Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Betere beoordeling hartpatiënten

Datum nieuwsfeit: 20-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

17 september 2001 Promotie Jan Willem Bech aan TU Eindhoven

Betere beoordeling hartpatiënten dankzij nieuwe techniek voor bloeddrukmeting in kransslagader

PERSBERICHT

Een nieuwe techniek voor het meten van de bloeddruk in kransslagaders maakt het cardiologen mogelijk bij patiënten met vernauwingen in die aders een beter onderbouwde keuze te maken tussen behandeling van deze vernauwingen of het nalaten van behandeling. De nieuwe techniek is ontwikkeld door specialisten in het Catharina-ziekenhuis Eindhoven en het Onze Lieve Vrouwe Hospitaal in het Belgische Aalst. Met name combinatie van de nieuwe techniek met de bestaande techniek van röntgenafbeeldingen maakt een betere besluitvorming bij de diagnostiek en behandeling van hartpatiënten mogelijk.

Deze conclusie trekt de Eindhovense promovendus drs. Jan Willem Bech in zijn proefschrift 'Coronary pressure measurement and fractional flow reserve for decision making in the catheterization laboratory'. Donderdag 20 september hoopt hij op dit proefschrift te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Promotoren zijn prof.dr. N.H.J. (Nico) Pijls, hoogleraar aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e en cardioloog aan het Catharina-ziekenhuis Eindhoven en prof.dr. F.W.H.M. (Frits) Bär, hoogleraar en cardioloog aan de faculteit der Geneeskunde van de Universiteit Maastricht (UM). Bloeddrukmeting
Kransslagaders van het hart kunnen worden onderzocht dankzij röntgentechnieken. Dat gebeurt al ruim 40 jaar met de zogenoemde coronair angiografie. Bij dit onderzoek worden de kransslagaders door middel van een ingespoten contrastvloeistof met röntgenstralen afgebeeld en onderzocht op de aanwezigheid van vernauwingen. Alhoewel dit röntgenonderzoek belangrijke informatie geeft, zegt het weinig over de fysiologische ernst van vernauwingen en hun betekenis voor de doorstroming van de kransslagaders en de hartspier. Om die doorstroming beter te kunnen beoordelen hebben cardiologen nieuwe technieken ontwikkeld. Bij een van die technieken, ontwikkeld in het Catharina-ziekenhuis Eindhoven en het Onze Lieve Vrouwe Hospitaal Aalst/België, wordt gebruikt gemaakt van bepaling van de bloeddruk in de kransslagaders. Meting van de bloeddruk in de kransslagader gebeurt door middel van een uiterst dunne voerdraad, voorzien van een drukgevoelige microsensor. Deze voerdraad wordt vanuit de slagader in de lies met behulp van een catheter tot bij het hart en vervolgens in de kransslagader tot voorbij de vernauwing opgevoerd. Om maximale inspanning van de patiënt te simuleren, wordt door toediening van een medicijn de bloedstroom door de kransslagader zo hoog mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd wordt zowel de bloeddruk voorbij de vernauwing als die in de grote lichaamsslagader gemeten. Uit de resultaten van deze meting wordt de zogenoemde index voor de bloedstroom naar de hartspier berekend, dat is de fractionele flow reserve, afgekort tot FFR. Pijn op de borst
Jan Willem Bech in dit kader: "Zo heeft een gezonde kransslagader een FFR van ongeveer 1,0. Bij een vernauwing, verantwoordelijk voor een licht afgenomen FFR tussen 0,95 en 0,75 is de kransslagader ziek, maar zal bij maximale inspanning van de patiënt voldoende bloed kunnen passeren en zal geen zuurstofgebrek in de hartspier ontstaan. Bij een vernauwing die voor een FFR kleiner dan 0,75 verantwoordelijk is, zal bij maximale inspanning zuurstofgebrek in de hartspier ontstaan en kan de patiënt als gevolg daarvan klachten van pijn op de borst ervaren. Naarmate de FFR kleiner is, zal er eerder, dus bij minder grote inspanning, zuurstofgebrek optreden en daarmee gepaard gaande pijn op de borst (angina pectoris)". Drs. Jan Willem Bech onderzocht met name het effect van toepassing van deze nieuwe techniek op de besluitvorming bij de diagnostiek en behandeling van hartpatiënten. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdelingen cardiologie van het Catharina-ziekenhuis Eindhoven en van het Onze Lieve Vrouwe Ziekenhuis in Aalst/België. Conclusies
In zijn proefschrift trekt promovendus Jan Willem Bech een aantal conclusies. Twee daarvan:

1. "Bij patiënten met een vernauwing in de kransslagader geeft berekening van de FFR waardevolle informatie. Zij ondersteunt het besluit tot het al dan niet verrichten van een Dotterprocedure of een omleidingsoperatie. De grenswaarde daarbij is 0,75".
2. "Bij patiënten met een matige vernauwing van de hoofdstam van de linker kransslagader geeft de berekening van de FFR eveneens waardevolle informatie over de functionele ernst van de vernauwing. Zij is nuttig bij de keuze tussen chirurgische en niet-chirurgische behandeling".

Jan Willem Bech (1959) studeerde af in de geneeskunde in 1988 aan de VU Amsterdam. Hij werkt sinds 1996 in het Catharina-ziekenhuis Eindhoven, waar hij de opleiding tot cardioloog combineerde met zijn promotie-onderzoek. Hij verwacht met ingang van 1 december a.s. geregistreerd te worden als cardioloog.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie