Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten gemeente Lisse

Datum nieuwsfeit: 01-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Lisse
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Lisse

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten per 1 oktober 2001

Per 1 oktober 2001 worden een nieuw Nederlands paspoort en een nieuwe identiteitskaart ingevoerd. Eén van de consequenties van de nieuwe regeling is dat er per die datum geen klaar-terwijl-u- wacht service meer kan worden gegeven. De reisdocumenten worden dan namelijk op één centrale plaats gemaakt en niet meer bij de afdeling burgerzaken. Het gevolg is dat u uw reisdocument enkele dagen later pas kunt ophalen. In de eerste weken van de maand oktober moet u zelfs rekenen op een periode van 2 weken voor uw reisdocument klaar is. Dit houdt verband met mogelijke aanloopproblemen met de nieuwe documenten.

Gaat u dus in de maand oktober naar het buitenland op vakantie en hebt u geen geldig reisdocument, vergeet u dan niet om half september alvast uw nieuwe reisdocument aan te vragen. Dit kan in principe dan nog gemaakt worden terwijl u wacht op basis van de oude regels. Uw document blijft gewoon 5 jaar geldig, dus het is niet nodig om in oktober terug te komen voor een document nieuwe stijl.

De regels voor het aanvragen van een reisdocument vóór 1 oktober 2001 vindt u in de onlangs verschenen gemeentegids.

De voorwaarde dat een pasfoto recht van voren moet zijn genomen gaat al op 1 september a.s. in.

Nieuw paspoort niet altijd goedkoper
De afgelopen tijd is in de media aandacht besteed aan het feit dat de paspoorten goedkoper worden. Veel mensen wachten daarom tot oktober om het nieuwe document aan te vragen. Niet voor iedereen wordt een paspoort echter goedkoper.
Naar verwachting stelt de gemeenteraad in zijn vergadering van 19 september 2001 de prijs van een paspoort vast op 73,55 ( 33,37). Laat u direct bij de aanvraag kinderen bijschrijven dan betaalt u 15,00 ( 6,81) per kind extra.
Kinderen bijschrijven in een bestaand paspoort kost 35,-- ( 15,88) per kind. De prijs van een paspoort waarin kinderen bijgeschreven moeten worden, gaat dus drastisch omhoog in plaats van omlaag. Van alle kinderen die worden bijgeschreven in een nieuw paspoort is ook een pasfoto nodig. Bovendien moeten alle kinderen die bijgeschreven worden bij de aanvraag aanwezig zijn. Dit is de reden dat ook op woensdagmiddag de afdeling burgerzaken geopend zal zijn. U wordt nog op de hoogte gesteld van de openingstijden op deze middag.

De Europese Identiteitskaart wordt vervangen door de Nederlandse Identiteitskaart en gaat waarschijnlijk
59,20 ( 26,87) kosten. De prijs van deze kaart gaat dus omhoog.

Een spoedprocedure is voor beide reisdocumenten mogelijk. In die gevallen kunt u uw reisdocument of bijschrijving in de regel de eerstvolgende werkdag ophalen bij de afdeling burgerzaken. Dit geldt niet voor aanvragen die op donderdagavonden worden gedaan. Denkt u eraan, dat aan een spoedprocedure extra kosten verbonden zijn. Per reisdocument of bijschrijving betaalt u 73,55 ( 33,37) extra. Dit is dus bijvoorbeeld voor een nieuw paspoort met 2 kinderen 177,10 ( 80,36)!

Per 1 oktober 2001 moet u bij het aanvragen van een reisdocument rekening houden met het volgende:

Paspoort
Een paspoort moet persoonlijk worden aangevraagd. Er is één pasfoto nodig, recht van voren genomen door een vakfotograaf. Schoolfotos of fotos uit een direct-klaar-hokje worden in principe niet geaccepteerd.
Zowel kleurenfoto´s als zwartwitfotos zijn toegestaan maar de foto komt altijd in zwart-wit op uw paspoort.
Alle oude reisdocumenten die nog niet bij de afdeling burgerzaken ongeldig zijn gemaakt of nog geldig zijn, moeten worden meegenomen. Bij vermissing hiervan moet u aangifte doen bij de politie. Het proces-verbaal dat dan wordt opgemaakt neemt u mee en zo mogelijk een ander legitimatiebewijs. Vermissing brengt extra kosten met zich mee ( 30,00, 13,72).
Moeten er kinderen worden bijgeschreven (tot en met 15 jaar is dit mogelijk op de paspoorten van de ouders als deze beide ouderlijk gezag hebben) dan dient de andere ouder daar schriftelijk toestemming voor te geven. Van deze ouder moet een legitimatiebewijs worden getoond.

Krijgt een minderjarig kind (onder de 18 jaar) een eigen paspoort, dan is het noodzakelijk dat de ouders die het gezag hebben schriftelijk toestemming geven. Ook moeten legitimatiebewijzen getoond worden. Een kind met een eigen paspoort mag niet op de paspoorten van de ouders bijgeschreven staan. Is dit laatste wel het geval, dan moeten de paspoorten van de ouders worden gegeven zodat het kind kan worden uitgeschreven.

Kinderen die bijgeschreven moeten worden, moeten ook aanwezig zijn bij de inschrijving. Ook is van de kinderen één pasfoto zoals boven beschreven noodzakelijk. De kosten voor een paspoort zijn 73,55 ( 33,37).Voor gelijktijdige bijschrijving van kinderen betaalt u 15,-- ( 6,81) per kind. Voor latere bijschrijving in een bestaand paspoort moet u rekenen op 35,00 ( 15,88) per kind.

Nederlandse identiteitskaart.
U hebt één pasfoto nodig die recht van voren is genomen door een vakfotograaf. Er kunnen geen kinderen op de kaart worden bijgeschreven.

Voor een kind onder de leeftijd van 12 jaar is toestemming nodig van de ouders die het ouderlijk gezag hebben. Iedereen moet de kaart persoonlijk aanvragen. Bij vermissing van de oude kaart is een proces-verbaal nodig en betaalt u 30,-- ( 13,72) extra kosten. Een identiteitskaart kost 59,20 ( 26,87)

Voor alle reisdocumenten geldt: Geen klaar-terwijl-u-wacht service meer, rekent u voor de zekerheid op vijf werkdagen wachttijd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie