Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wijziging regels rond paspoorten gemeente Woerden

Datum nieuwsfeit: 01-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Woerden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Woerden

Regels rond paspoorten per 1 oktober gewijzigd

Wanneer u vanaf 1 oktober een paspoort aanvraagt, dan krijgt u te maken met een aantal wijzigingen. Hieronder kunt u lezen wat er verandert. Het huidige paspoort of de huidige identiteitskaart blijft geldig tot de datum waarop het verloopt.

Week wachttijd

De gemeente had altijd het klaar-terwijl-u-wacht-systeem. Dit is nu niet meer mogelijk. Paspoorten en identiteitskaarten worden in Nederland op één punt gemaakt. Hierdoor duurt het een aantal dagen voordat uw paspoort of identiteitskaart klaar is. U moet dus, nadat u bij burgerzaken aangegeven heeft dat u een nieuw paspoort wilt, een afspraak maken wanneer u het paspoort op kunt halen. De gemeente hanteert voor de zekerheid in de beginperiode van de nieuwe werkwijze een wachttijd van een week. Zo hoeft u niet onnodig naar het stadhuis te komen om het paspoort op te halen. Let op: u moet uw paspoort zelf ophalen tegen inlevering van uw oude paspoort of identiteitskaart.

Fotos recht van voren

Bij de aanvraag van een paspoort moet u twee recente identieke pasfotos overleggen, formaat 3,5 x 4,5 cm. Nieuw is dat de fotos recht van voren moeten zijn genomen, dus niet zoals vroeger driekwart van het gezicht. Dit geldt ook voor fotos voor een rijbewijs of nieuwe identiteitskaart. Fotos die niet aan deze vereisten voldoen worden beslist niet geaccepteerd. Dit blijft gelden: de grootte van het hoofd is ong. 2 cm; u mag geen hoofddeksel, -doek of donkere bril dragen wanneer hiertoe geen godsdienstige of medische reden is.

Bijschrijven van kinderen

Bijschrijving van kinderen op uw paspoort blijft mogelijk. Nieuw is dat fotos van de kinderen in het nieuwe paspoort worden aangebracht. Bij een nieuw paspoort worden de gegevens van de kinderen met de foto in het paspoort afgedrukt. Daarom wordt per bijschrijving een aanvraagformulier ingevuld en voorzien van een pasfoto. Wanneer u uw kind wilt laten bijschrijven in het paspoort van beide ouders, dan zijn twee pasfotos nodig. U kunt uw kinderen alleen laten bijschrijven door uw kinderen mee te nemen naar het stadhuis. Bij het ophalen van uw paspoort hoeft u uw kinderen niet mee te nemen.

U kunt uw kind(eren) ook laten bijschrijven in een eerder afgegeven paspoort. Een zogeheten kindersticker wordt dan in uw paspoort geplakt met daarop gegevens van het kind. Maar let op: Vanaf oktober kost het bijschrijven van kinderen in een bestaand paspoort 34,82/ 15,80 per kind. Voor bijschrijven in een nieuw paspoort betaalt u vanaf oktober 14,99/ 6,80 per kind. Tot oktober is bijschrijven gratis.

Week van Windstilte

Reisdocumenten die in de week van 1 oktober worden aangevraagd, mogen pas vanaf 8 oktober worden afgegeven. Dit is een 'week van windstilte', die het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nodig heeft om de procedures voor de afgifte van de nieuwe reisdocumenten goed op te starten. Dat houdt ook in, dat de zogenaamde spoedprocedure (aanvragen voor 12.00 uur, volgende dag ophalen) deze week nog niet kan worden aangeboden. Als u in deze periode toch op reis moet en u bent niet in het bezit van een goed reisdocument, dan kunt u alleen bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen. Een noodpaspoort is onder de nieuwe regels geen recht, maar een gunst. De Marechaussee kan een noodpaspoort weigeren! Controleer dus tijdig of uw paspoort niet is verlopen of binnenkort verloopt!

Prijzen

De prijs voor een paspoort is in augustus: 102,50/ 46,51 en in september 72,50/ 32,90. Vanaf oktober betaalt u voor een paspoort 73,49/ 33,35. Het bijschrijven van kinderen in een eerder afgegeven paspoort kost 34,82/ 15,80. Voor bijschrijven in een nieuw paspoort betaalt u vanaf oktober 14,99/ 6,80 per kind. Een identiteitskaart kost nu 39,50/ 17,92 en dit is vanaf oktober 59,17/ 26,85.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie