Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: gemeenschappelijk waterbeheer in Eritrea

Datum nieuwsfeit: 20-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Gemeenschappelijk waterbeheer in Eritrea

Promovendus Kiflemariam onderzocht de besturing (governance) van irrigatiesystemen op het platteland van Eritrea, waarbij de belanghebbenden op adequate wijze zijn betrokken. De besturing van de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen als water en land is uitermate belangrijk voor de kleine boeren van de Eritrese hooglanden, die op de rand van het bestaansminimum leven. De bevolking is er al eeuwen in geslaagd de schaarse hulpbronnen duurzaam te beheren, hoewel het gemeenschappelijke belang van beperkt gebruik eigenlijk haaks staat op het individuele belang van een grote productie. Centraal in het proefschrift staat de vraag hoe de institutionele voorziening voor het irrigatiesysteem (common pool resource of CPR) geregeld is en functioneert. De situatie is onderzocht in de drie dorpen Zeare, Ghedged en Lamza. De CPR werkt hier omdat de gemeenschappelijke hulpbron, de rechthebbenden en niet-rechthebbenden duidelijk afgebakend zijn. Ook is er een duidelijke congruentie tussen onttrekkingsrechten en bijdrageplichten. Gebruikers beslissen gezamenlijk over het bestuurlijke arrangement, met toezicht op naleving en regelhandhaving. Ten slotte is van belang dat het extern gezag de rechten van de gebruikers erkent om op eigen wijze het bestuur van hun CPR in te richten. Met een aldus opgebouwd sociaal kapitaal en endogene instituties weten de bewoners van de drie dorpen duurzaam met hun gemeenschappelijke hulpbron om te gaan. /GG

Abraham Kiflemariam (Advangefom, Eritrea, 1960) studeerde Business Management aan de Unversiteit van Asmara, Eritrea. Hij behaalde zijn doctoraal in Public Policy and Administration (PPA) aan het ISS (Institute of Social Studies) in Den Haag. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij aan Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de RUG. Kiflemariam werkt tegenwoordig als docent bij de Universiteit van Asmara.

Datum en tijd

donderdag 20 september 2001, 14.15 uur

Promovendus

A. Kiflemariam, tel. 00 291 1 184752 (werk)

Proefschrift

Governance without government

Promotor

prof.dr. M. Herweijer

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie