Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse toekenning persoonlijke assistentiebudgetten (PAB)

Datum nieuwsfeit: 20-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN,

GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 20 SEPTEMBER 2001

Toekenning van persoonlijke assistentiebudgetten (PAB) aan gehandicapten op schema

Naar aanleiding van de persconferentie door de budgethouderverenigingen over de toekenning van de persoonlijke assistentiebudgetten, bevestigt minister Vogels dat deze nieuwe vorm van ondersteuning, bij zeer veel personen met een handicap en hun families positief onthaald is. Mr dan 1.500 mensen hebben zich bij het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap aangemeld sinds de Vlaamse regering op 15 december 2000 het PAB-voorstel van minister Vogels heeft goedgekeurd. Deze toestroom bewijst volgens de minister dat het PAB-beleid op het goede spoor zit, en tegemoet komt aan een grote nood aan ondersteuning van gehandicapten die zelfstandig of in een gezin leven.

De minister ontkent stellig dat met de toewijzing van de beschikbare budgetten in 2001 getalmd wordt. Bij de uitvoering van deze volstrekt nieuwe dienstverlening hebben de ambtenaren van het Vlaams Fonds, en de toewijzingscommissie, bijzonder hard gewerkt om de aanvraagdossiers te verwerken. Mensen met een handicap en hun vereniging zijn intensief betrokken bij dit uitvoeringsproces. In juli ll werden de eerste 141 budgetten toegekend. Ongeveer 120 personen organiseren vandaag zelf de assistentie die ze nodig hebben, en tegen het einde van het jaar zal het volledig beschikbare PAB- budget van 8,47 mio ? (341,6 mio bef) volledig zijn toegewezen.

De minister ontkent niet dat de Vlaamse gehandicaptenzorg onder zware druk staat van in totaal meer dan 4000 personen met een handicap die soms jaren moeten wachten op de opvang of persoonlijke assistentie die dringend nodig is. Het is juist door het recent instellen van een adequaat en transparant systeem van registratie van de behoeften, dat de Vlaamse overheid voor het eerst de rele omvang van deze maatschappelijke problematiek onderkent.

De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg zijn niet ontstaan van vandaag op morgen. Er is een inhaalbeweging nodig om deze wachtlijsten weg te werken, en dat is voor de minister en voor de gehele Vlaamse regering een beleidsprioriteit voor de komende jaren.

info : Sylvie Fabr, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: (persdienst.vogels@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie