Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoeksrapport KUB over SCRIEM-pilot gepresenteerd

Datum nieuwsfeit: 24-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Bergen op Zoom
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Bergen op Zoom


Onderzoeksrapport KUB over SCRIEM-pilot gepresenteerd

Op maandag 24 september is in het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan in Bergen op Zoom het onderzoeksrapport van de Katholieke Universiteit Brabant over de SCRIEM-pilot in Bergen op Zoom gepresenteerd. In maart 1999 heeft de gemeenteraad van Bergen op Zoom besloten mee te doen aan een pilotproject dat de naam CRIEM kreeg. Die naam staat voor Criminaliteit in Relatie tot Integratie van Etnische Minderhden. In totaal deden 8 gemeenten aan die pilot mee. Uitgangspunt was om vanuit al bestaande lokale initiatieven tot één integrale aanpak te komen op het gebied van criminaliteitspreventie. Dat moest gebeuren via een voorgeschreven driesporenbeleid. Dat bestond uit:

- aandacht voor de voorschoolse periode

- tegengaan van vroegtijdige schooluitval

- een sluitende aanpak voor (etnische) jongeren die zich met lichtere vormen van criminaliteit bezighouden

Aan de pilotgemeenten is gevraagd een dergelijke aanpak te ontwikkelen, de lokale aanpak te laten monitoren en te laten evalueren door een door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties aangewezen landelijk bureau. Bovendien moesten de pilotgemeenten een nul- en nameting uitvoeren en een eindverslag inleveren. Bergen op Zoom heeft aan deze verplichtingen voldaan en aan de gemeenteraad wordt deze maand gevraagd met het (S)CRIEM-project door te gaan (doorstart). Voor het vervolgbeleid heeft minister van Boxtel namelijk een bedrag van 12 miljoen gulden voor de 8 pilotgemeenten aan de Tweede Kamer gevraagd. Die middelen worden beschikbaar gesteld om deze gemeenten in staat te stellen de opgestarte aanpak in 3 jaar tijd te verankeren in structureel beleid. Daarnaast heeft hij voorgesteld 58 miljoen gulden beschikbaar te stellen voor de G17-gemeenten die op dezelfde wijze als de pilotgemeenten een CRIEM-aanpak zullen moeten gaan ontwikkelen.

De gemeenteraad heeft tegelijkertijd met de start van het CRIEM-project aan de Katholieke Universiteit Brabant opdracht gegeven het totale beleids- en besluitvormingsproces tijdens het CRIEM-project te volgen. Doel hiervan was te onderzoeken hoe een dergelijk proces verloopt waarbij de interacties tussen beleidsmedewerkers, bestuurders, burgers en professionals van maatschappelijke instellingen centraal staan. Het onderzoek diende uiteindelijk een aantal leermomenten voor de organisatie op te leveren.

Op woensdagavond 26 september is er een extra bijeenkomst over dit SCRIEM-project waarbij de heer R.J.G. Bandell (voorzitter van de externe commissie CRIEM) aanwezig zal zijn. Die bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal en begint om 20.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie