Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpak drugsoverlast Rotterdam lijkt aan te slaan

Datum nieuwsfeit: 28-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Aanpak drugsoverlast lijkt aan te slaan

De 'zomeraanpak' van de drugsoverlast in Rotterdam lijkt zijn vruchten af te werpen. Door de extra inzet van politie, hulpverleners en gemeentelijke diensten is deze zomer de grote overlast door samenscholingen van drugsgebruikers en dealers op de meeste plekken uitgebleven. 'We zijn er nog lang niet, maar we zijn met deze aanpak wel op de goede weg', stelt wethouder Sjaak van der Tak. Dit is te lezen in het jongste nummer van Nieuw Rotterdams Tij, het informatie- en opinieblad van de gemeente Rotterdam.

Om de drugsoverlast op de openbaarvervoerlijnen en het Centraal Station beter aan te pakken, is volgens Van der Tak gespecialiseerde politie-inzet nodig. Hij noemt het verder een 'must' dat de regie bij de stadsvernieuwing verbetert om de leefbaarheid in probleembuurten gedurende de zomermaanden op peil te houden. Van der Tak: 'Soms is het dweilen met de kraan open. Het mag niet zo zijn dat een straat aan de ene kant helemaal is opgeknapt, terwijl aan de overkant de boel jaren leeg staat, waardoor er dealers en gebruikers intrekken. Dan kan je die huizen beter direct slopen of langer bewoond laten. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting werken aan een meer integrale aanpak van buurten.'

Voorzitter Piet Hordijk van het Burgerplatform Drugsoverlast laat zich in Nieuw Rotterdams Tij minder positief uit over de zomeraanpak. 'Het kan door de warme zomer komen, maar het is nog nooit zo erg geweest. In de drugsscene is een enorme verruwing opgereden. Er zijn overvallen en schietpartijen geweest. De vraag is of we met de Zomeraanpak op de goede weg zitten', aldus Hordijk.

Brainport
Het omslagartikel van Nieuw Rotterdams Tij gaat over de gemeentelijke inspanningen om de stad meer als kennisstad te ontwikkelen. Rotterdam moet niet alleen een mainport zijn, maar ook een brainport. Daarmee wil de gemeente de economische ontwikkeling van de stad minder afhankelijk maken van de haven en industrie. In het rondetafelgesprek dat de redactie van 'Tij' over dit onderwerp organiseerde, komt naar voren dat vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en bedrijfsleven niet goed weten welke prioriteiten de gemeente stelt op het gebied van kennisbeleid. Volgens hen moet het gemeentebestuur verder meer het voortouw nemen op kennisgebied en voorrang geven aan het opkrikken van het opleidingsniveau van de Rotterdams beroepsbevolking. Jasper Tuytel, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam daarover: 'De vergrijzing hakt erin. Voor de vijftigers die nu redelijk hoog opgeleid zijn, is straks geen vervanging. In de toekomst blijft daardoor een groot aantal vacatures openstaan.'

Nieuw Rotterdams Tij bericht verder dat de gemeente Rotterdam begin volgend jaar bij wijze van proef een consumentenpas gaat uitgeven om het milieubewustzijn van de burgers te vergroten. Met de nieuwe pas - die werkt volgens het airmiles-principe - kunnen consumenten punten verdienen als ze milieuvriendelijke producten aanschaffen. Ook het brengen van afval naar een milieupark levert punten op. De verdiende punten kunnen gebruikt worden bij de aanschaf van duurzame goederen en diensten, zoals speciale strippenkaarten, fietsen en tweedehands goederen.
De pas is een gezamenlijk initiatief van Gemeentewerken Rotterdam, de Rabobank, de RET, de Roteb en het adviesbureau Barataria. De Europese Unie steunt dit initiatief met een bijdrage van 500.000 Euro.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie