Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bayer neemt Aventis CropScience over

Datum nieuwsfeit: 02-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bayer AG Benelux

Bayer neemt Aventis CropScience over

Zelfstandige onderneming dringt door tot de wereldtop

Leverkusen/Straatsburg - De overname van Aventis CropScience (ACS) betekent voor Bayer een aanzienlijke uitbreiding van haar activiteiten op het gebied van gewasbescherming. De onderhandelingen met de huidige eigenaars Aventis (76 %) en Schering (24 %) zijn inmiddels succesvol afgerond en het contract is getekend. Met 7,25 miljard euro (inclusief overgenomen schulden) is dit de grootste overname uit de geschiedenis van Bayer. De activiteiten op het gebied van gewasbescherming zullen in de toekomst in een aparte onderneming worden ondergebracht. De naam Bayer CropScience past precies bij de nieuwe, brede strategische koers van het bedrijf.

Dankzij de overname van Aventis CropScience zal de winstgevendheid aanzienlijk stijgen en zal Bayer uitgroeien tot één van de grootste ondernemingen op het gebied van gewasbescherming en biotechnologie, aldus bestuursvoorzitter dr. Manfred Schneider. Deze overname bewijst wederom dat Bayer moet doorgaan met haar strategie van investeren in kernactiviteiten en de daarmee verbonden groeimarkten. We zullen onze activiteiten op het gebied van gewasbescherming binnen Bayer onderbrengen in een zelfstandige onderneming. We zijn er namelijk van overtuigd dat dit voor zowel de integratie als de concurrentiepositie van het bedrijf het gunstigst is. Schneider verwacht dat deze synergie ongeveer 500 miljoen euro per jaar zal opleveren.

De leiding van de nieuwe onderneming komt in handen van dr. Jochen Wulff, momenteel directeur van de divisie Gewasbescherming van Bayer AG. Bertrand Meheut, bestuursvoorzitter van Aventis CropScience, zal samen met Wulff het integratieproces coördineren.

Voor Wulff vormen de overname van Aventis CropScience en de daarmee gepaard gaande integratie een mijlpaal in de geschiedenis van het concern: Hier zijn twee zeer succesvolle partijen tot elkaar gekomen die juist vanwege hun verschillende zwaartepunten elkaar perfect aanvullen. We zullen een nieuwe onderneming creëren die voldoet aan alle voorwaarden voor duurzame groei en een leidersrol in de branche.

Met een totale omzet van 6,5 à 7 miljard euro in het jaar 2001 zal Bayer CropScience tot marktleider uitgroeien en zal het bedrijf actief zijn op alle gebieden, met inbegrip van biotechnologie en zaaigoed. We bundelen de krachten van beide firmas om wereldwijd een schitterende reeks gerenommeerde producten te kunnen afzetten. Tot het jaar 2005 verwachten we een rendement van 20 procent, zo verkaart Wulff. De voorbereidingen voor de integratie zijn reeds begonnen.

Bayer CropScience zal gevestigd zijn in Monheim. De twee belangrijkste vestigingen van ACS, in Lyon en Frankfurt, zullen de nieuwe onderneming ook in de toekomst op alle fronten steunen.

De StarLink-technologie van ACS en alle mogelijke verplichtingen die daarmee samenhangen, zijn niet in het contract opgenomen. Zij blijven in handen van het Aventis-concern. Hierdoor zal Bayer niet aansprakelijk zijn voor eventuele schadeclaims die voortvloeien uit de verkoop van StarLink.

Om ook de belangen van de werknemersorganisaties te respecteren zal ﷓ behoudens de toestemming van de mededingingsautoriteiten ﷓ het moment van de juridische overname van de bedrijfsactiviteiten (de Closing) vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2002 plaatsvinden. Bayer zal de overname met vreemd kapitaal financieren; er zijn geen plannen voor een verhoging van het eigen vermogen.

Bayer is een op onderzoek gerichte multinational met kernactiviteiten op het gebied van gezondheid, landbouw, polymeren en chemiespecialiteiten. Over het jaar 2000 behaalde het concern bij een omzet van 31 miljard euro een winst van 1,8 miljard euro. Aan het einde van dat jaar waren er wereldwijd circa 122.000 medewerkers in dienst. In 2000 bedroegen de investeringen in kapitaalgoederen 2,6 miljard euro. In onderzoek en ontwikkeling werd er 2,4 miljard euro geïnvesteerd.

Leverkusen/Straatsburg, 2 oktober 2001

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bayer s.a. n.v. te Brussel, Public Relations, Tel. 02/535 64 17 of met Bayer B.V. te Mijdrecht, Public Relations, Tel. 0297-280 426.

Bayer neemt Aventis CropScience over
Vrij uitzicht bij het achteruitrijden
Rubber onder druk
Een Superelastomeer gaat de lucht in!
Bayer breidt polyurethaan-activiteiten uit

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie