Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opening vredesweek Molukse gemeenschap in Nederland

Datum nieuwsfeit: 21-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Opening vredesweek

De Molukse gemeenschap in Nederland en de muren tussen de religies

De opening van de jaarlijkse vredesweek, georganiseerd door het IKV en Pax Christi, zal plaatsvinden op vrijdag 21 September, van 13.30- 17.00 uur in het Moluks Historisch Museum te Utrecht. Adres: Kruisstraat 313, Utrecht
De afgelopen jaren is onze samenleving opgeschrikt door het conflict op de Molukken. Eén van de meest in het oog springende verschijningsvormen van dit conflict was van religieuze aard. Voor buiten- en binnenstaanders leek het wel alsof het om een conflict ging tussen twee godsdiensten, christenen tegenover moslims. Alhoewel de oorzaken van het conflict elders lagen, waren de scheidslijnen die het conflict naar buiten toe kenmerkten wel heel sterk religieus gekleurd. In Nederland werd dit onderkend, ook en in het bijzonder door een nieuwe beweging die zich ging noemen: "Vrouwen voor Vrede op de Molukken (VvVM)"
In deze beweging werken christenvrouwen en moslimvrouwen eendrachtig en zichtbaar voor de buitenwereld samen. Zij beschouwen elkaar als volstrekt gelijkwaardig, in het volle besef dat ze behoren tot verschillende religieuze groeperingen. Hoe belangrijk dit is voor de vrede hebben ze zelf ervaren. Het behoren tot een andere religie wordt immers vaak gezien als een voorwaarde voor vijandschap en niet voor vrede. Maar het kan dus ook omgekeerd: je gewaande vijand kan blijken je echte vredesvriend te zijn. In de Molukse gemeenschap groeit het besef dat er op een nieuwe manier gekeken moet worden naar jezelf en naar de ander, dat religie en etniciteit mensen weliswaar onderscheiden, maar daarmee nog niet scheiden in twee of meer vijandelijke kampen. Tijdens de openingsbijeenkomst van de Vredesweek zullen ouderen en jongeren aan het woord komen om hun ervaringen en hun inzet voor wederzijds begrip met de overige aanwezigen te delen en te bespreken. Ook de religieuze instituten van kerk en moskee zullen vertegenwoordigd zijn en aan het gesprek deelnemen.

Programma

Het programma is op verzoek van het IKV en Pax Christi voorbereid door VvVM.
13.30 - 13.45 Opening door Marijke Grafhorst, voorzitter van het IKV.
13.45 - 14.15 Ervaringen van Vrouwen voor Vrede op de Molukken. Sprekers: Farida Pattisahusiwa (moslim) en Vera Tentua (christen) 14.15 - 14.45 Twee Molukse jongeren, christen en moslim, en de muren die zij ervaren.
14.45 - 15.15 Pauze.
15.15 - 16.30 Panel discussie met vertegenwoordigers van de Molukse kerken/moskeeën en de Nederlandse kerken. Ook de zaal praat mee. Panelleden zijn o.a. ds. Doff (SOW kerken), ds. Rutumalessy (GIM) pater Anton Gielen (afkomstig van de Kei-eilanden), dr. Karel Steenbrink (Islamkenner). Anderen worden nog gevraagd.
16.30 - 17.00 Religieuze muren op de Molukken. Toespraken van Wim Manuhutu, directeur van het Moluks Historisch Museum en Ron Habiboe, coördinator van Infodoc.
17.00 Sluiting.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie