Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drankbestrijding door tijd in Veenkoloniaal museum Veendam

Datum nieuwsfeit: 22-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Veenkoloniaal Museum Veendam
Zoek soortgelijke berichten
Veenkoloniaal Museum VeendamWijzigingen voorbehouden.

Het museumschip de Familietrouw afgemeerd voor het kapiteinshuis in Oude Pekela. Foto : Danny van Doorn-Bedford Park-Zuid Australië

Algemene Informatie

De aanvangstijden op de zondagmiddag zijn in het algemeen om 13.30 uur. Het museum is op zondag geopend vanaf 13.00 uur. Wanneer andere aanvangstijden gelden, dan wordt dat bij de evenementen vermeld.

Zondag 30 september
Drankweer in de Veenkoloniën

Ter afsluiting van de expositie De Drankduivel organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam zogenaamde Drankweerdagen. Op deze dagen wordt op luchtige wijze stilgestaan bij het heden en verleden van de drankbestrijding.

Op zondagmiddag 30 september zal Eddy de Jonge, oud directeur van het Veenkoloniaal Museum en nu werkzaam bij het Groninger Museum, vertellen over de historie van de drankbestrijding in de regio en de ontwikkeling van de drankbestrijding in het algemeen. Accordeonist en zanger Bennie Huisman uit Heerenveen zal op dezelfde zondagmiddag op de hem bekende luchtige wijze diverse drankbestrijders- en socialistische liederen ten gehore brengen.

Deze dag is bovendien de laatste dag dat men de expositie De Drankduivel kan aanschouwen. De expositie gaat in op de diverse Drankweerorganisaties die er van diverse gezindte bestonden. Zo vervulde de NCGOV, de Nederlandsche Christelijke Geheelonthoudersvereniging met haar drankvrije Volkskoffiehuizen in onder andere Stadskanaal en Nieuw Buinen een grote rol bij het beschermen van de arbeiders tegen drankmisbruik. In Veendam werkten zowel Christelijke als Socialistische drankweerorganisaties tijdens de zogenaamde ' Blauwe Week' samen om het drankmisbruik in de regio te beteugelen.

Historische middag met als thema Drankbestrijding door de tijd. De hele middag zijn er rondleidingen door de expositie De Drankduivel en kunt u in het museum kennis maken met nu nog bestaande organisaties. Diverse sprekers vertellen over de boeiende en kleurrijke historie van de Drankbestrijding. De muzikale omlijsting zal in het teken staan van de oude drankweerliederen.

Oud-directeur Eddie de Jonge van het Veenkoloniaal Museum verzorgt deze middag ter afsluiting van de expositie De Drankduivel een lezing over de historie van de drankbestrijding in de regio. Accordeonist en zanger Bennie Huisman zorgt met drankbestrijders- en socialistische strijdliederen voor een vrolijke, maar serieuze toon.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie