Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vakbeurs voor brood - en banketbakkerij te Gent

Datum nieuwsfeit: 23-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

E e t b a r e G e n t s e m o n u m e n t e n (31/08/2001)

Het Technisch Instituut Tweebruggen zal deelnemen aan de Belgian Bakery Event, een nationale vakbeurs voor brood - en banketbakkerij op de Heizel. De vakbeurs vindt plaats van 23 tot en met 27 september, van 10 tot 18 uur.

De school wil haar band met de fiere Gentse stede opnieuw beklemtonen. Nog niet zo lang geleden, in 1999, toen de school haar 125-jarig bestaan vierde, samen met de 25ste verjaardag van de hotelafdeling, werd een traditionele Gentse culinaire specialiteit onder de aandacht gebracht met een wereldrecord porties Gentse waterzooi ( vermeld in het Guinessboek). Terzelfdertijd ontwierp de afdeling bakkerij ter gelegenheid van haar 5de verjaardag de praline Het Gentse draakje als eerbetoon aan de beroemde torenspits van het Gentse Belfort. De kersenlikeur in de praline is ook gestookt volgens een oude Gentse traditie.

Het Belfort in suiker

Naast het draakje zullen op deze beurs ook een Belfort in suiker en enkele typische Gentse middeleeuwse gevels in brooddeeg worden voorgesteld. Enkele marsepeinen stroppendragers mogen natuurlijk niet ontbreken.

Na de opendeurdag eind april werd begonnen met de voorbereiding en in juni hadden de sierstukken al vaste vorm. Na de warme augustusmaand werden nog verfijningen aangebracht om tot een exacte kopie van het echte Belfort te komen op een schaal van 1/100. De suiker replica meet aldus 85 bij 45 cm met een hoogte van 1,65m.

De grondstof is dragant. Dit is een samenstelling van bloemsuiker, maïszetmeel, gelatine en water. Deze kneedbare massa wordt uitgerold en op basis van sjablonen uitgesneden. Daarna worden de stukken gedroogd en bijgeschuurd. De gevels en de dakbedekking worden dan met eiwit aaneengekleefd tot een erg gelijkend Belfort.

Het Belfort in suiker kunt u nog tot 20 september gaan bekijken in het Technisch Instituut Tweebruggen.

Bakkerij-patissier-chocolatier-glacier-confisier worden in Gent

Vanaf 12 jaar (ook 14 jaar) kunnen jongens en meisjes kiezen voor een bakkerij-opleiding aan het Technisch Instituut Tweebruggen.

Ze worden creatief opgeleid en ingewijd in alle facetten van brood, banket, chocolade, marsepein, ijsbereiding en suikerbewerking.

In een zevende specialisatiejaar kunnen zij zich nog verder bekwamen in bepaalde technieken en worden zij voorbereid op het runnen van een eigen zaak.

Praktisch

Het Instituut is open van maandag tot vrijdag van 8.20 tot 11.50 uur en van 12.50 tot 16.20 uur, gesloten op woensdagnamiddag.

Informatie

Technisch Instituut Tweebruggen Onderwijs - Stad Gent, Tweebruggenstraat 59, 9000 Gent, tel. (09)225 02 07 of (09)224 16 92, fax (09)233 47 62, e-mail (tweebr.sec@gent.be)

Bevoegd

mevrouw Freya Van den Bossche, schepen van Onderwijs.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie