Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NAC bestaat 89 jaar

Datum nieuwsfeit: 19-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: NAC Voetbal
Zoek soortgelijke berichten
NAC Voetbal


NAC bestaat 89 jaar

19-09-2001

Vandaag -woensdag 19 september 2001- bestaat NAC 89 jaar Op 12 september 1912 werd NAC opgericht, nadat de clubs NOAD en ADVENDO besloten om hun krachten te bundelen. Tijdens de vergadering wilde de voorzitter van NOAD de nieuw te vormen club NOAD (NOad ADvendo) laten heten, maar ADVENDO-spelers waren hier fel op tegen. ADVENDO-speler Frans Konert kwam met het idee om de club NAC te noemen.
NAC kende in haar bestaan veel afwisselende successen. In de periode net na de oprichting zat het voor NAC niet mee. In de seizoenen 1915/1916, 1916/1917 en 1917/1918 eindigde NAC op de 2e plaats in de competitie. In het seizoen 1918/1919 wist NAC haar eerste kampioenschap te behalen. Ruim 2 seizoenen later werd NAC landskampioen van Nederland. In de kampioenscompetitie liet NAC Ajax, Be Quick en Go Ahead achter zich. Na dit kampioenschap braken gouden tijden voor NAC aan; tot aan 1935/1936 eindigde NAC vaak bij de eerste 3 plaatsen. Men wist tot deze periode 5 maal een kampioenschap te winnen.
In 1934/1935 had NAC als een van de eerste clubs in Nederland een primeur; NAC vloog vanaf Waalhaven (Rotterdam) met 2 vliegtuigjes naar Groningen, om daar een wedstrijd tegen GVAV te spelen. De vliegreis had geen invloed op het spel van NAC in die wedstrijd. NAC maakte GVAV met 1-5 in.

In de jaren `40 verhuisde NAC naar het stadion aan de Beatrixstraat. In de tweede wereldoorlog nam NAC een belangrijke sociale plaats in het Bredase leven in. NAC organiseerde tijdens deze oorlog sportdagen en wielerwedstrijden. Ook had NAC eenmaal een kermis op haar terrein. In het seizoen 1943/1944 organiseerde NAC een toneelstuk. In dit seizoen gaf de Nederlandse Atletiek Unie NAC toestemming om de NAC-Singelloop te organiseren. De Singelloop is nog steeds een jaarlijks terugkerend evenement in Breda.

In 1954/1955 had NAC de ideale mogelijkheid om voor de tweede maal in haar bestaan kampioen van Nederland te worden. In de kampioenscompetitie diende NAC op de laatste speeldag tegen PSV aan te treden. Met 2 doelpunten achterstand op koploper Willem II had NAC kansen op het Nederlands kampioenschap. NAC had immers een beter doelsaldo dan de aartsrivaal, en had de onderlinge kampioenswedstrijden in haar voordeel afgesloten. Helaas mocht het niet zo ver komen. Aan de Beatrixstraat verloor NAC met 2-0 van PSV. Op 12 maart 1960 ging er een enorme schok door NAC, toen het bericht werd ontvangen dat door een noodlottig auto-ongeval de heer Antoon `Rat` Verlegh was overleden. Vanaf de oprichting in 1912 was hij nadrukkelijk aanwezig in diverse hoedanigheden als speler, aanvoerder, bestuurslid, erevoorzitter, elftalbegeleider, lid van de technische commissie en redactielid van de NAC Klok. Het was een enorm verlies voor NAC.
Ruim een jaar later stond NAC voor de finale van de KNVB-beker in Den Haag tegenover Ajax. De bekerfinale werd met 3-0 verloren. In november 1961 was er opnieuw een gevoelig verlies voor de vereniging. De heer Jacq. Piederiet overleed in het Ignatiusziekenhuis, na opgenomen te zijn wegens een plotseling opgetreden hartzwakte. Net als Rat Verlegh was Jacq. Piederiet een echte NAC-man.
In 1965 degradeerde NAC voor het eerst in haar bestaan naar een lagere divisie. NAC eindigde in dat jaar op de laatste plaats, waardoor een teruggang naar de eerste divisie een feit was. Ondanks de degradatie gooide NAC in het bekertoernooi hoge ogen. Men bereikte de halve finale, waarin met 1-2 van Go Ahead werd verloren.Het seizoen daarop promoveerde NAC weer naar de ere-divisie.
In het seizoen 1966/1967 bereikte NAC weer een hoogtepunt in haar bestaan. NAC wist tot de finale van de KNVB-beker door te stoten. In de finale moest de Bredase ploeg tegen Ajax aantreden. Na verlenging verloor NAC met 2-1. Ajax was dat seizoen echter kampioen geworden, dus mocht de Bredase trots in het Europa Cup II-toernooi uitkomen. Het Europese avontuur eindigde in de tweede ronde. In de eerste ronde werd Floriana Malta verslagen, maar NAC moest in de tweede ronde haar meerdere in Cardiff City erkennen.

In de jaren 70 was NAC veelvuldig in het rechterrijtje te vinden. Ondanks dat het sportief in de competitie iets minder ging, was NAC een cupfighter in die periode. Op 31 mei 1973 wist NAC weer een hoogtepunt in haar geschiedenis bij te schrijven. NAC wist in de Kuip met 2-0 van het favoriete NEC te winnen. Ruim 25.000 knotsgekke NAC-fans reisden met auto`s, bussen en zelfs de "Faam-expres" (trein) naar Rotterdam. Opmerkelijk was dat voor aanvang van de wedstrijd de verkoop van het bier al was beëindigd, simpleweg omdat de tappen leeg waren. Bourgondische cultuur van NAC zullen we maar denken. Door doelpunten van Stanley Bish en Andy Brouwers wist NAC te winnen. De Kuip barstte uit haar voegen. De feestende massa verplaatste zich naar Breda, waar het feest nog lang duurde.

In de jaren `70 deed er zich in Breda een merkwaardige ontwikkeling voor. Supporters verzamelden zich achter het doel aan een van de korte zijden, en noemden hun vak de Spion-Kop. Met veel gezang, sjaals en vlaggen steunden zij hun ploeg. Dit was het begin voor het bekende Avondje NAC.
NAC verbleef veelvuldig in de onderste regionen van de eredivisie en wist vaak op de laatste speeldag degradatie te ontwijken. Op 14 mei 1983 was het dan toch een feit; NAC wist op de laatste speeldag niet van Feyenoord te winnen, en degradeerde daardoor naar de eerste divisie. Het seizoen erop promoveerde NAC, maar wist helaas geen hoge ogen te gooien. Na 1 jaar was het weer terug in de eerste divisie, en zou daar tot en met 1992/1993 blijven. Deze periode is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van NAC. De degradatie`s zorgden ervoor dat NAC in de financiële problemen kwam. Het kwam zelfs zo ver dat de belastingdienst een openbare verkoop organiseerde. Op dinsdag 9 december 1986 wilde men een zo groot mogelijke som binnenhalen door bezittingen van NAC per opbod te verkopen. Supporters gingen als een man achter NAC staan en kochten de roerende goederen op, om ze direct weer ter beschikking aan NAC te stellen. Dat seizoen werd er hard gewerkt om NAC schuldenvrij te krijgen. Langzaam maar zeker lukte dit, en NAC kon weer omhoog kijken.

Maar voordat de successen kwamen, kreeg NAC een enorm verlies te verwerken. De van Sparta overgekomen Andro Knel overleed op woensdag 7 juni 1989 nadat een vliegtuig, met het kleurrijk elftal, in de buurt van Paramaribo neerstortte. 176 mensen vonden de dood tijdens deze crash. Het gevolg was niet te beschrijven. Er kwam een enorme toeloop bij het stadion aan de Beatrixstraat en supporters van verschillende clubs namen op indrukwekkende wijze afscheid van Andro Knel. Vanaf 1989/1990 was NAC in de bovenste regionen van de eerste divisie te vinden, maar wist net niet te promoveren. Via de nacompetitie in het seizoen 1992/1993 lukte het uiteindelijk wel. De beslissende wedstrijd, in en tegen Den Bosch, werd door ruim 9000 NAC-fans bijgewoond. NAC wist deze wedstrijd met 3-0 te winnen en een waar feest barstte in Breda los.

De rentree op het hoogste niveau was een succes. Het eerste seizoen, onder leiding van Ronald Spelbos, miste NAC op een haar na Europees voetbal. Hetzelfde 2 jaar later; Dankzij een 5-0 verlies bij Roda JC mocht NAC weer geen Europees voetbal spelen.
Het sfeervolle Beatrixstadion voldeed niet meer aan de eisen, en het bestuur van NAC besloot tot de bouw van een nieuw stadion aan de Lunetstraat. In augustus 1996 werd dit stadion op feestelijke wijze geopend. Met een nieuw stadion, een verdubbelde begroting en een versterkte spelersselectie zou NAC de stap naar de subtop in Nederland definitief maken. Het ging helaas allemaal anders; In het dramatische seizoen 1998/1999 degradeerde NAC naar de Toto-divisie. Het seizoen werd overschaduwd door de dood van Dominique Diroux. De talentvolle speler overleed tijdens NAC 2 - AZ 2.
Er diende iets te veranderen bij NAC. NAC besloot haar organisatie te professionaliseren. Een Algemeen Directeur (Roelant Oltmans) werd aangesteld en NAC werd een BV. Het seizoen in de Toto-divisie werd door NAC goed afgesloten; NAC werd kampioen, waardoor weer een enorm feest in Breda losbarstte.

Het seizoen 2000/2001 werd een goed voetbaljaar voor NAC. Met goed voetbal eindigde NAC boven verwachting op de 10e plaats. Met historische overwinningen tegen Willem II (uit en thuis) en Feyenoord (thuis) leek het seizoen geslaagd.
Weer kreeg dit voetbalseizoen een zwarte rand om zich heen. Ferry van Vliet kwam met zijn vriendin om het leven tijdens een auto-ongeluk. Net zoals bij Dominique en Andro, was het eerbetoon bij Ferry enorm indrukwekkend.

Zoals bovenstaande tekst al laat merken is NAC een unieke club, met een rijke historie. Volgend jaar bestaat NAC 90 jaar. Inmiddels is er een commissie samengesteld die activiteiten rondom dit 90-jarig bestaan gaat organiseren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...