Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanmeldingen nieuwe Spekcheque ronde gemeente Arnhem

Datum nieuwsfeit: 19-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Arnhem
Zoek soortgelijke berichten

Aanmeldingen nieuwe Spekcheque ronde

Op vrijdag 9 november vindt de elfde uitreiking van de Spekcheques plaats. Dit jaar is een bijzonder jaar omdat 2001 is uitgeroepen tot internationaal jaar van de vrijwilliger. Wilt u of uw organisatie meedoen, dan kunt u tot 12 oktober aanstaande een aanmeldingsformulier insturen.

Winnaar vorig jaar:
Visclub bewoners Elderhoeve Vorig jaar won de Visclub bewoners Elderhoeve uit Elden een spekcheque van F 2.500,--. Eric Centen (32), dagbestedingscoach op woon/zorgcentrum Waalstate in Presikhaaf begeleidt de visactiviteiten in verpleeghuis Elderhoeve sinds jaar en dag. Een gesprek met de geestelijk vader van de visclub.

Mannenclub
Eric Centen: "Het idee voor een visclub is zo'n jaar of drie geleden ontstaan vanuit een mannenclub. In verpleeghuis Elderhoeve waren de meeste dagbestedingsactiviteiten gericht op de vrouwelijke bewoners. De mannelijke bewoners werden een beetje ondergesneeuwd. Ik was van mening dat er ook voor hen iets gedaan moest worden. Aanvankelijk vond ik het best wel moeilijk een activiteit te bedenken voor deze groep. Je denkt dan gauw aan een borreltje drinken, een sigaartje of voetballen. Toen ben ik een keer gaan vissen met de mannen. Ze reageerden toen zo enthousiast, dat we besloten dit vaker te gaan doen. En zo is eigenlijk naast de mannenclub de visclub geboren. We zijn destijds begonnen met zo'n drie á vier vrijwilligers. Maar de visclub bleek een enorme aantrekkingskracht te hebben op mensen uit de wijk. De hulp kwam vanzelf. Mensen die hun hond uitlieten of wandelden langs de waterkant en ons zagen vissen, boden spontaan hun hulp aan. Zo is de visclub uitgegroeid tot een heel sociaal gebeuren voor de wijk Elden. Dat vind ik het mooie ervan. Natuurlijk zijn ook de vrouwelijke bewoners van harte welkom op deze visclub. Want onze doelstelling is alle bewoners van Elderhoeve een ontspanning aan te bieden in de openlucht, en er even uit te zijn aan de waterkant. Degenen die mee willen vissen kunnen dat doen, maar het is geen verplichting. Men kan ook gewoon aan de waterkant zitten met een kopje koffie. Vissen is dus geen doel op zich meer."

Inzet vrijwilligers
Inmiddels kan de visclub iedere week rekenen op zo'n twintig vaste vrijwilligers. Eric: "Daar gaat best veel tijd mee gepaard. Elke vrijdagmiddag zorgen de vrijwilligers voor de visspullen en letten ze erop dat de materialen in orde zijn. Ze halen samen met de activiteitenbegeleiders de bewoners op en begeleiden hen naar het water toe. Iedere bewoner krijgt een vaste begeleider (vrijwilliger) aangewezen. Voorop staat dat zij er borg voor staan dat de bewoners uit Elderhoeve zich kunnen ontspannen. Praten is niet altijd nodig, maar er gewoon zijn voor de mensen, dat is het belangrijkste. Na afloop merk je het direct aan de bewoners. Iedereen komt in een ontspannen toestand terug. En dat geldt met name voor (motorisch) onrustige bewoners. Dat heeft ons ertoe gebracht om mee te gaan doen met de spekcheque. Dit project vind ik echt een voorbeeld voor de samenleving, een teken van menslievendheid. Want eigenlijk staat de visclub symbool voor al hetgeen de vrijwilligers voor Elderhoeve doen. Het totale activiteitenpakket dat Elderhoeve aan haar bewoners biedt, is mede mogelijk dankzij de inzet en toewijding van heel veel vrijwilligers."

Boottocht
"Het geld van de spekcheque hebben we besteed aan een boottocht. Onze grootste wens ging daarmee in vervulling. Via een rederij in Maasbommel hebben we afgelopen zomer een boottocht gemaakt. Aan de kant van de oever van de Maas stopten we en toen gingen de hengeltjes van boord. Het was een fantastische middag voor de bewoners. Vorig jaar had ik voor het eerst gehoord over het bestaan van spekcheques. Ik vind de spekcheque een geweldig initiatief. Op deze manier beweeg je mensen ertoe om gezamenlijk een verantwoordelijkheid te dragen van het gebeuren binnen de wijk of daarbuiten. Voor mij mag hier meer aandacht naar uit met name op landelijk niveau. Het is toch een vorm van medemenselijkheid en verdraagzaamheid naar elkaar toe. Dat is in deze tijd wel eens ver te zoeken."

Welkom
"Veiligheid van onze bewoners staat voorop. Als we over te weinig vrijwilligers beschikken, dan moeten we helaas het aantal bewoners daar op afstemmen. Wat dat betreft zijn nieuwe handen van harte welkom. Verder zou het mooi zijn als de gemeente Arnhem (met het oog op de veiligheid en de toegankelijkheid van rolstoelers) een verhard pad aan zou leggen naar de waterkant. Nu moeten we een flink stuk omlopen via een dijkje voordat we bij de waterkant zijn. Het visseizoen is van begin mei tot eind september, iedere vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur aan het water bij verpleeghuis Elderhoeve aan de Elderhofseweg. Wie interesse heeft kan terecht bij Hannie Massen (coördinator vrijwilligers) telefoon 3810411.

Aanmeldingsformulier
Wanneer u denkt voor een Spekcheque in aanmerking te komen, kunt u een aanmeldingsformulier aanvragen met behulp van bijgaande bon. Als u de ingevulde bon opstuurt (postzegel is niet nodig) naar het stadhuis, Concernstaf t.a.v. de sector wijkzaken, krijgt u een aanmeldingsformulier toegestuurd. Aanmeldingsformulieren zijn ook verkrijgbaar bij alle wijkposten, buurtcentra en het gemeentelijk informatiecentrum in het stadhuis, Koningstraat 38. Dit aanmeldingsformulier moet uiterlijk 12 oktober ingeleverd zijn bij de Concernstaf, Koningstraat 38. Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat van de sector Wijkzaken, tel. 3773704

Aanvraag aanmeldingsformulier Ik wil graag via deze bon een aanmeldingsformulier ontvangen voor de Spekcheques-uitreiking op vrijdag 9 november aanstaande. U kunt het formulier zenden aan:

Naam


....

Adres

....

Postcode en plaats


Datum

....

Deze bon s.v.p. zenden aan: Concernstaf
Sector wijkzaken
t.a.v. secretariaat Spekcheques Antwoordnummer 5000
6800 WC Arnhem

Postzegel plakken is NIET nodig. Denkt u eraan! Het aanmeldingsformulier moet u uiterlijk vrijdag 12 oktober inleveren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie