Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pensioenmarkt Europa bedreigt collectieve regelingen

Datum nieuwsfeit: 27-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV: Pensioenmarkt Europa bedreigt collectieve regelingen

Het vrijmaken van de Europese pensioenmarkt mag niet leiden tot ondermijning van de noodzakelijke solidariteit binnen collectieve pensioenregelingen op bedrijfstak- of ondernemingsniveau.

Dat zegt de FNV in 'Koersbepaling Europa', een nota waarin Nederlands grootste vakcentrale haar visie op Europa uitgebreid op een rijtje zet.

In de nota spreekt de FNV onder meer haar reserves uit over een vrije Europese pensioenmarkt. Zo waarschuwt zij ervoor dat zo'n markt er niet toe mag leiden, dat werknemers of werkgevers - met een beroep op vrij verkeer van diensten - uit collectieve contracten mogen stappen, omdat men zich in een andere lidstaat goedkoper kan verzekeren in een afgeslankte of minimale regeling.

Ook uit de FNV in de beleidsnota stevige kritiek op het Nederlandse kabinetsbeleid over detachering van werknemers. Door een halfslachtige uitwerking van een Europese detacheringrichtlijn door het kabinet vallen alleen bouwvakkers onder de in Nederland geldende CAO. De FNV dringt aan op uitbreiding van de regeling naar alle sectoren. Het voorkomt niet alleen oneerlijke concurrentie die ten koste gaat van de werkgelegenheid van Nederlandse werknemers. Maar ook dat hier gedetacheerde werknemers worden veroordeeld tot een bestaan op minimumniveau.

Overigens kondigt de FNV aan zeer binnenkort te komen met een uitgewerkt standpunt over arbeidsmigratie en in het bijzonder over de arbeidsmigratie van werknemers buiten de Europese Unie.

In 'Koersbepaling Europa' bepleit de FNV invoering van de Tobin-tax. Zoals bekend is minister Zalm van Financiën geen voorstander van zo'n belasting op flitskapitaal. Desondanks hebben de gezamenlijke Europese ministers van Financiën besloten tot een onderzoek naar deze bescheiden heffing. De FNV dringt aan op voortvarendheid. 'Zo'n onderzoek mag geen zoethoudertje worden', aldus de vakcentrale.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Els Tieman: 020 5816 550/ 06 53 159226 Paulus Plas: 020 5816 553

27 sep 01 15:38

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie