Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Tempé beschermt tegen diarree

Datum nieuwsfeit: 25-09-2001
Bron: Wageningen Universiteit
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Tempé beschermt tegen diarree

Datum: 25/09/2001
Tijd: 13:30 uur
Plaats: Aula (362), Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Promotie drs. J.L. Kiers
Proefschrift: Effects of fermented soya bean on digestion, absorption and diarrhoea Promotor(en): prof.dr.ir. F.M. Rombouts (levensmiddelenhygiene en -microbiologie) Co-promotor(en): dr.ir. M.J.R. Nout & dr. M.N. Nabuurs (ID-Lelystad) Contactpersoon: (Gert.vanMaanen@alg.vl.wau.nl)

Toelichting: In Azie worden al honderden jaren gefermenteerde sojaproducten zoals natto, kinema en tempe(h) gegeten. Belangrijke eigenschappen van deze producten zijn de aantrekkelijke geur, textuur, smaak en voedingkundige eigenschappen welke ontstaan als gevolg van de fermentatie. Daarnaast wordt een mogelijk anti-diarree effect en ook andere gezondheidsbevorderende effecten verondersteld. Het effect van gefermenteerde soja op de vertering en absorptie in het maagdarmkanaal, alsmede de mogelijke gunstige effecten in relatie tot diarree, zijn onderzocht en beschreven. Uit het onderzoek van Jeroen Kiers blijkt dat fermentatie resulteerde in een verhoogde beschikbaarheid van nutrienten en zowel gekookte soja als tempe bleek te beschermen tegen vloeistofverlies als gevolg van E. coli-infectie. Daarnaast bleek tempe het verlies van electrolyten als gevolg van de E. coli-infectie in de dunne darm aanzienlijk te beperken en de absorptie van opgeloste stoffen aanzienlijk te verhogen. Biggen gevoerd met gefermenteerde soja bleken per dag gemiddeld meer te eten (±13%) en harder te groeien (±20%). Gekookte soja, maar vooral tempe, bleek effectief in het verminderen van diarree. Gefermenteerde sojabonen zijn niet alleen licht verteerbaar en voedzaam, maar hebben ook een beschermend effect in geval van diarree en zijn daarom bij uitstek geschikt om te gebruiken bij jonge ondervoede individuen met diarree.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie