Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Islamitische kalender verwijst naar vliegramp oktober 1999

Datum nieuwsfeit: 27-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Politie Flevoland
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Flevoland: Almere 27-09-2001
Islamitische Kalender
Stafdienst Communicatie, Marieken Westerink, 06-53737697

Islamitische kalender
Politie stelt onderzoek in na aangiftes

ALMERE De Islamitische school in Almere werd woensdag geconfronteerd met een publicatie in een landelijke dagblad waarin stond vermeld dat zij een kalender zouden verspreiden die te maken zou hebben met de aanslagen in Amerika. Dinsdagmiddag heeft de Gemeente Almere, die al om een reactie gevraagd was, de politie ingelicht. De politie heeft de Binnenlandse Veiligheidsdienst in kennis gesteld, voor extra politietoezicht gezorgd bij diverse Islamitische instellingen in Almere en is een feitenonderzoek gestart met als kernvraag: is hier sprake van een strafbaar feit of niet.

Feitenonderzoek afgerond
De politie heeft inmiddels het onderzoek om te kijken of het hier gaat om een strafbaar feit of niet, nagenoeg afgerond met als uitkomst: nee, het gaat hier niet om een strafbaar feit. Uit dit onderzoek blijkt dat deze kalender vorig jaar is gedrukt in Egypte. In die kalender zijn vier afbeeldingen opgenomen die verwijzen naar historische feiten die te maken hebben met het martelaarschap van het islamitische volk. Op de bewuste afbeelding met het vliegtuig zie je een brandend vliegtuig met op de achtergrond de skyline van Manhatten. Het vliegtuig raakt met zijn linker vleugel het water en zal hierdoor vermoedelijk in zee storten, niet op de stad.

Vliegtuigongeluk in 1999
Deze afbeelding verwijst naar een gebeurtenis die plaatsvond op 31 oktober 1999. Op die dag is een vliegtuig van een Egyptische vliegmaatschappij voor de oostkust van Amerika in zee gestort. Zon 60 kilometer voor de kust van Manhatten verdween het van de radar. De Amerikanen meldden dat het een zelfmoordactie was van de piloot. De Arabische versie van dit verhaal is dat het vliegtuig door Amerikanen naar beneden is geschoten omdat ze dachten dat het om een spionagevliegtuig ging.
De Arabische tekst die bij de afbeelding is geplaatst, is Ik steun op Allah. Dit waren de laatste woorden van de piloot. Deze kreet is te vergelijken met het christelijke Helpe mij God Almachtig. Kortom, de politie heeft geen aanwijzingen dat deze kalender iets te maken zou hebben met de aanslagen in Amerika. Het produceren, verspreiden of het in het bezit hebben van deze kalender is dan ook niet strafbaar.

Onderzoek na aangiftes van smaad
Donderdag heeft het schoolbestuur van de school aangifte gedaan tegen de Telegraaf en de anonieme tipgever van de Telegraaf voor smaad/smaadschrift of uitlokking daarvan. De directrice heeft ook aangifte gedaan van bedreiging. De politie heeft naar aanleiding van deze aangiftes een onderzoek ingesteld.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie