Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Rotterdam over inhalatietherapie bij jonge kinderen

Datum nieuwsfeit: 19-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

19 september 2001

* Promotie mw. H.M. Janssens

* Proefschrift: Aërosoltherapie bij jonge kinderen
* Promotor: prof.dr. J.C. de Jongste, Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderlongziekten

Helft van peuters verzet zich tegen astma behandeling

Promotieonderzoek naar inhalatietherapie bij jonge kinderen door H.M. Janssens.

Er is erg weinig bekend over hoe jonge kinderen anti-astma medicijnen moeten inhaleren. Toch wordt meer dan 10% van de Nederlandse kinderen met deze medicijnen behandeld.

Het spuitbusje is een belangrijk toedieningssysteem voor anti-astma medicijnen. Spuitbusjes werden in de eerste plaats ontwikkeld voor gebruik bij volwassenen. Een jong kind kan alleen gebruik maken van een spuitbusje in combinatie met een voorzetkamer en masker. Dr. Janssens bestudeerde tijdens haar promotieonderzoek hoe spuitbusjes met voorzetkamers het beste gebruikt kunnen worden bij jonge kinderen. De belangrijkste factor die de geïnhaleerde dosis bepaalde, was de medewerking van het jonge kind. Met video-opnamen werd aangetoond dat ongeveer 50% van de kinderen onder de 2 jaar zich zodanig verzet tegen de behandeling, dat deze waarschijnlijk geen effect kan hebben. Zij onderzocht vervolgens of peuters eventueel tijdens de slaap behandeld zouden kunnen worden. Hiervoor werd met lasertechnieken een 3-dimensionaal model van de bovenste luchtwegen van een 9 maanden oud kind gemaakt. Op dit model werd een kunstlong aangesloten ontwikkeld door de afdeling longziekten in het AZR Dijkzigt. Met de kunstlong kan de ademhaling van een kind precies worden nagebootst. De adempatronen werden opgenomen bij wakkere en slapende jonge kinderen. Uit de modelstudie bleek dat er tijdens slaap meer medicijn de longen bereikte. Een andere belangrijke bevinding van de promovenda was dat bij inhalatie tijdens huilen zeer weinig medicijn in de longen komt. Met de resultaten van dit promotieonderzoek kan de kwaliteit van inhalatietherapie voor jonge kinderen aanzienlijk verbeterd worden.

Info:
Bij de promovenda e-mail: (janssens@alkg.azr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie