Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wall House in Groninger Museum

Datum nieuwsfeit: 24-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Groninger Museum


Wall House

Op 5 september 2001 is in Groningen het Bye House, ofwel Wall House nummer 2, geopend. Het eigenzinnige ontwerp van de architect John Hejduk stamt uit 1973.
In het Groninger Museum kunt u van 17 september t/m 30 september 2001 een maquette en foto's zien van dit unieke huis. Nieuwsgierig geworden? U kunt dit huis ook bezichtigen.

Klik hier voor meer informatie

---

Geld voor het Groninger Museum

De Stichting Beringer Hazewinkel heeft de kosten van de verbouwing en de inrichting van het voormalige paviljoen voor geschiedenis en archeologie voor haar rekening genomen. Het paviljoen is ook nu weer vormgegeven door Michele de Lucchi.
De naam Stichting Beringer Hazewinkel zal aan het nieuwe paviljoen verbonden worden. Het museum heeft toegezegd dit paviljoen voor een periode van tenminste vijftig jaar te bestemmen voor het tonen van werk van de Noordeuropese expressionisten, in het bijzonder van De Ploeg.

Het Ploeg-paviljoen Beringer Hazewinkel zal op 12 oktober 2001 worden geopend met een grote overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Jan Wiegers.

---

Het beeld voor het museum

Op het ovalen pleintje voor de ingang van het museum staat een groot kunstwerk. Het beeld is gemaakt door de architect van het museum, Alessandro Mendini. Eigenlijk is de plastiek een driedimensionale uitvoering van de plattegrond van het museum.

Klik hier voor meer informatie

---

Het Ommelander wapen of de Friese vlag?
Misschien heeft u de afgelopen tijd wel eens naar boven gekeken toen u langs het Groninger Museum kwam. Blauwe strepen en rode harten: de vlag op de Gouden Toren lijkt sterk op de Friese vlag, maar hij is Gronings. Er zijn een aantal verschillen aan te wijzen.

Klik hier voor meer informatie

---

Het informatiecentrum

Bezoekers van het Groninger Museum kunnen gebruik maken van de services van het informatiecentrum van het Groninger Museum. In de bibliotheek kan de bezoeker tentoonstellingscatalogi, monografieën, tijdschriften, boeken en beeldmateriaal inkijken en raadplegen. U kunt hier terecht als u meer wilt weten over de laatste tentoonstelling, een kunstenaar, mode, fotografie, design, schilderkunst. Heel bijzonder is de collectie kunsttijdschriften.

Lees hier meer over het informatiecentrum.

---

De Kunsttrein

Aan de 'designtrein' van het Groninger Museum wordt binnenkort audiovisuele apparatuur toegevoegd. Treinreizigers kunnen straks in de trein videofilms over het lopende tentoonstellingen in het Groninger Museum bekijken.

Klik hier voor meer informatie

---

Nieuwsbrief

Het Groninger Museum is gestart met een gratis nieuwsbrief. Abonnees ontvangen elke zes weken de digitale nieuwsbrief, met daarin links naar relevante websites. Hiermee wordt u op de hoogte gehouden van het meest actuele Museumnieuws. De nieuwsbrief is met name geschikt voor het CKV-onderwijs.

U kunt zich aanmelden door een e-mail met uw gegevens te sturen naar het Groninger Museum, onder vermelding van 'nieuwsbrief'.
---

De Gouden Toren van het Groninger Museum: de schatkamer

Wanneer je het museumeiland nadert is de grote gouden toren in het midden van het gebouw het eerste dat opvalt. Dit is het depot (de opslagruimte) en tevens de ingang.

Alessandro Mendini, de architect van dit gedeelte, ziet dit deel als het hart van het museum, de schatkamer waarin het bezit van het museum bewaard wordt. Dit verklaart de centrale plaats die het in het ontwerp heeft gekregen. De kleur goud verwijst natuurlijk naar de kostbare inhoud. Als de zon erop schijnt wordt de toren oogverblindend en vraagt zo de aandacht van de voorbijganger.

Klik hier voor meer informatie

---

Architecten van het Groninger Museum

Het gebouw van het Groninger Museum, dat zelf als een kunstzinnig onderzoek kan worden beschouwd, is door vier verschillende architecten ontworpen. Bezoekt u de website die op de volgende pagina worden besproken om meer over deze ontwerpers te weten te komen!

Klik hier om de pagina met links te bekijken

---

Alessandro Mendini en Paul Signac

Mendini, hoofdarchitect van het Groninger Museum, werkt graag met veel decoraties.

Het Mendini paviljoen van het museum is dan ook bekleed met een kleurrijk patroon. Hij ontleende dit patroon aan de schilder Signac (1863-1935).

Bent u benieuwd naar het verschil in aanpak tussen Mendini en Signac? Klik dan hier

---

Video Clip Folly komt terug!

De bouw van het huidige Groninger Museum betekende de verdwijning van het videopaviljoen: Video Clip Folly. Dit ontwerp van Coop Himmelb(l)au was een zeer attractief onderdeel van de manifestatie What a Wonderful World! uit 1990. Er zijn plannen om het deconstructivistische paviljoen weer bij het museum te construeren. Dit belooft een beweeglijke belevenis!

Klik hier voor meer informatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie