Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

OVAA organiseert debat politieke participatie allochtonen

Datum nieuwsfeit: 19-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

nieuws | persberichten

Persbericht: 4 september 2001

OVAA organiseert debat politieke participatie allochtonen

Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 organiseert het Overleg Allochtonen en Autochtonen (OVAA) op woensdag 19 september 2001 een debat over politieke participatie van allochtonen in Eindhoven. Onder het motto 'Kwestie van vertrouwen' komt de vraag aan de orde of de gemeente, de politieke partijen en migrantenorganisaties wel gericht werken aan de bevordering van de politieke participatie van zijn etnische minderheden. Is het voldoende, of moet het anders? Het debat vindt plaats in het kader van Multicultureel café OVAA 21, een terugkerende activiteit van OVAA. De discussie-avond is van 20.15
- 22.15 uur in de Openbare Bibliotheek Eindhoven in De Witte Dame, Emmasingel 22. De toegang is gratis.

Nog een half jaar te gaan en het is weer zover: gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Hoe groot zal de opkomst zijn van de allochtone kiezers en hoeveel allochtonen zullen op de kieslijst van de politieke partijen staan? Kortom hoe is het gesteld met de politieke participatie van allochtonen in Eindhoven? Het IMES - Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam - verrichtte onlangs een onderzoek naar de politieke participatie van etnische minderheden in vier steden: Amsterdam, Rotterdam, Zaanstad en Eindhoven. De lichtstad bleek in veel opzichten slecht te scoren.
Volgens het onderzoek bepaalt een vijftal factoren de politieke participatie van allochtonen.
Slechts twee daarvan zijn te beïnvloeden door beleid: de organisatiegraad van minderheden en de institutionalisering van het minderhedenbeleid. Het blijkt namelijk dat hoe hechter de etnische gemeenschap is, dus hoe meer georganiseerd in zelforganisaties, des te groter het politieke vertrouwen en de politieke participatie. En ook: hoe meer het beleid voor minderheden is geïnstitutionaliseerd - in meer specifiek beleid of formele adviesorganen - des te groter het aantal allochtone volksvertegenwoordigers.

OVAA, een unieke veelkleurige overleggroep in Eindhoven

Allochtonen en autochtonen in Eindhoven hebben zich begin 1999 gebundeld in het Overleg Allochtonen en Autochtonen, kortweg: OVAA. Doelstelling van het OVAA is het stimuleren van het interculturaliseringsproces in de Eindhovense samenleving. Met name door het gemeentebestuur en andere besturen te adviseren over de diverse beleidsterreinen van het interculturaliseringsproces. Het OVAA wil daarnaast het voortouw nemen in de discussie over actuele thema's, die te maken hebben met interculturalisatie. Het multiculturele café OVAA 21 is een van de initiatieven van het OVAA om in Eindhoven het multiculturele debat verder aan te zwengelen.
Het OVAA bestaat uit personen die deskundig zijn op de diverse terreinen van het interculturaliseringsproces en daarnaast nauwe banden hebben met het netwerk van de politiek en de minderhedenorganisaties. Palet, steunpunt voor multiculturele ontwikkeling in Noord-Brabant, biedt secretariële en inhoudelijke ondersteuning aan het OVAA.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie