Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie enkel-ladings devices in gekoppelde nanostructuren

Datum nieuwsfeit: 25-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Nanostructuren
25 september 2001 | 16.00 uur
Hr. C.P. Heij | natuurkundig ingenieur
Promotor | prof.dr.ir. J.E. Mooij (fac. TNW)
Toeg. Prom | dr. P. Hadley (UHD-fac. TNW)

Single-charge transport in coupled nanostructures
Dit proefschrift is gefocust op de ontwikkeling van sterk gekoppelde enkel-ladings devices. Enkel-ladings devices zijn sub-micrometer elektronische circuits, die het effect benutten dat lading gequantizeerd is. De hoofdcomponent is de tunneljunctie, een element met electrische weerstand, die enkele nanometers klein gemaakt kan worden. In het verleden zijn vele verschillende circuits ontworpen met de tunneljunctie zoals supergevoelige ladingsmeters. Om logische poorten en geheugen te maken is een meerlaagsfabricagetechniek vereist om de verschillende circuitelementen to koppelen. Een speciale meerlaagsfabricagetechniek is ontwikkeld die gebruik maakt van zwaar geoxideerde aluminium regelcapaciteiten. Met deze nieuwe techniek was het mogelijk een geheugencel te maken, waar de aan- of afwezigheid van enkel elektron de informatie codeerde. Ook is een logische inverter gemaakt met spanningsversterking. Als een ander voorbeeld van de efficientie van deze meerlaagsfabricagetechniek is een generator op chip aan een enkel elektron transistor gekoppeld. Door de photorespons van de enkel elektron transistor te bepalen kon geschat worden dat 75% van het signaal doorgekoppeld werd. Dit is veel efficienter dan in soortgelijke experimenten.
Er kan geconcludeerd worden dat de nieuwe meerlaagstechniek uitstekend werkt. De techniek werd gebruikt om verschillende enkel-ladings devices aan elkaar te koppelen, en laat zien dat de fabricage van nog complexere schakelingen mogelijk is (Een artikel over dit onderwerp is ook verschenen in Delft Integraal, 2000.4).

Voor verder lezen:

* De science en fiction van nanotechnologie door Leo P. Kouwenhoven, 2000

* WTEC panel report on nanostructure science and technology R&D status and trends in nanoparticles, 1999

* Mesoscopic physics and electronics, 1998
* Nanoscale science and technology, 1998
* Technology challenges for single electron devices, 1998
* Single charge tunneling; Coulomb blockade phenomena in nanostructures, 1992

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie