Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gewijzigd initiatiefwetsvoorstel voorkeursrecht gemeenten

Datum nieuwsfeit: 26-09-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA/D66/CDA

Den Haag, 26 september 2001

Gewijzigd initiatiefwetsvoorstel van Staf Depla (PvdA), Francisca Ravestein (D66), Peter van Wijmen (CDA), Adri Duivesteijn (PvdA) en Pieter Jan Biesheuvel (CDA) na advies Raad van State

REPARATIE WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN

De Raad van State heeft positief geoordeeld over de initiatiefwet van PvdA, CDA en D66 om de Wet voorkeursrecht gemeenten te repareren. Initiatiefnemers hebben de adviezen van de Raad van State verwerkt en een gewijzigd initiatiefwetsvoorstel op 26 september ingediend. Belangrijkste wijziging is dat vrijstelling van het voorkeursrecht voor optiecontracten en koopovereenkomsten, die in het openbaar register zijn ingeschreven, niet drie maar zes maanden geldt. Hierbij wordt aangesloten bij termijnen in het Burgerlijk Wetboek.

Invoering van de Wet voorkeursrecht gemeenten komt nu snel dichterbij zodat gemeenten weer de mogelijkheid krijgen om bij het realiseren van bouwplannen, een marktpartij uit te kiezen die voor de burgers het beste plan tegen de laagste prijs kan realiseren.

De Wet voorkeursrecht gemeenten biedt gemeenten de mogelijkheid om met voorkeur grond te verwerven. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van het grondpolitieke instrumentarium. Gemeenten kunnen met de aangepaste wet in de hand hun regiefunctie bij het realiseren van publieke doelen waarmaken.

Tijdens de indiening van het initiatiefwetsvoorstel werden vraagtekens gezet bij één onderdeel van de initiatiefwet. Het herhaaldelijk opnieuw vaststellen en laten registreren van optiecontracten en koopovereenkomsten zouden projectontwikkelaars en grondhandelaren de mogelijkheid bieden om het voorkeursrecht te kunnen blijven ontwijken. Gemeenten kunnen echter met beroep op artikel 26 van de Wvg de rechter vragen deze overeenkomsten te vernietigen. Er is dan sprake van handelingen die tot doel hebben afbreuk te doen aan het voorkeursrecht van de gemeente. Dat is volgens artikel 26 een reden om een overeenkomst te vernietigen en alsnog het voorkeursrecht te vestigen. Om dit te onderstrepen hebben de initiatiefnemers dit in de gewijzigde Memorie van Toelichting opgenomen.

Daarnaast wordt ontwijken van het voorkeursrecht met optiecontracten en koopovereenkomsten moeilijker omdat alleen geregistreerde overeenkomsten, waar de naam van de koper en de prijs in staat opgenomen, voor vrijstelling van het voorkeursrecht in aanmerking komen.

Een samenvatting van de reparatie Wet voorkeursrecht gemeenten is bijgevoegd.

voor meer informatie:

Staf Depla 070-3182793

Francisca Ravestein 070-3182655

Peter van Wijmen 070-3182590


---

---

Hoofdpunten van het initiatiefwetsvoorstel reparatie Wet voorkeursrecht gemeenten

Het wetsvoorstel beoogt de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) te repareren. De wet biedt gemeenten de mogelijkheid om met voorkeur grond te verwerven en bij het realiseren van bouwplannen, een marktpartij uit te kiezen die voor de burgers het beste plan tegen de laagste prijs kan realiseren.

De Wet is een belangrijk onderdeel van het grondpolitieke instrumentarium. Gemeenten kunnen hiermee hun regiefunctie bij het realiseren van publieke doelen waarmaken. Recente gerechtelijke uitspraken door de Hoge Raad en ontwikkelingen op de grondmarkt maken het voor projectontwikkelaars en grondhandelaren makkelijker de voorkeurspositie van de gemeente te ontwijken. Dit is niet gewenst. Gemeenten worden op die momenten gedwongen met een marktpartij in zee te gaan die toevallig de grond verworven heeft. De initiatiefnemers vinden het gewenst dat gemeenten voldoende mogelijkheden behouden om de marktpartij uit te kiezen die voor de burgers het plan realiseert met de beste kwaliteit tegen de laagste kosten.

Reparatie van de wet is daarom noodzakelijk. Spoed is vereist, gezien de vele bouwplannen die op stapel staan. In de nota grondpolitiek heeft de regering aangekondigd dit onderdeel van de Wvg vooralsnog niet te willen repareren. Daarom is een initiatiefwetsvoorstel ingediend.

De initiatiefnemers passen allereerst artikel 26 van de Wvg aan. Door uitspraken van de Hoge Raad over artikel 26 mogen marktpartijen het gemeentelijk voorkeursrecht ontwijken, als zij aan kunnen tonen dat het gemeentelijk belang voldoende gewaarborgd is. Het uiteindelijk juridisch vaststellen of het gemeentelijk belang voldoende gewaarborgd is, kan vele jaren van onderhandelen en procederen in beslag nemen. Dit leidt tot langdurige onduidelijkheid voor alle betrokkenen met risico's van grote vertraging dan wel afstel van realisering van publieke projecten. De initiatiefnemers vinden dit niet wenselijk. Daarom wordt in artikel 26 van de Wvg de bepaling geschrapt dat aangetoond moet worden dat het gemeentelijk belang in het geding is. Hierbij sluiten de initiatiefnemers aan bij uitspraken van gerechtshoven. Gemeenten krijgen nu de mogelijkheid alle transacties te laten vernietigen die het doel hebben de voorkeurspositie van een gemeente te ontwijken. Het is overigens niet de bedoeling het recht van zelfrealisatie van het bestemmingsplan door de oorspronkelijke eigenaar aan te tasten.

Artikel 10 van de Wvg regelt vrijstellingen die grondeigenaren krijgen van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Eén van die vrijstellingen is het afsluiten van een optieovereenkomst of een koopovereenkomst door een projectontwikkelaar of grondhandelaar met een grondeigenaar voordat het voorkeursrecht gevestigd is. Een steeds groter deel van de ontwijking van het voorkeursrecht vindt op deze manier plaats. Voordat het voorkeursrecht wordt gevestigd, begeven tussenhandelaren zich risicoloos met optiecontracten op de markt. Risicoloos omdat de optie pas koop wordt als de bestemming inderdaad 'rood' wordt of omdat in het contract wordt opgenomen dat de koop gesloten wordt met een nader vast te stellen 'meester' en prijs. Deze constructies hebben weinig te maken met het recht van de eigenaar om het bestemmingsplan op eigen grond te realiseren.

De initiatiefnemers passen artikel 10 zo aan dat het onaantrekkelijk wordt om het voorkeursrecht te ontwijken. Vrijstelling voor het voorkeursrecht voor optiecontracten en koopovereenkomsten wordt slechts verleend als het contract is ingeschreven en de prijs en de naam van de koper zijn vastgelegd. Vrijstelling voor het voorkeursrecht wordt slechts verleend als de optiecontracten en koopovereenkomsten in een openbaar register zijn ingeschreven. Bovendien moet de vervreemding van het onroerend goed plaatsvinden binnen 6 maanden na inschrijving. Herhaaldelijk opnieuw vaststellen en laten registreren, om later in te voeren voorkeursrecht te kunnen ontwijken, wordt onmogelijk gemaakt. Herhaaldelijk op deze verlengen van de optiecontracten of koopovereenkomsten kan met hulp van artikel 26 van de Wvg in de hand voor vernietiging bij de rechter worden voorgedragen. Immers er is dan sprake van handelingen die tot doel hebben afbreuk te doen aan het voorkeursrecht van de gemeente.

Met deze reparatie van de Wet voorkeursrecht gemeenten behouden gemeenten de mogelijkheid de private partij op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding uit te kiezen. Bovendien maakt het gemeenten ook makkelijker grond te verwerven zodat ze kan participeren in publiek-private-samenwerkingsconstructies. Dit alles zonder het risico van lang slepende onderhandelingen en gerechtelijke procedures.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...