Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO start offensief gewasbescherming

Datum nieuwsfeit: 19-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

Telers overhandigen petitie bij gemeente- en provinciehuizen

LTO start offensief gewasbescherming

Dinsdag 18 september 2001 - Van een nieuw gewasbeschermingbeleid komt in de praktijk niets terecht als er geen verandering komt in de toelating van middelen. Telers zijn niet meer in staat gewassen als spruiten, ijsbergsla, appels, peren en aardbeien tegen ziekten, plagen en onkruiden te beschermen. De Nederlandse overheid toetst middelen strenger en sneller dan elders in de EU. Zo mag in Nederland bijvoorbeeld een bepaald middel niet meer worden gebruikt, dat in Duitsland nog een toelating heeft tot 2010. Middelen die nu verboden worden, zullen ten gevolge van de EU-harmonisatie straks weer worden toegelaten. Vele ondernemers in de tuinbouw, akkerbouw, fruit-, bollen- en boomteelt vinden dit nationale beleid een onhoudbare situatie.

Daarom start LTO vrijdag 7 september een offensief voor een nieuw gewasbeschermingsbeleid. Het gaat er daarbij niet om bestrijdingsmiddelen voor de langere termijn ten koste van alles te willen behouden. Wel gaat het erom verantwoorde, meer milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar te krijgen voor de middelen die nu verboden worden. Op dit moment is het toelatingsbeleid hierop niet toegesneden.
In heel Nederland overhandigen telers vrijdag 7 september de petitie Gezond van t land waarin zij pleiten voor een nieuwe koers in het beleid. Als er niets verandert, komen teelt én afzet van gezonde en veilige groente, fruit, granen, aardappelen, bloemen en planten namelijk in het gedrang, zo vermeldt de petitie. LTO richt zich bij het offensief vooral op de dialoog met burgers en overheden. De landelijke overheid heeft namelijk onvoldoende oog voor problemen waar telers mee kampen. Onderzoek toont aan dat burgers tevreden zijn over de kwaliteit van Nederlandse producten en de bijdrage van boeren en tuinders aan het landschap. In onze dialoog willen we duidelijk maken dat dit op het spel staat als het beleid niet wordt aangepast, stelt LTO-voorzitter Gerard Doornbos.
LTO pleit voor een moderne vorm van gewasbescherming waarbij het gebruik van chemische middelen tot een minimum wordt beperkt. Een chemisch middel wordt alleen ingezet als alle andere (preventieve) maatregelen zijn uitgeput. Tevens streeft LTO ernaar dat in 2010 tien procent van de productie op biologische wijze plaatsvindt.

Aanbieden petitie in WLTO-werkgebied
Vrijdagochtend nemen gedeputeerde L.E. van der Sar van de provincie Zuid-Holland en gedeputeerde drs. J.H.J. Verburg van de provincie Noord-Holland de petitie in ontvangst.
Daarnaast hebben 28 gemeenten (tot op dit moment) in Noord- en Zuid-Holland zich bereid getoond de petitie uit handen van een aantal telers in ontvangst te nemen. Deze telers zijn afgevaardigden van de verschillende WLTO-afdelingen.

Enkele feiten en cijfers
Ruim 60% van de burgers onderschrijft de stelling dat de voedselveiligheid van in Nederland geproduceerde producten hoger is dan van buitenlandse producten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het onderzoeksbureau Interview-NSS. Onderzoek van de Keuringsdienst van Waren geeft aan dat Nederlandse groente en fruit veel minder resten van chemische middelen bevatten dan importproducten. Ook is het percentage waarop te veel residu wordt gevonden veel lager: 2,4 procent bij Nederlandse producten tegen 15 procent bij importproducten.
Nederlandse telers reduceerden de afgelopen jaren het middelengebruik met 50 procent, terwijl de milieubelasting afnam met 40 procent. Door voortdurende aanpassingen van de bedrijfsvoering werken Nederlandse telers steeds duurzamer.

(Auteur: WLTO, afdeling Communicatie & Verenigingszaken)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie