Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start bestrijdingsactie muskusratten Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 01-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

28-09-2001

Provincie en regio onderkennen belang grootschalige bestrijdingsactie muskusratten

start bestrijdingsactie in november

Op 12 september is aan gedeputeerde L. van der Sar een petitie overhandigd. Kern van deze petitie van initiatiefnemer W. Boer is de zorg van de ondertekenaars voor de schade die de muskusrat in de Krimpenerwaard aanricht. Delegaties van de Bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland, de WLTO-Krimpenerwaard en de dienst Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland hebben tijdens een veldbezoek op 15 september de situatie ter plaatse bekeken. Gezamenlijk onderstreepten zij nogmaals de noodzaak van de grootschalige bestrijdingsactie die begin november gepland staat.

In mei 2001 heeft de provincie Zuid-Holland aangekondigd in het najaar met alle 76 Zuid-Hollandse muskusrattenbestrijders de muskusrat in de Krimpenerwaard te gaan bestrijden. Directe aanleiding voor deze actie is de oplopende vangsten gedurende de afgelopen twee jaar in dit gebied. Geschat werd dat er in 2001 ongeveer 24.000 muskusratten gevangen zouden worden.

Op dit moment zijn de negen muskusrattenbestrijders in de Krimpenerwaard hard bezig met het vangen van muskusratten. Dit gebeurt met name passief, omdat de jonge dieren teveel in beweging zijn. Actief met klemmen het veld ingaan heeft dan weinig zin. Ook worden de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de actie van komend najaar. Deze bestaan uit het maken en plaatsen van passief vangmateriaal (op grote schaal). Dat deze aanpak werkt blijkt uit de vangstresultaten van afgelopen drie weken: ruim 1.800 vangsten. Van diverse kanten (burgers en de WLTO-Krimpenerwaard) werd gedurende de zomer aan de provincie om een actievere aanpak van de muskusrattenbestrijding gevraagd. Dit resulteerde in de aangeboden petitie aan gedeputeerde L. van der Sar, tevens voorzitter van de Bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding. De dienst Muskusrattenbestrijding Zuid-Holland van de provincie vraagt aan alle inwoners van de Krimpenerwaard om nog even geduld op te brengen voor de situatie. In november en december zal met man en macht gewerkt worden aan de bestrijding van de muskusratten. Tot dan wordt

voornamelijk passief vangmateriaal uitgezet en gecontroleerd. Meldingen kunnen niet nagelopen worden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie