Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PCM wil internet-activiteiten minimaliseren

Datum nieuwsfeit: 27-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Bezuinigingen PCM
'Internet vandaag de dag onmisbaar'

De NVJ verlangt van PCM helderheid over het minimaliseren van de internet-activiteiten. Met de leden werkzaam bij PIM en de afzonderlijke internet-activiteiten van de betrokken dagbladen is afgelopen week overleg gevoerd over de onzekere situatie die is ontstaan. Het bestuur van de sectie internet vindt dat een moderne krant vandaag de dag beslist een volwaardige offline variant moet hebben.

De raad van bestuur van PCM wil geen geld meer steken in de verliesgevende internet-tak. Spoedige sluiting dreigt voor sites als ConsuWeb, Bekpek en Clickwork. Ook voor de pas enkele weken geleden geopende nieuwssite EN.nl dreigt de ondergang. In principe krijgen alleen activiteiten die binnen een jaar rendabel te maken zijn nog een kans. De dagbladen van het concern kunnen hun afzonderlijke nieuwssites alleen in de lucht houden, als zij bereid zijn daarvoor uit hun eigen budget middelen vrij te maken. PIM heeft ruim honderd medewerkers. Enige tientallen journalisten zijn betrokken bij de internet-activiteiten van PIM en de internetactiviteiten van De Volkskrant, Trouw, Het Parool, NRC Handelsblad en AD. De NVJ is nog steeds niet officieel geïnformeerd over de plannen en de daaruit voortvloeiende personele gevolgen.

De sectie internet spreekt in een verklaring zijn zorg uit over de bezuinigingsplannen. Het heeft wel begrip voor het feit dat het concern moet bezuinigen vanwege tegenvallende inkomsten en oplagedalingen, maar internet is naar hun smaak meer dan alleen een marketing-activiteit. Een moderne krant moet een offline variant hebben. Van het kannibaliseren van de papieren krant is geen sprake. De sectie dringt er bij PCM op aan blijvend fondsen beschikbaar te stellen om de sites van de dagbladen meer te laten zijn, dan de nauwelijks journalistiek inhoudelijke platforms die PCM-topman Smaling voor ogen heeft. Ook moet de discussie binnen het bedrijf worden voortgezet hoe jongeren te bereiken die niet per se op een papieren krant zitten te wachten.
Verder constateert de sectie internet dat de rechtspositie van de betrokken journalisten beperkt is. Veel van hen hebben kortlopende contracten. Het bestuur roept internetjournalisten dan ook op solidariteit te betuigen met hun collega's

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie