Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grand Prix de lAutomobile 2001

Datum nieuwsfeit: 01-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Carros

Grand Prix de lAutomobile 2001

Sensationeel en mooi

(01 oktober 2001)

Jaarlijks top-auto evenement voor de Nederlandse Auto-Elite, waarin prestaties met de auto op rallye gebied worden beloond met de meest sprookjesachtige diners op locaties waar men normalitair slechts van dromen kan. En dat alles in een sfeer van vervlogen tijden; èn frans, vooral frans wat de klok slaat. John Möllenkamp, de organisator is dan ook francofiel in hart en nieren. Son rêve devient réalité: Bruxelles Paris Le Mans Paris.

Met deze twee kwalificaties valt de onlangs verreden Grand Prix de lAutomobile 2001 het best te omschrijven.Het programma was er ook naar, de -als altijd- bijzondere autos in deze rallye en niet in de laatste plaats het weer dat dit evenement kennelijk op handen droeg. Blije berichten alom van moegestreden deelnemers aan de finish op Château de Dampierre (tussen Rambouillet en Versailles). Men had het wel gehad!

De temperatuur gaf precies aan welke dag van het programma werd verreden; vóór de start in Brussel (dag 0) was het 30 graden Celsius en die temperatuur nam precies één graad per dag toe om met 34 graden de deelnemers te verwelkomen in de kasteeltuinen van Château de Dampierre waar ieder zijn lunch genoot in het gras aan de rand van de vijvers. Na een kennismaking tussen de deelnemers en de organisatie vóór Autoworld in Brussel was daar het openingsdiner in Crowne Plaza.

Dag 1 werd gekenmerkt door de opvallende strijdlust van 100 équipes die er voor gingen. Ze wisten nog niet welke verschrikkingen hen te wachten stonden. Prominent aanwezig de (Kennemer) Bentley Boys met hun 28er Bentleys 4 ½ liter, een 4 ½ liter Blower en een 30er Speed Six. Op de voet gevolgd door (accountant) Han Brouwers met een unieke 1937e Chrysler Indianapolis Racer, voor de gelegenheid zo uit het Automuseum Deventer gerold. Die auto trok wel de meeste aandacht op het Brusselse Esplanade du Cinquantenaire of was het de van sobere eenvoud stralende Lagonda van de Deen Kjeld Jessen die aan de start verscheen. Zeldzaam mooi die auto met een motorkap zónder cooling louvres dit keer. Een bijzonder elegante verschijning daarenboven was de Delahaye 135M uit 1950 met aan het stuur de heer Delahaye (!! Ja, ja, familie dus!)

En daar gingen ze dan, vol goede moed Brussel uit op weg naar Waterloo. Daar al vond de Chrysler zijn Waterloo; het linker achterwiel liep er zomaar, spontaan vanaf; de spline onder de borgmoer had te veel speling op de as, of was door het enorme vermogen van de motor op die as uitgehoond. Hij reed overigens spoedig weer. Wat alle deelnemers als een plaag zouden ondergaan waren de wegtikkende minuten. Steeds weer die terreur van de klok. De koffie met croissant moest aan een meertje in 29 minuten worden verorberd.

Incidenten; tot dan nog niet, of het moest de geweldig mooie Lancia Flaminia Zagato 3C Sport 2.8 zijn geweest die daar op het gras staand, spontaan en uit zichzelf begon te rollen richting meertje: één der deelnemers wist de inmiddels naar beneden rijdende auto in te klimmen en zo een tewaterlating te voorkomen. De meest gehoorde ongecensureerde uitspraak van deelnemers was de erkenning dat het noorden van Frankrijk, boven Parijs onverwacht mooi is; dat wist men gewoon niet en had het ook nooit vermoed. Château de Pierrefonds was exclusief voor de deelnemers van de Grand Prix de lAutomobile en dus gesloten voor alle publiek. Dit middeleeuwse, koninklijke paleis op een berg was een van de eerste zeldzame locaties die organisator John Möllenkamp had weten los te peuteren van le Patrimoine historique de France. Er werd (zeg maar) ruim gelunched in een der zalen en na het nemen van een staatsiefoto ging iedereen, hors-concours, naar Parijs waar de gehele rallyekaravaan werd ondergebracht in Hotel Concorde LaFayette, waaronder een parkeergarage welke door bewaking met honden werd gezekerd.

De Nederlandse Auto Elite werd gefêteerd met een prachtig diner in le Palais dOrsay (het huidige Musée dOrsay), alweer zon locatie waar een normaal mens niet inkomt: typisch Grand Prix de lAutomobile. Datzelfde keurkorps van 250 mensen stond de volgende morgen geparkeerd op het Place dArmes in Versailles, vóór het Château de Versailles. Even kaarten intekenen in la Salle des Glaces (Spiegelzaal) alvorens aan Etappe 5 te beginnen. Via een prachtige route én een regelmatigheidsetappe werd de lunch bereikt in Chartres, aan de voet van de fameuze kathedraal; de Franse TV-zender FR3 versloeg hier de Nederlandse invasie. De middag werd geheel gevuld met een Etappe weg-nummers, alweer zon plagerijtje van de organisatie; voer voor navigatoren dus. Le Mans werd zo na 3 ½ uur rijden bereikt en kijk nou; daar stond Jan Lammers de deelnemers op te wachten. Het diner in de sereniteit van een oud klooster uit 1229, de Abbaye de lEpau, was meer nog dan de avond te voren, dé plaats om gezamenlijk terug te blikken op het rallye-avontuur tot dan toe.

En dan de derde dag: Was dit een droom? Eerst rijden op het buitencircuit van Le Mans (13,6 km) om daarna het Mekka van de autosport binnen te gaan; het Circuit des 24 Heures, le Circuit de la Sarthe. De weergoden straalden van blijdschap met al dat geflonker van chroom op het circuit Bugatti. Na 2 jaar onderhandelen had organisator John Möllenkamp bij de Directeur Sportive du Circuit, Hervé Guyomard (ook wel Monsieur Securité genoemd) voor elkaar gekregen om hier vrije races te organiseren mét authentieke Le Mans start. Er waren overigens 5 programma onderdelen, de lunch boven in het VIP restaurant niet meegerekend. Bijzonder: Henri Pescarolo, viervoudig Le Mans winnaar kwam per helicopter ingevlogen om kleine delegaties van de Grand Prix de lAutomobile te ontvangen in zijn atelier-Proto: hier bouwt hij de Courage-Peugeot racewagens. De Piste de la Maison Blanche werd door 110 autos bereden, evenals het afnemen van een accelleratie- en remproef volgens een originele KNAC behendigheidstest uit 1937 (helemaal nagebouwd door Hans Kloos).

Jan Lammers reed met een Jaguar D-type (Ecurie Ecosse) guest of honour Tonio Hildebrand rond, die de hele rallye in rolstoel heeft gevolgd (!!!) Patrias Familias van de Nederlandse autosport Tonio met zijn Jantje, glunderden terwijl ze ónder de borden Défense de fumer sigaren stonden uit te delen. Het circuit heeft de gehele dag bol gestaan van het geluid van brullende motoren. De Bentleys beheersten het circuit, als altijd, en vooral door de nadrukkelijke aanwezigheid van de Bentley Boys in hun witte overalls. Hans Deen schaamde zich er niet voor om zijn kunstje te laten zien (quote: Kijk, als je dat trucje beheerst, is het toch ook leuk om het breed uit te meten, dat is toch lol).

Het verschil tussen rollen en schuiven: De rode Alfa Romeo Giulia 1600 GT moest voor zijn baasje in iedere bocht geheel dwars. Driften zonder einde. De lunch had iedereen wel nodig om op adem te komen; Een rijk buffet boven het circuit reikte van Saumon fumé tot Terrine de Rillettes du Mans, vooral de laatste was de omweg meer dan waard. We zagen demonstratieronden van Jan Lammers in diverse autos en we zagen ook daarna de blauwe rook van de remschijven omhoog stijgen; het hele circuit gevuld met 250 Nederlandse autofanaten, een bedevaart met offerandes; niet iedere auto bleef hier heel. Wel die van John Möllenkamp die maar door bleef rijden met zn Alpine Berlinette A110, net als Kees de Waard Wagner met zon zelfde pretfabriek. Kees: met zon auto moet je net zo lang racen tot de tank leeg is, dit is pure verwennerij, wat een feest!. (tegen oververhitting van de deelnemers bij deze 33 graden Celsius had de organisatie 300 flessen mineraalwater klaargezet).

De trailer was zo (over-)vol dat enkele autos moesten achterblijven in Le Mans. s Avonds was er een diner in het Musée de lAutomobile de la Sarthe op het circuit waar tussen de bolides, welke ooit Le Mans gewonnen hadden, werd gegeten. De sfeer was ontspannen en ongedwongen. De directeur van het museum expliqueerde alle top-stukken en deed ook nog eens goede zaken in zijn Boutique du Musée. Autoliefhebbers onder elkaar: toen de organisatie de museumdirecteur vertelde dat er zoveel autos met mechanische storingen achterbleven bood hij meteen aan die autos voor een weekje in het museum te plaatsen; een betere en eervoller plek is niet te bedenken.

De autos die overbleven, waren het er nog 82 ??, moesten de 4e dag het ultieme doel van de berijders waarmaken; aankomen op de finish. s Morgens werd eerst naar een koffiestop gekoerst in la Ferté-Vidame, alweer zon historisch koninklijk domein waar de deelnemers met grand café en croissant konden uithuilen van de smerige rotstreken van de rallye-organisatie: een heel listig opgestelde finish van een regelmatigheidsetappe in St-Cyr-la-Rosière. Door via een Puntenrit over 95 kilometer in 2 uur: daar hadden de deelnemers moeite mee, want het venijn zat m in de staart. Ontspanning echter in de kasteeltuinen van Château de Dampierre, lunchen met zwanen aan je voeten. Is er een koninklijker gevoel denkbaar?

Ja: In de Salon de lOpéra, hartje Parijs aan de Boulevard des Capucines, als sprookjes écht bestaan dan was het hier. De lakijen met pruiken en pofbroeken en met kandelaars in hun hand inviteerden de deelnemers om de mooiste zaal van Parijs te betreden. Daar op het podium stond een (Wegtransport-)vrachtauto-lading aan prijzen te wachten op wie ze verdiend hadden en naar het applaus te oordelen, hadden Jaap en Hansje van den Broek met hun Citroën DS 21 het meeste recht op de hoofdprijs. De deelnemers waren het er unaniem over eens dat RoadAdvertising, die de hele organisatie van dit evenement verzorgde, eigenlijk ook de hoofdprijs verdiend had.

Schaap -/-Citroen als hoofdsponsor beloonde de algemeen winnaars met 2 kostbare horloges van Jaeger-leCoultre, de vrouw van de organisator werd met een diamant verrijkt en de Bentley Boys zetten de opperstalmeester van dit ongekende auto-circus, John Möllenkamp, ook in het zonnetje alvorens zij hem een bijzonder sieraad aanboden. Mercedes-Benz tenslotte prijste zich gelukkig op zon manier hun 100-jarig merkfeest te kunnen inluiden. Het was een autospektakel dat zich maar op één manier laat omschrijven: sensationeel en mooi.

Algemeen klassement
1 Van den Broek/Van den Broek Citroën DS 21 Rallye 2 Kessels/Van der Meer Porsche 911 L
3 Gatsma/Gatsma MG-MGB

Oscar Féminin
Van der Kroft/Van Doorn Morgan +4 DHC

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...