Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Misvatting over te weinig moedermelk onder moeders'

Datum nieuwsfeit: 25-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Voedingscentrum
Onderzoek Voedingscentrum: Misvatting over te weinig moedermelk doet moeders borstvoeding staken
25 september 2001

Onder dit persbericht vindt u de factsheet over borstvoeding

Vrouwen maken zich - vaak onterecht - zorgen over de hoeveelheid moedermelk en kiezen na een paar weken voor de fles. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNO Preventie en Gezondheid in opdracht van het Voedingscentrum. Alhoewel moeders veelal weten dat borstvoeding de meest natuurlijke en gezonde voeding is voor een kind, haken zij snel af.
Het Voedingscentrum is daarom bezig met het ontwikkelen van activiteiten om het (blijven) geven van borstvoeding te stimuleren, omdat hiermee grote gezondheidswinst is te behalen. Het Voedingscentrum beveelt aan om bij voorkeur zes maanden (of langer) borstvoeding te geven, omdat de beschermende werking van borstvoeding toeneemt met de duur van de periode waarin de zuigeling borstvoeding krijgt.

Meer dan driekwart van de Nederlandse moeders start na de geboorte van hun kind met het geven van borstvoeding, maar amper een kwart van de babys krijgt na drie maanden nog moedermelk. Misverstanden zijn hier vaak de oorzaak van. Zo denken veel moeders dat ze te weinig moedermelk hebben en zijn ze bang om een slecht figuur over te houden aan het geven van borstvoeding. Ook denken ouders dat borstvoeding alleen de eerste zes weken van belang is voor de gezondheid van de baby. Vragen door deze misverstanden komen regelmatig bij het Voedingscentrum binnen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maakt zich zorgen over het geringe aantal moeders dat borstvoeding geeft en de korte tijd dat babys moedermelk krijgen. Het ministerie vindt dat de voordelen van borstvoeding te weinig benut worden. Het ministerie heeft het Voedingscentrum verzocht nadrukkelijk aandacht te besteden aan het stimuleren van borstvoeding in Nederland. Dit in samenwerking met vrijwilligersorganisaties en professionals op dit terrein. Het Voedingscentrum zal in deze samenwerking een voortrekkersrol en coördinerende functie op zich nemen.

Onderzoek
Het Voedingscentrum presenteert in de Wereld Borstvoedingsweek (1-7 oktober)de resultaten van een onderzoek naar de motieven om te stoppen met borstvoeding geven. Dit onderzoek is uitgevoerd door TNO-PG en is gehouden onder moeders die het consultatiebureau bezochten. De voornaamste reden om te stoppen met borstvoeding is te weinig moedermelk, blijkt uit het onderzoek. Vlak na de bevalling zijn technische problemen het belangrijkste motief en vanaf vijf weken na de bevalling wordt de combinatie borstvoeding en werk steeds vaker genoemd. Karen van Drongelen projectleider van Stimuleren borstvoeding van het Voedingscentrum: We verwachten bij de groep die wél start met borstvoeding maar snel weer stopt, de meeste winst te behalen. Het betreft immers moeders c.q. ouders die wel de keuze voor borstvoeding hebben gemaakt. Het onderzoek levert ook andere aanknopingspunten voor de richting die we op moeten om het blijven geven van borstvoeding te stimuleren. De drie belangrijkste pijlers zijn de technische vaardigheden, het beeld over borstvoeding geven en de combinatie met werk.

Wereld Borstvoeding Week
Het Voedingscentrum ondersteunt de Wereld Borstvoeding Week (1 7 oktober) die georganiseerd wordt door de Samenwerkende Borstvoedingsorganisaties: Wemos, Nederlandse Vereniging van Lactatiedeskundigen, Vereniging Borstvoeding Natuurlijk, Borstvoedingorganisatie LLL en Stichting Zorg voor Borstvoeding. De Wereld Borstvoeding Week heeft als thema informeer jezelf wel: www.borstvoeding.nl. Tijdens deze week zullen zorgverleners van (aanstaande) ouders en zuigelingen - zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en consultatiebureaumedewerkers - extra aandacht aan borstvoeding besteden. Zij zullen door het verspreiden van voorlichtingspakketten ouders ertoe aanzetten zich goed te informeren, want er zijn nog veel misverstanden rondom het geven van borstvoeding.

Factsheet Borstvoeding

Onderzoek
Het rapport van TNO Preventie en Gezondheid geeft een overzicht van wat er momenteel in de nationale en internationale literatuur bekend is over de motieven van vrouwen om het geven van borstvoeding te staken. Het heeft immers weinig zin om interventies - gericht op het (blijven) geven van borstvoeding - te ontwikkelen zonder eerst de redenen c.q. motieven te kennen waarom vrouwen stoppen met borstvoeding.
Bron: Rapport motieven om te stoppen met borstvoeding door TNO Preventie en Gezondheid. Leiden, 2001.

Voordelen van borstvoeding

- De baby heeft een lager risico voor een groot aantal acute en chronische ziekten, zoals diarree, allergie en bepaalde infecties.
- Borstvoeding heeft een mogelijk gunstig effect op de cognitieve ontwikkeling van het kind.

- De moeder heeft minder bloedverlies in de periode na de bevalling.
Borstvoeding is de beste voeding voor zuigelingen en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling.

Bron: IGZ bulletin 'Voeding van zuigelingen en peuters'. Uitgangspunten voor de voedingsadvisering voor kinderen van 0-4 jaar. Uitgave Inspectie voor de Gezondheidszorg en Voedingscentrum. Den Haag, 1999.

Borstvoedingscijfers in NL en andere landen
(moeders die borstvoeding geven in procenten)

Nederland
Direct na de geboorte 77%

1 maand 48%
3 maanden 22%
6 maanden 12%

Noorwegen
Direct na de geboorte -

1 maand -
3 maanden 92%
6 maanden 80%

Verenigde Staten
Direct na de geboorte 60%

1 maand -
3 maanden -
6 maanden 12%

Spanje
Direct na de geboorte 91%

1 maand -
3 maanden 57%
6 maanden 24%

Bron:

- Rapport motieven om te stoppen met borstvoeding door het TNO Preventie en Gezondheid. Leiden, 2001. (Nederlandse cijfers)
- Lanting K, Herschderfer K. Borstvoeding in Nederland. Tijdschrift voor Verloskundigen 2001;26: 283 - 288. (Buitenlandse cijfers)

Het Voedingscentrum beveelt aan om bij voorkeur zes maanden (of langer) borstvoeding te geven, omdat de beschermende werking van borstvoeding toeneemt met de duur van de periode waarin de zuigeling borstvoeding krijgt.
In navolging van de WHO, 2001.

Belangrijkste motieven voor het stoppen met borstvoeding
- De moeder denkt te weinig melk te hebben.
- De moeder ervaart technische problemen bij het geven van borstvoeding, zoals de voeding komt niet op gang, voeden is pijnlijk of de drinktechniek is niet goed.

- De moeder verwacht of heeft problemen bij het combineren van borstvoeding en werk.

In procenten
In week 0
weinig melk 43%
drinktechniek 14%
kind prematuur 11%
kwaliteit melk 8%

week 1-4
te weinig melk 47%
pijnlijk 17%
drinktechniek 10%
kwaliteit melk 9%

week 5-12
te weinig melk 36%
combinatie werk 25%
kwaliteit melk 9%
schaamte/ongemak 8%

week 13+
combinatie werk 35%
te weinig melk 32%
schaamte/ongemak 13%
overig 13%

NB In het begin spelen met name technische problemen een grote rol. Vanaf 5 weken na de bevalling komt de combinatie met werk steeds vaker als motief naar voren. Te weinig melk scoort het vaakst. Bron: Rapport motieven om te stoppen met borstvoeding door het TNO Preventie en Gezondheid. Leiden, maart 2001.

Misverstanden over borstvoeding

- De moeder denkt dat zij te weinig melk kan geven
- De moeder denkt een slecht figuur te krijgen van het geven van borstvoeding.

- Ouders denken dat borstvoeding alleen maar de eerste 6 weken belangrijk is voor de baby.
Bron: Informatiedienst Voedingscentrum. Den Haag, 2001.

Borstvoedingscijfers en achtergrondkenmerken
(moeders die borstvoeding geven in procenten)

Laag opleidingsniveau moeder

1 maand 35%
3 maanden 17%
6 maanden 10%

Hoog opleidingsniveau moeder

1 maand 56%
3 maanden 24%
6 maanden 13%

Moeder rookt niet

1 maand 52%
3 maanden 24%
6 maanden 14%

Moeder rookt (soms)

1 maand 27%
3 maanden 13%
6 maanden 5%

Moeder werkt > 16 uur per week

1 maand 52%

3 maanden 17%

6 maanden 8%


Moeder werkt < 16 uur per week

1 maand 43%

3 maanden 24%

6 maanden 15%


Bron: Rapport motieven om te stoppen met borstvoeding door TNO Preventie en Gezondheid. Leiden, 2001.

En dan nog

- In Nederland krijgen te weinig kinderen lang genoeg borstvoeding gelet op de cijfers en de voordelen.

- Het is fysiologisch bijna niet mogelijk dat een moeder te weinig borstvoeding heeft

- Bijna alle vrouwen zijn met de juiste voorlichting (en techniek) in staat borstvoeding te geven.

- De wetgeving inzake combinatie van borstvoeding en werk is goed. Werkgevers moeten tijd en faciliteiten bieden om te voeden of te kolven.
NB Er is een diversiteit aan motieven om te stoppen met het geven van borstvoeding. De motieven zijn vaak gebaseerd op misverstanden. Bron: Rapport motieven om te stoppen met borstvoeding door TNO Preventie en Gezondheid. Leiden, 2001.

Journalisten kunnen contact opnemen met Eva den Tek, telefoon (070)
306 88 59.


Meer voedingsnieuws

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Wereldberoertedag vraagt wereldwijd om meer gelijkheid in behandeling
Feit: een beroerte is te behandelen HYDERABAD, India-(BUSINESS WIRE)- Iedere twee seconden krijgt iemand in de wereld een beroerte. Wereldwijd...

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...