Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep voor meer persoonlijke vrijheid in het wonen

Datum nieuwsfeit: 26-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VERENIGING EIGEN HUIS

Oproep voor meer persoonlijke vrijheid in het wonen

PERSBERICHT
26.09.2001/43

OPROEP VOOR MEER PERSOONLIJKE VRIJHEID IN HET WONEN

Drie belangrijke organisaties op het gebied van bouwen en wonen: de 'vereniging eigen huis', Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting en Architectuur Lokaal doen een oproep aspirant huizenkopers zelf meer invloed te geven op de bouw en indeling van hun huis. Daarmee ondersteunen zij het voornemen van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting om eenderde van de nieuwbouw in handen van particulieren te geven. Als particulieren in grote getale hun eigen woonhuis bouwen of als opdrachtgever optreden is dat een revolutionaire wijziging ten opzichte van de huidige projectmatige bouw voor een anonieme markt.
De komende jaren zullen meer mensen zelf hun huis laten bouwen. Individueel of samen met anderen waarbij de eigen huizenbezitter meer zeggenschap en keuzevrijheid krijgt. Een historische omslag van een aanbieders- naar een vraagmarkt. Zeker in de Randstad betekent dat een cultuurslag in de woningbouw. Uit thans lopende initiatieven op dit gebied blijkt er steeds meer ruimte te komen voor de wensen van de woonconsument. Zo'n:initiatief is bijvoorbeeld het project Gewild Wonen in Almere.
Een ander initiatief is de manifestatie 'Heilige Huisjes' deze maand gehouden in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam met een informatiemarkt, lezingen en een tentoonstelling om potentiële particuliere opdrachtgevers te informeren over de mogelijkheden van het zelf bouwen van een huis. Aan staatssecretaris Remkes is ter plekke een oproep overhandigd om deze verandering van aanbod naar vraag in de woningmarkt ook daadwerkelijk mogelijk te maken. De oproep was opgesteld en ondertekend door een aantal bekende Nederlanders op het gebied van bouwen en wonen, onder wie de directeur algemeen ledenbelang van de 'vereniging eigen huis', mr. F. van Loon, Tweede Kamerlid A. Duivesteijn, schrijver H. Hofland en architect Carel Weeber (de geestelijk vader van het 'Wilde Wonen'). Bewoners worden opgeroepen hun zeggenschap op te eisen en gemeenten, bouwers en architecten om deze te honoreren en de bewoners te helpen hun dromen te realiseren.
Drie belangrijke organisaties op het gebied van bouwen en wonen, te weten de 'vereniging eigen huis', de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en Architectuur Lokaal, roepen eenieder die deze doelstelling onderschrijft nu op om deze oproep mede ondertekenen. Op de websites van Eigen Huis (www.eigenhuis.nl) en Architectuur Lokaal (www.arch-lokaal.nl) is de integrale tekst van de oproep geplaatst en kunnen de website-bezoekers de oproep mede te ondertekenen door een e-mail te sturen naar de betreffende organisaties.
De reacties zullen worden verzameld en overhandigd aan staatssecretaris Remkes als blijk van ondersteuning voor de koers die de organisaties varen ter bevordering van het particulier opdrachtgeverschap.

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie