Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Interview met KOK in Met het oog op morgen, Radio 1

Datum nieuwsfeit: 21-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red9961
2001-09-21, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD EN DE INGELASTE EUROPESE TOP IN BRUSSEL, OVER DE

AANSLAGEN OP DE VS EN EEN EVENTUEEL ANTWOORD DAAROP

DENNENKAMP:
Hoe laat Europa zijn eensgezindheid zien?

KOK:
In de eerste plaats binnen Europa zelf een duidelijke aanpak te kiezen op het punt van de terrorismebestrijding. De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn gisteren bijeen geweest. Dat vraagt op een aantal punten om een nader vervolg, maar de hoofdlijnen als het gaat om de samenwerking tussen de diensten bijvoorbeeld, de veiligheidsdiensten, ook binnen Europa en met de Amerikanen. Arrestatiebevel, gezamenlijke definitie van terrorisme, aanhoudingsmogelijkheden en ook het niet langer mogelijk maken van het gebruiken van financiële kanalen voor illegale praktijken waarbij terrorisme wordt gefinancierd. Het is ook heel belangrijk dat Europa dit afspreekt met elkaar, ook aan de Amerikanen laat blijken en dat als het ware als pakket inbrengt in het internationale overleg. Dan zien we dat dat spoor heel actief wordt bewandeld en ik denk dat dat ook goed is want terrorisme is natuurlijk een kwaad wat moet worden uitgeroeid. Dat zal veel tijd vragen, een lange adem, maar je moet er wel mee beginnen.

DENNENKAMP:
Amerika overweegt nu het gebruik van geweld bij de aanpak van het terrorisme. Binnen NAVO-verband hebben de NAVO-leden gezegd: als Amerika dat doet, kan Amerika rekenen op onze steun. Kan Amerika ook rekenen op de steun van de EU?

KOK:
De EU zelf als zodanig heeft daarin uiteraard geen rol. Misschien komt dat op een hele lange termijn nog een keer dat de Unie daar dan ook echt een competentie op heeft. Het is nu echt een kwestie van de lidstaten. Het is precies wat u zegt, de lidstaten hebben in de NAVO Artikel 5 van het NAVO-verdrag van toepassing verklaard. Het is niet zeker of de Amerikanen daar ook een beroep op zullen doen. Het kan best zijn dat de Amerikanen op een gegeven moment een eigen antwoord willen formuleren, waarbij men anderen niet vraagt. Het kan ook zijn dat men misschien bepaalde leden van de NAVO wel benadert en andere niet, maar in ieder geval is het zo dat aan het geven van een militair antwoord ook bijdragen, ook van de zijde van Nederland, mogelijk zijn. Daar hebben we in het parlement ook over gesproken. Een grote meerderheid in het parlement steunt ons daar ook in, geeft ons daar ruimte in. Maar we zullen daar natuurlijk heel gewetensvol en zorgvuldig mee omgaan omdat het verantwoording afleggen, ook als dat achteraf moet gebeuren, natuurlijk een hele gewichtige zaak is. Je moet wel weten waar je je eventuele medewerking aan verbindt.

DENNENKAMP:
Legt Europa Amerika nu niet toch beperkingen op door te stellen dat de bestrijding van terrorisme onder auspiciën van de VN moet gebeuren?KOK:
We moeten twee zaken goed uit elkaar houden. Het eventuele militaire antwoord gebeurt niet onder auspiciën van de VN, dat is een recht wat Amerika heeft, ook op basis van de Resolutie 1368 van de Veiligheidsraad waar een verwijzing is gemaakt naar Artikel 51 van het VN-handvest. Dus daar is geen verdere VN-activiteit of rol bij nodig. Iets anders is als het lange spoor van de meerjarige bestrijding van het terrorisme ook serieus moet worden afgelegd. Daar is een brede alliantie van landen bij nodig, ook in de Arabische wereld, Rusland, noemt u maar op. Dan is natuurlijk het raamwerk van de VN een veel effectiever en vertrouwenwekkender raamwerk dan dat een dergelijke internationale alliantie alleen maar zou berusten op de vraag: wie geeft er steun aan de VS?

DENNENKAMP:
Nu wil Europa met Europees beleid het terrorisme aanpakken. De politieke wil is heel erg groot, maar zijn de instrumenten die u heeft niet eigenlijk heel zwak omdat ze juist op het terrein liggen van onderwerpen die eigenlijk net in ontwikkeling zijn, zoals justitiesamenwerking en samenwerking op buitenlands terrein?

KOK:
Ja, maar er is toch ook vrij veel vooruitgang mogelijk als de politieke wil aanwezig is en verder wordt ontwikkeld in de komende weken en maanden. Begin december zullen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken een aantal uitwerkingsbesluiten nemen als het bijvoorbeeld gaat om het aanhoudingsbevel of als het gaat om de definitie van terrorisme, dat je eigenlijk ook in het strafrecht in ieder van de landen van de EU dezelfde definitie hanteert. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Europol, het toekennen van bepaalde bevoegdheden aan Europol en het versterken van de samenwerking tussen de diensten is belangrijk. Ook in de slag van samenwerking met Amerika, het punt dat ik net noemde van de financiële instellingen, dus het mogelijk maken van de financiering van terroristische activiteiten vanwege witwaspraktijken enz.. Op al die punten is voldoende politieke wil aanwezig in de EU om zeg maar versneld voortgang te maken met samenwerking. Je zou dus kunnen zeggen: wat afgelopen tijd ook steeds wel werd besproken in vergaderingen, maar niet echt tot een doorbraak kwam, komt waarschijnlijk nu door de omstandigheden wat geforceerder tot een doorbraak omdat we allemaal zien dat het enorm belangrijk is. En dat is goed.

DENNENKAMP:
Gelooft u dat werkelijk? In Tampere heb ik u eigenlijk hetzelfde horen zeggen toen een initiatief werd genomen om juist op justitieterrein verder door te werken. In veel conclusies wordt nu terugverwezen naar die bijeenkomst, twee jaar geleden.

KOK:
U heeft gelijk, de Tampere-bijeenkomst van de Europese Raad is niet zonder moeite tot stand gekomen en de besluiten die daar genomen zijn ook niet. En het heeft de afgelopen tijd ook echt wel geschort aan het implementeren van de besluiten die daar genomen zijn. Het is natuurlijk tragisch, en meer dan tragisch dat deze dramatische gebeurtenissen in Amerika nodig waren om ons in Europa, ook op dit soort terreinen, met meer urgentie te drukken op de realiteit dat we nu ook echt benen moeten maken. Maar nu die omstandigheid daar is, het is dramatisch dat die omstandigheid zich heeft voorgedaan, zullen we ook de politieke kracht en politieke wil moeten ontwikkelen om wel versnelling aan te brengen en dat gaan we nou ook doen.DENNENKAMP:
Is er dan werkelijk reden om de scepsis te laten varen waarmee je de conclusies nu zou kunnen beschouwen, omdat het toch een doorslag van veel conclusies is die uit het verleden al getrokken zijn?

KOK:
Op een aantal punten is echt ook van een versterking van de conclusies sprake. Ik vind niet dat er reden is voor scepsis. Ik kan wel begrijpen dat sommige mensen toch geneigd zijn die scepsis nog steeds te hanteren, maar ik zeg maar dit: solidariteit laat zich vrij eenvoudig uitspreken op de dag van een vreselijke ramp of in de dagen die op een vreselijke ramp volgen. Solidariteit moet op enig moment ook echt blijken op het ogenblik dat de daad bij het woord wordt gevoegd. En dit is nu de periode waarbij de daad bij het woord moet worden gevoegd. En iedereen die dus echt ontsteld en meer dan dat is geweest over wat er tien dagen geleden in Amerika gebeurde, die heeft de dure plicht om iedere dag die straks voor ons ligt optimaal te gebruiken voor het versterken van onze gezamenlijke kracht om dat terrorisme en de mensonterende consequenties daarvan onder de knie te krijgen. We zullen niet rusten tot dat succesrijk en kansrijk is gebeurd.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, RD)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...