Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationaal retoricacongres op KUB

Datum nieuwsfeit: 24-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

www.kub.nl/nieuws/persberichten/2001/09/011099.html

Internationaal retoricacongres op KUB

Het belang van Quintilianus

Na meer dan twintig eeuwen blijkt de Romein Quintilianus nog steeds een van de belangrijkste denkers op het gebied van de redenaarskunst. Het belang van deze schrijver van de Institutio Oratoria voor de hedendaagse redenaars in politiek en rechtszaal staat centraal op een congres dat plaatsvindt op de Katholieke Universiteit Brabant te Tilburg op 24 en 25 september.

In Rome kon men het snelst carrière maken in de politiek door als advocaat op te treden en een naam te vestigen als goed spreker en deskundig jurist. In zijn Institutio Oratoria geeft Quintilianus niet alleen technische instructies voor de aanstaande advocaat, maar bespreekt hij ook de ethische aspecten van de kunst van het overtuigen. Het werk is namelijk niet zozeer geconcipieerd als een gewoon leerboek voor de retorica, maar als een ontwerp voor de totale vorming van de redenaar. Het begint dan ook bij de geboorte van de redenaar-in spé en eindigt met diens terugtreden uit de grote wereld.

De wijze waarop men tegenwoordig in de politiek en in de rechtszaal argumenteert, is ontwikkeld in de retorische traditie, waarvan Quintilianus deel uitmaakt. Zijn boek is geschreven aan het einde van de eerste eeuw na Christus en is het enige werk uit de oudheid is waarin de retorica volledig wordt behandeld en dat in zijn geheel bewaard is gebleven.

Doel van het congres is specialisten op verschillende gebieden (Romeins recht en hedendaags recht, klassieke talen en retorica) samen te brengen om na te gaan wat het belang van Quintilianus is (geweest) en om bekendheid te geven aan zijn opvattingen over de kunst van het overtuigen bij mensen die deze kunst vandaag de dag beoefenen of zich daarin willen bekwamen.

Sprekers uit onder andere Italië, Nederland (o.a.Willem Witteveen, hoogleraar KUB en

lid van de eerste kamer), Spanje en de Verenigde Staten zullen tijdens deze conferentie ingaan op thema's als de opleiding van de advocaat, argumentatie en met name op het gebruik van emoties in de rechtszaal - toen en nu.

Noot voor de pers

De conferentie Arial'Quintilian and the Law' vindt plaats op 24 en 25 september, op maandag 24-9 in CZ113 en op dinsdag 25-9 in de Auberge du Bonheur(op loopafstand van de KUB). Voor toelichting kunt u contact opnemen met prof. dr. Willem Witteveen (013 466 2186,

e-mail: (0000,0000,FF00W.J.Witteveen@kub.nl0100,0100,0100)). Voor praktische informatie kunt u terecht bij

Marjolein Verhoeven, rechtenfaculteit (tel. 013 466 2739, fax 013 466 2537, e-mail: (schoordijk.instituut@kub.nl))Times New Roman

Drs. Monique Hanssen
Voorlichting en Externe Betrekkingen
tel: 013 466 2000
e-mail: (M.M.C.Hanssen@kub.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie