 miljoen in schoolgebouwen eerste stap

Het Kabinet is voornemens om bij de Voorjaarsnota 2002 structureel 100 miljoen gulden vrij te maken voor onderwijshuisvesting. In een bestuurlijk overleg op donderdag 13 september 2001 erkende het Kabinet dat zij hier een financiële verantwoordelijkheid heeft.

In het overleg is afgesproken dat er een nadere verkenning komt naar de precieze omvang van de benodigde financiële middelen. De VNG gaat er van uit dat alleen al voor de aanpassing van schoolgebouwen als gevolg van de onderwijskundige vernieuwingen een bedrag van structureel 450 miljoen en incidenteel 1,3 miljard gulden noodzakelijk is. Daarnaast is de VNG van mening dat een forse investering nodig is om de huidige gebouwen te laten voldoen aan de hedendaagse eisen.

Vorig jaar al heeft de VNG bij het Kabinet een financiële claim ingediend. In aansluiting hierop heeft de Tweede Kamer het Kabinet in de motie Noorman-den Uyl gevraagd om met een sluitend plan van aanpak te komen voor verbetering van de onderwijshuisvesting en de bekostiging van de onderwijskundige vernieuwingen. Aanpassingen aan schoolgebouwen zijn nodig in verband met het VMBO, de invoering van ICT, Weer Samen Naar School, de tweede fase voortgezet onderwijs en de werkplek voor de docent.

Het Kabinet heeft in het overleg erkend dat over de besteding van de middelen in het gemeentefonds, inclusief het accres geen afspraken kunnen worden gemaakt. Gemeenten investeren uit eigen middelen aanzienlijk in de onderwijshuisvesting. Dit blijkt uit de Monitor decentralisatie onderwijshuisvesting PO/VO van Research voor Beleid in opdracht van het ministerie van OCenW. De VNG heeft benadrukt dat er geen reden is om aan te nemen dat hierin verandering optreedt. Onderwijs is en blijft prioriteit bij gemeenten. 17 september 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie