Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Honderden evenementen bij de Europese Dag van de talen

Datum nieuwsfeit: 26-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/01/1308

Brussel, 25 september 2001

Honderden evenementen ter gelegenheid van de Europese Dag van de talen, 26 september 2001

De Dag van de talen is een van de belangrijkste onderdelen van het Europees Jaar van de talen 2001, georganiseerd door de Europese Unie en de Raad van Europa. Het Jaar betreft regionale, minderheids-, migranten- en gebarentalen, alsook officiële Europese en nationale talen. In heel Europa worden honderden evenementen georganiseerd.

"Het leren van talen biedt mensen mogelijkheden en iedereen kan het. Ik hoop dat de Europese Dag van de talen een onderhoudzame dag wordt waarop we erin slagen onze boodschap op de mensen over te brengen. Ik nodig het publiek en de media in heel Europa uit om ons te helpen bij het vieren van een van Europa's belangrijkste troeven: onze talen", aldus Viviane Reding, de Europese commissaris belast met onderwijs.

Bij veel van deze activiteiten gaat het om vermaak en plezier. Ze hebben evenwel ook een gemeenschappelijke boodschap: dat het leren en gebruiken van meerdere talen een bijdrage levert aan het vergroten van tolerantie en begrip tussen mensen uit verschillende landen en culturen.

Tot de activiteiten behoren korte 'taallessen' op openbare plaatsen, meertalige kunstenfestivals, speciale televisie- en radioprogramma's, tentoonstellingen en open dagen. Tijdens de 'Languages Lift Off' worden in een grote stad in elke lidstaat duizenden ballonnen losgelaten (het Jubelpark in Brussel). Degenen die een ballon vinden, kunnen prijzen winnen door naar deelnemende radiostations te telefoneren.

Gedurende het Jaar houdt de Commissie een breed opgezette Europese voorlichtingscampagne en een grote Eurobarometer-enquête over de houding van Europeanen ten opzichte van talen (IP/01/226). De Commissie heeft bijna 6 miljoen euro gereserveerd voor de 185 Europese, nationale, regionale en lokale projecten die uit in totaal 1300 subsidieaanvragen voor financiering zijn geselecteerd (IP/01/817). Op 7-8 december 2001 vindt in het Europees Parlement in Brussel de slotmanifestatie van het Jaar plaats.

Een tijdschema voor de belangrijkste evenementen die op 26 september in Brussel zullen plaatsvinden, is bijgevoegd. Voor gedetailleerde informatie over evenementen in andere landen, gelieve te gaan naar www.eurolang2001.org/

EUROPESE DAG VAN DE TALEN, 26 SEPTEMBER 2001

IN HET JUBELPARK IN BRUSSEL

VOORLOPIG TIJDSCHEMA VAN DE EVENEMENTEN

10.00 - 17.00 uur

(in grote tent, tegenover ingang Oudergemlaan)
Informatie over het leren van talen van de Europese Commissie en diverse andere projecten in het kader van het Europees Jaar van de talen. Video's, demonstraties van internetsites, enz. 10.00 -12.00 en 15.00 - 17.00 uur

(op de Esplanade, naast de musea)
Korte tochtjes voor het publiek in de heteluchtballon van het Europees Jaar van de talen (aangeboden door Euroscript s.a.r.l. in Luxemburg, medegefinancierd door de Europese Commissie
12.30 - 13.30 en 14.30 - 15.30 uur

(in grote tent)
Taallessen: korte, speelse taallessen, aangeboden door projecten medegefinancierd door de Europese Commissie

'Taalsnacks' (Centrum voor volwassenenonderwijs van de Kamer van Koophandel van Brussel)

'Vivre les langues' (CICEB: Brussels netwerk van Europese culturele instituten)

'Osons signer, osons lire' (Alpha Signes a.s.b.l.: gebarentaal) Tussen 13.30 en 14.00 *

(in de buurt van de grote tent)
THE LANGUAGES LIFT OFF. Viviane Reding, de Europese commissaris belast met onderwijs en cultuur, geeft het startsein voor het loslaten van de Europese Dag van de talen-ballonnen

Er zijn prijzen voor de vinders

Tussen 12.00 18.00 uur rijden er geregeld bussen tussen het Jubelpark en de Europese culturele instituten in Brussel, waar bijkomende activiteiten in het kader van de Dag van de talen worden georganiseerd.


* Het precieze tijdstip waarop de ballonnen worden losgelaten, hangt af van het groene licht van de bevoegde autoriteiten. Goedkeuring kan pas 30 minuten van te voren worden aangevraagd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie