Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie over cultuureducatie en cultuurbeleid

Datum nieuwsfeit: 26-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

26 september 2001

Internationale conferentie over cultuureducatie en cultuurbeleid van 26-29 september 2001 in Rotterdam

Aandacht voor het Europese culturele landschap

Dr. Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur, opent op 26 september 2001 de internationale conferentie A Must or a-Muse. Zon 150 politici, beleidsmakers, wetenschappers en sleutelpersonen uit de praktijk van onderwijs en cultuureducatie in Europa zijn uitgenodigd. Vier dagen later, op 29 september is Van der Ploeg weer in Rotterdam voor de afsluiting van deze besloten conferentie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aan de hand van lezingen en seminars bespreken de deelnemers gezamenlijk de thema's educatiebeleid, cultuurbeleid, de praktijk van binnenschoolse cultuureducatie alsmede onderzoek en evaluatie van binnenschools cultuureducatiebeleid en praktijk. Voorzitter van de conferentie is mevrouw Hedy dAncona, voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Het Europese culturele landschap is de laatste decennia aanzienlijk veranderd. Het culturele aanbod is sterk gegroeid, de maatschappij is complexer en de bevolking is meer multicultureel geworden. In veel landen is cultuurparticipatie de pijler van het cultuurbeleid, waarbij veel wordt verwacht van cultuureducatie. Alle Europese landen kennen hun eigen agenda en prioriteiten. Een systematische vergelijking van het beleid in de verschillende landen kan laten zien welk beleid en welke praktijk het meest effectief is.

De conferentie A Must or a-Muse biedt een podium voor informatie- en kennisuitwisseling voor beleidsmakers, onderzoekers en vertegenwoordigers uit de onderwijspraktijk. Afkomstig uit heel Europa vergelijken zij hun verwachtingen, kennis en ervaringen met cultuureducatie op school voor de leeftijdsgroep 12-18 jaar.

Ter voorbereiding op de conferentie is een onderzoek verricht naar de actuele agenda voor de binnenschoolse cultuureducatie in diverse Europese landen. Experts uit een groot deel van Europa hebben uitgebreide informatie verstrekt, waaruit citaten nu al te zien zijn op de website www.amustoramuse.org

De resultaten uit dit onderzoek, aangevuld met informatie uit vaktijdschriften en beleidsdocumenten, resulteerde in een Europese analyse. In de conferentiereader is deze analyse terug te vinden.

De organisatie van de conferentie is in handen van een consortium, dat bestaat uit de Boekmanstichting (Amsterdam), Cultuurnetwerk Nederland (Utrecht) en Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met CIRCLE (Cultural Information and Research Centres Liaison in Europe), ArtandEducation Network en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Noot voor de pers
Conferentie A Must or a-Muse 26 29 september 2001 De voertaal op de conferentie is Engels.
Locatie: Wereldmuseum Rotterdam (1e dag), Woudestein, Erasmus Expo- en Congrescentrum (overige dagen)
Info: prof.dr. A. Bevers, tel (010) 408 2445.
Zie ook www.amustoramuse.org

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie