Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meutedag en NK Hoornblazen in Aarle-Rixtel

Datum nieuwsfeit: 23-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Horses of the Dutch23 september Meutedag en Nederlandse Kampioenschappen Hoornblazen De Veluwe Hunt organiseert op 22/23 september een weekend rond de slipjacht te paard. Het evenement begint op zaterdagavond met een concert waaraan de allerbeste jachthoornblazers van Europa deelnemen. Op zondag presenteren zich 11 meutes (groepen) jachthonden van verschillende rassen. Die dag worden tevens de Open Nederlandse Kampioenschappen voor jachthoornblazers gehouden. Doel van dit alles is het grote publiek kennis te laten maken met jachthoornblazen, meutes en in het bijzonder de nagebootste jacht te paard. Nog nooit is in Nederland een evenement gehouden dat zoveel laat zien van de slipjacht in het veld.

Het concert op zaterdagavond 22 september vindt plaats in de R.K. kerk Onze Lieve Vrouwen Presentatie in de Dorpsstraat te Aarle-Rixtel. Die avond geeft de Franse groep Le Débuché de Paris een groots hoorn- en orgelconcert. Een van de leden is niemand minder dan onze eigen internationale kampioen Dimitry Donders. Het orgel zal bespeeld worden door de 13 jarige Jozef Pijnenburg uit Schijndel. Dit unieke concert begint om 20.00 uur. Er zijn nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar, ad f 20,-- pp, telefonisch te bestellen bij Johan Wijnen tel. 0492-555591.

De meutedag van zondag 23 september wordt gehouden op het terrein "De Heikantse Plassen" aan de Bakelseweg 27 in Aarle-Rixtel, waar huntsman Johan van der Vorst de kennels van De Veluwe Hunt beheert. Daar traint en verzorgt hij de honden waarmee de ruiters te paard in de wintermaanden het veld in trekken. Tijdens de meutedag laten enkele deelnemende meutes een staaltje van hun kunnen zien. Zij tonen hoe de slipjacht in zijn werk gaat. Elke groep van jachthonden heeft zo zijn eigen wijze om het kunstmatige spoor te volgen. Daarnaast zijn er presentaties van de diverse soorten honden met uitleg over hun specifieke kenmerken. Alle aanwezige meutes zullen zich presenteren aan het publiek. Er komen ruim 300 honden naar Aarle-Rixtel.

Extra aandacht zal besteed worden aan de meute van de Midland Hunt. Deze meute bestaat uit bloedhonden, ook wel St. Hubertushond genoemd. Zij staan bekend om hun vermogen een spoor van weken oud te volgen. Naar zeggen hebben zij de beste neus van alle honden. In tegenstelling tot de onsympathieke naam bloedhond zijn het vriendelijke lobbessen die op hun eigen slingerende manier, maar met een groot doorzettingsvermogen het spoor volgen. Het is een fantastisch schouwspel om deze honden aan het werk te zien.

De Hoornblazers, vervullen de taak de jachtruiters, via traditionele fanfares te informeren over de omstandigheden tijdens de slipjacht. Fanfares zijn korte muziekstukken die de omstandigheden in het veld omschrijven. In Aarle-Rixtel strijden ruim 100 deelnemers, afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Luxemburg in diverse klassen om het Nederlands kampioenschap hoornblazen. De hoornblazers dragen tijdens de wedstrijden hun traditionele jachtkleding.

De meutedag begint om 10.00 uur, de hondenshows om 11.00 uur. Het Open Nederlands Kampioenschap Hoornblazen begint om 10.00 uur en de prijsuitreiking is om 17.00 uur gepland.

De toegang tot de Meutedag is gratis. Naast de shows en demonstraties kan het publiek zich vermaken op een kleine promenade waar de "inwendige mens" verzorgd kan worden. Belangstellenden kunnen ook de paardenstallen van De Veluwe Hunt bezoeken en de kennels bekijken. De leden van De Veluwe Hunt geven graag informatie over de slipjacht te paard.©1999 Horses of the Dutch - All rights reserved read our Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie