Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klant krijgt bepalende rol in succes banken en verzekeraars

Datum nieuwsfeit: 01-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Cap Gemini Ernst & Young
Zoek soortgelijke berichten

Cap Gemini Ernst & YoungPersberichten

Utrecht, 1 oktober 2001

Onderzoek onder banken en verzekeraars: Nederland volgt in achterhoede, klant maakt de dienst uit

Door de teloorgang van de internethype blijven banken en verzekeraars hun kantorennetwerken en tussenpersonen koesteren als belangrijk medium voor klantcontact. Ontwikkelingen als 'open finance' en aggregatie wijzen erop dat de klant de dienst gaat uitmaken en zal bepalen wie er succesvol is en wie niet. Dat concludeert Cap Gemini Ernst & Young na het tiende wereldwijde trendonderzoek in de financiële dienstverleningssector.

Veel traditionele financiële instellingen erkennen inmiddels dat de klant die meer inspraak krijgt ook meer macht heeft. Tot dusver werd dat inzicht genegeerd. Bij het opbouwen van een klantrelatie en het bevorderen van merkentrouw gaat het er om dat de klant kan kiezen uit verschillende producten en diensten van uiteenlopende dienstverleners. De bank of verzekeraar is niet enkel meer de verkoper van zijn eigen product of dienst, maar een intermediair die zorgt voor de beste oplossing voor de klant. Deze tendens van het zogeheten open finance-model is vooral in het buitenland onderkend door nieuwe marktspelers, die daarop handig inspelen. Nederland loopt wat deze ontwikkeling betreft in de achterhoede.

Het rapport Paths to Differentiation laat zien dat traditionele instellingen op hun hoede zijn voor de mogelijke invloed die deze nieuwe concurrentievorm heeft op de verkoop van de eigen merkproducten. Hoewel 63 procent van de respondenten aangeeft aanvullende producten en diensten te leveren, biedt minder dan 25 procent concurrerende producten en diensten. Met aggregatie gaat de macht van de klant nog een stap verder. Bij deze service worden de gegevens van alle rekeningen van de klant weergegeven zodat hij in staat is al zijn financiële transacties op één enkele site af te wikkelen. Met name in de Verenigde Staten en Engeland heeft deze vorm van dienstverlening voor veel nieuwe concurrenten gezorgd. Onafhankelijke aggregators worden door 73 procent van de respondenten genoemd als de grootste concurrent. Traditionele dienstverleners aarzelen om zich in deze richting te begeven.

Liever keuze dan traditie Nico Brand, senior manager bij Cap Gemini Ernst & Young, is van mening dat deze nieuwe marktspelers de traditionele bedrijven zullen dwingen voor een transparanter beleid te kiezen. "De klanten van vandaag hechten meer waarde aan keuze dan aan traditie. Een levenslange trouw aan een bank of verzekeraar is niet langer iets dat vaststaat - bedrijven moeten met elkaar de strijd aangaan door de klant dát te bieden wat hij wil, op een moment waarop hij dat wil en tegen een prijs die hij bereid is ervoor te betalen."

Het onderzoek - dat is uitgevoerd in 13 landen onder 253 CEO's, CIO's en CMO's (marketingmanagers) - wijst ook uit dat in een tijd van vergevorderde technologische ontwikkelingen, persoonlijk contact nog altijd de beste manier is om nieuwe verkopen te genereren. E-commerce-kanalen zouden naar verwachting de traditionele communicatie- en transactiekanalen gaan vervangen, maar de trage groei in het internetgebruik door consumenten zorgt ervoor dat 60 procent van de totale verkoop in 2004 nog steeds via kantorennetwerken en tussenpersonen zal plaatsvinden. Klaarblijkelijk heeft de consument zich niet zo enthousiast op het internet gestort als werd verwacht en gewenst. Een teleurstellende online-ervaring kan in sommige gevallen de verkoop zelfs hebben geschaad in plaats van bevorderd. Leidinggevenden in de sector zien in dat ze de toeloop in hun kantoren en via hun tussenpersonen moeten stimuleren in plaats van af te remmen om de totale verkoop te laten groeien. In een aantal gevallen heeft dat geleid tot een heroriëntatie op de rol van de kantorennetwerken en de tussenpersonen.

Besparingen niet gerealiseerd Als de klant mag kiezen, blijkt internet niet het favoriete communicatiemiddel te zijn. Ook is de financiële dienstverlener door het internet niet zo radicaal veranderd als aanvankelijk werd voorspeld. Banken en verzekeraars spaarden kosten noch moeite om klanten naar hun website te trekken. Nu de klant nog wegblijft, worden de besparingen niet gerealiseerd. De voorspelde kostenbesparingen zijn
- evenals het vorige onderzoeksjaar - gehalveerd ten opzichte van het voorgaande jaar.

Meer dan 40 procent van de respondenten noemde de trage migratie van de klant naar internetkanalen een hoofdreden voor het niet bereiken van de gewenste besparing in operatiekosten. Nu blijken 'e-initiatieven' als een standaard strategische toepassing te worden behandeld; ze worden niet langer gezien door de directies als een geavanceerde technologische oplossing die succes garandeert. Meer dan 25 procent van de respondenten liet zelfs weten dat initiatieven buiten e-commerce inmiddels prioriteit hadden gekregen binnen hun bedrijf.

"Financiële dienstverleners zijn genuanceerder gaan denken over het inzetten van e-initiatieven voor klantbehoud en klantontwikkeling", aldus Henny van Schaik, sectormanager Financial Services van Cap Gemini Ernst & Young. "Wel zal bij de noodzakelijke verbetering van klantenservice en klantenervaring de inzet van ICT onontbeerlijk zijn. Maar dan wel vanuit een integrale benaderingsstrategie van de klant en niet als losstaand e-initiatief."

Customer Relationship Management Betekent dit nu dat de financiële sector Customer Relationship Management (CRM) van harte omarmt? Volgens het rapport hebben de meeste ondervraagde instellingen CRM-initiatieven gestart. 45 procent van de ondervraagden noemt een toenemende klantwinstgevendheid als het belangrijkste CRM-doel. Niettemin blijkt dat 55 procent van de respondenten geen enkel model heeft ontwikkeld om de investeringsopbrengst te meten. Dit gegeven strookt met de resultaten uit de recent door Cap Gemini Ernst & Young gepubliceerde CRM Index, waaruit blijkt dat tweederde van alle Europese bedrijven niet weet wat hun return-on-investment is op CRM-projecten. Nog eens 55 procent onder de banken en verzekeraars kan geen schommelingen in het klantenbestand registreren of de totale omzet vaststellen, terwijl 40 procent niet kan vaststellen in welke mate cross-selling plaatsvindt.

Volgens Nico Brand beginnen financiële dienstverleners te beseffen dat ze - als ze willen slagen op de huidige markt - hun traditionele productgerichte business model moeten aanpassen. "Meer dan ooit dringt het tot de financiële instellingen door dat elk klantcontact van belang is bij het opbouwen en behouden van de relatie; of dit nu via het internet is of via face-to-face-contact."

Over Cap Gemini Ernst & Young Cap Gemini Ernst & Young is een vooraanstaande organisatie in management consulting en IT-dienstverlening. Het geïntegreerd kunnen aanbieden van deze activiteiten maakt de onderneming tot een unieke zakelijke dienstverlener. Het bedrijf helpt middelgrote tot grote nationale en multinationale ondernemingen en non-profit organisaties met het ontwikkelen van nieuwe groeistrategieën en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Wereldwijd telt de organisatie meer dan 60.000 medewerkers, waarvan 7.000 in de Benelux. De organisatie is genoteerd aan de aandelenbeurzen in Parijs en Amsterdam en behaalde in 2000 een omzet van 8,5 miljard euro. Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op: www.nl.cgey.com.

Voor meer informatie:
Cap Gemini Ernst & Young Bart Sikking, woordvoerder Telefoon: 030 689 61 86
Mobiel: 06 51 18 48 06
E-mail:(bart.sikking@cgey.nl)

Het Engelstalige rapport 'Paths to Differention' is voor de pers op aanvraag beschikbaar via bovenstaand mailadres.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...