Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pauze Jongeren Award naar Drift

Datum nieuwsfeit: 26-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 26 september 2001

Pauze Jongeren Award naar Drift

Vanavond is de Pauze Jongeren Award uitgereikt aan Drift. De jury van de Pauze Jongeren Award beloonde regisseur Michiel van Jaarsveld met een cheque ter waarde van ' 5000,-. Producent Waterland Film & TV en co-producent Motel Films namen de prijs in ontvangst. Michiel van Jaarsveld dankte de jongerenjury voor de prijs, in een eerder opgenomen dankwoord. Van Jaarsveld verblijft momenteel in Spanje op het filmfestival San Sebastian. Een aantal jonge ambassadeurs die het Nederlands Film Festival op hun eigen school promoten, vormen de jury van deze eerste Pauze Jongeren Award. De juryleden zijn Sara Kee (16), Jesse Logister (15), Simone Olsthoorn (16), Stefan van Schaik (13) en Annelie Wellinghof (17). De Pauze Jongeren Award is een initiatief van het jongerenmagazine Pauze en het Nederlands Film Festival.

Het juryrapport
De winnende film is een kleinschalige film waarin erg goed wordt geacteerd. De manier van filmen sprak ons allemaal erg aan. Het is als een soort homevideo wat de film nog aangrijpender maakt. Het maakt de film realistisch. De dialogen, de beelden, het verhaal. Het is een eerlijke en hele pure film. De personages zijn geloofwaardig. De verhaallijn en personages zijn ook heel herkenbaar. Het is mooi als mensen zich hierin kunnen inleven. Als mensen er ook iets aan hebben. Misschien niet aan de heftigheid van Sammy s ervaringen maar de puberteit in het algemeen, wat een beetje de onderliggende verhaallijn is. Het ontdekken van je seksualiteit is ook een universeel onderwerp. Spreekt alle jongeren aan denken wij. Het is een hele aangrijpende film over de meest ingrijpende periode in het leven van een jong meisje. Het zien van de film roept veel heftige emoties op, die gelukkig op de juiste momenten worden gerelativeerd door humor. Wat ons ook opviel en beviel: er was geen muziek in de film gemonteerd, maar alleen in de scènes zelf gedraaid. Dat maakt het geheel alleen nog maar realistischer.

Einde Persbericht

Persbericht

Utrecht, 26 september 2001

Nominaties Prijs van de Nederlandse Filmkritiek

Vanavond heeft de jury van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek haar nominaties bekend gemaakt op het Nederlands Film Festival. De prijs wordt uitgereikt op de slotavond van het 21e Nederlands Film Festival, vrijdag 28 september in Stadsschouwburg Utrecht.

Uit een rijk aanbod van lange producties heeft de jury van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten unaniem drie nominaties weten te destilleren voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Daarbij heeft de jury zich laten leiden door de Cinema Militans-lezing van Tom Tykwer, die zondag stelde dat er twee soorten flms zijn: films gemaakt om geld te verdienen en waarbij de film zelf een bijzaak is en films gemaakt met de intentie een film te maken. Voor die laatste categorie is geld een bijzaak.

Met die gedachte in het achterhoofd nomineert de jury, bestaande uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jan Pieter Ekker (Skrien, de Volkskrant), Fritz de Jong (Nieuwsblad v/h Noorden, GPD, de Filmkrant), Ronald Ockhuysen (de Volkskrant) en Petra van der Ree (Nieuwsblad v/h Noorden, de Filmkrant) de volgende films:

Îles flottantes van Nanouk Leopold

Over drie jonge vrouwen die maar niet hun leven weten op te pakken. Leopold maakte een portret van haar eigen generatie en slaat daarbij een opvallend lichte toon aan. Vooral de eigenheid van Leopolds regie heeft de jury geraakt.

Familie van Willem van de Sande Bakhuyzen

Over een gezin dat bij elkaar komt in Oostenrijk om naar alle waarschijnlijkheid een laatste vakantie met hun doodzieke moeder te vieren. De film combineert uitersten: de dialogen zijn vaak keihard en meedogenloos en toch is er sprake van compassie met de personages.

Met grote blijdschap van Lodewijk Crijns
Over de confrontatie tussen twee broers die op totaal verschillende manieren hun levens een invulling hebben gegeven. De jury is onder de indruk van het sterke scenario, het hoge acteerniveau en het camerawerk.

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek wordt facilitair ondersteund door Holland Subtitling: indien gewenst zal een kopie van de winnende film worden voorzien van Engelse ondertitels ten behoeve van vertoning in het buitenland. Als de betreffende film deze ondersteuning niet nodig heeft, geldt de prijs voor de volgende film van de maker.

Einde Persbericht

www.filmfestival.nl

Voor meer informatie kunt U contact opnemen met Rob Nillezen of Heleen Rouw. Nederlands Film Festival, afdeling Communicatie
T 030.2303800
F 030.2303801
E (publiciteit@filmfestival.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie