Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Luchtlanding veteranen op Ginkelse Heide in Ede

Datum nieuwsfeit: 22-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede


- Airborne-dropping op zaterdag 22 september met Engelse bevrijders -
Luchtlanding veteranen op Ginkelse Heide in Ede

Opnieuw komt een elftal Engelse oorlogsveteranen voor de Airborne-dropping naar Ede. Zij landen op zaterdag 22 september a.s. als parachutist op de Ginkelse Heide, zoals zij ook deden in september 1944. Hun programma is een onderdeel van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem, de bevrijdingsoperatie "Market Garden" die het einde van de Tweede Wereldoorlog moest inluiden. De 11 veteranen, in leeftijd variërend van 76 tot 82 jaar, mogen aan de dropping meedoen nadat zij in de afgelopen maanden hun training, keuring en drie oefensprongen goed hebben volbracht.

Droppingprogramma
Het droppingprogramma begint om 10.00 uur met een solo-parachutesprong van 3 veteranen vanuit een Norman Ylander-vliegtuig. Zij worden vergezeld door een zogenoemde jumpmaster en een cameraman. Om 10.15 uur maken 8 andere veteranen een tandemsprong vanuit een Dakota-toestel. Ieder van hen is daarbij gekoppeld aan een jongere instructeur.
Rond 11.15 uur verschijnen twee viermotorige C-130 Hercules-transportvliegtuigen en een Dakota boven de droppingzone, die in 3 vluchten 255 jonge parachutisten "afzetten". De meesten van hen behoren tot het 4e Parachutistenbataljon van het Britse Parachute Regiment. Ook maken 7 Nederlanders van de Luchtmobiele Brigade, een Pool, een Tsjech en een Canadees deel uit van dit gezelschap. De vliegtuigen stijgen op vanaf de vliegbasis Soesterberg.

Honderden veteranen
Naast de Engelse bevrijders die als parachutist op de Ginkelse Heide aan de oostzijde van Ede landen, bezoeken op 22 september nog eens enkele honderden veteranen en hun verwanten de jaarlijkse Airborne-dropping en -herdenking. Het zijn er elk jaar minder, mede vanwege de hoge kosten die zij grotendeels zelf betalen. In 1994 bij de 50e herdenking waren er 500 Engelse veteranen aanwezig; vorig jaar nog circa 250.
Als speciale bezoeker komt Sir Michael Jackson naar Ede. Hij is commandant van het Britse leger en was eerder commandant bij het KFOR in Kosovo. Speaker H. Duinhoven zal bij verschillende programma-onderdelen tekst en uitleg geven.

Herdenking
De veteranen en het parabataljon vormen na de luchtlanding een erewacht bij het Airbornemonument op het heideterrein langs de N224. De herdenkingsplechtigheid bij het monument, die om 12.00 uur start en tot 12.20 uur duurt, omvat enkele korte toespraken, zes kransleggingen, een optreden van doedelzakblazers van The Pipes and Drums of the Royal British Legion Netherland, een minuut stilte, een muzikale reveille door Jan Minnen (The Last Post) en het spelen van het Engelse, Poolse en Nederlandse volkslied door de Edesche Harmonie. De kransen worden gelegd door de commandant John Handford van het 4e Para-bataljon, de militair attaché S. Tabarovski van de Poolse ambassade, regionaal militair commandant R. Docter van RMC Oost, burgemeester mr. W. Blanken van de gemeente Ede, de heer K. Uiterwijk en mevrouw J.E. Uiterwijk-Meijer van het voormalig verzet, en vier jongeren. Dit zijn twee leerlingen van de Florisschool uit Ede en twee buitenlandse jongeren. De Edese basisschool heeft het monument dit jaar als onderhoudsproject geadopteerd; via de jeugd wil de Airbornestichting een brug naar de toekomst slaan. Met een vergelijkbare intentie zullen vanuit de plaatsen Gera in Duitsland, Croydon in Engeland, Debno en Boleskowice in Polen en Chrudim in Tsjechië jongeren aanwezig zijn in het kader van een uitwisselings-project met hun partnergemeenten Arnhem, Renkum, Heteren en Ede.

Verkeersmaatregelen en gratis busvervoer
Elk jaar bestaat voor de Airbornedropping veel belangstelling. Om het verkeer in goede banen te leiden, zijn op 22 september enkele verkeersmaatregelen van kracht. De N224 (Verlengde Arnhemseweg) tussen Ede en Arnhem blijft open, maar parkeren is slechts zeer beperkt mogelijk. Automobilisten worden verwezen naar het terrein van de Simon Stevinkazerne (Nieuwe Kazernelaan) in Ede-oost waar men gratis kan parkeren. Voor gehandicapten met een geldige ontheffing worden enkele parkeervakken vrij gehouden bij de schaapskooi aan de N224. Tussen de kazerne en het herdenkingsterrein rijden vanaf 9.00 uur pendelbussen. Belangstellenden kunnen daarvan gratis gebruik maken. Vanaf dezelfde kazerne vertrekt in de loop van de ochtend een stoet militair historische voertuigen van Keep them Rolling via de tankbanen naar het heideterrein waar een static show zal zijn. Na de herdenkingsplechtigheid rijden zowel deze voertuigen als de pendelbussen weer terug naar het kazerneterrein. Alternatieve vervoermiddelen zijn de fiets en het openbaar vervoer (trein/treintaxi/pendelbus).

Militariabeurs
In het centrum van Ede vinden op 22 september gratis nevenactiviteiten plaats. Aansluitend aan de Airbornedropping en herdenkingsbijeenkomst is er van 11.00 tot 17.00 uur op het Museumplein een beurs voor militaria, verkoop van boeken, kleding, documentatie en kaartmateriaal. Keep them Rolling rijdt smiddags in optocht vanaf de Simon Stevinkazerne naar Ede-centrum via de route Arnhemseweg, Vossenakker, Arthur van Schendellaan, Molenstraat, Telefoonweg, Maanderweg, Stationsweg, Detmarlaan, Arnhemseweg en Nieuwe Stationsstraat. Vanaf circa 15.00 uur kunnen belangstellenden in het gebied Arnhemseweg, Nieuwe Stationsstraat en Museumplein de static show van deze oude voertuigen bekijken.

Meer informatie over de Airborne-activiteiten in Ede en in Arnhem, Driel en Oosterbeek(folder e.d.) is verkrijgbaar bij de VVV en de informatiebalies in de gemeentehuizen in deze regio.Ede, 12 september 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie