Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen aan EC over uitspraken Bolkestein in Volkskrant

Datum nieuwsfeit: 02-10-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

SP: Bolkestein gaat boekje te buiten

De Europese fractie van de SP vindt dat Eurocommissaris Frits Bolkestein zijn boekje te buiten is gegaan met de uitlatingen die hij deze week deed in de Volkskrant. Erik Meijer, lid van het Europees Parlement voor de SP vindt dat de uitlatingen van Bolkestein onverenigbaar zijn met de verantwoordelijkheden in zijn huidige functie. De Belgische Europarlementariër Bart Staes (Volksunie, De Groenen) eiste eerder al het aftreden van Bolkestein. Bolkestein liet zich in de Volkskrant kritisch uit over "de wrok van een groot deel van de islam tegen het Westen" en stelde dat de Conventie van Genève inzake vluchtelingen niet langer houdbaar is. Verder liet Bolkestein optekenen dat binnen Europa privacy moet wijken voor terreurbestrijding en dat het Westen zich moet beschermen tegen een boze en jaloerse buitenwereld. Meijer heeft aan de Europese Commissie gevraagd op welke wijze zij in het openbaar afstand gaat nemen van Bolkesteins opmerkingen. Meer info:

Erik MEIJER 06 51152982

Bijlage: de vragen


1. Heeft de Commissie kennis genomen van de stellingname van haar lid Bolkestein op 29 september 2001 in het Nederlandse dagblad 'De Volkskrant', waarin hij stelt dat de op de VN-conferentie over racisme in Durban uitgesproken excuses over slavernij slechts leiden tot onproductief slachtofferschap, dat islamieten hun rijke en machtige vijanden willen verslaan, dat het westen zich moet beschermen tegen een boze en jaloerse buitenwereld, dat binnen Europa privacy moet wijken voor terreurbestrijding en dat de Conventie van Genève inzake vluchtelingen niet langer houdbaar is en daarom grondig moet worden bijgestuurd ?


2. Is de Commissie het met mij eens dat deze privé-opvattingen van haar lid Bolkestein sterk afwijken van de op andere plaatsen namens de Commissie uitgesproken opvattingen, strijdig zijn met de breed ondersteunde bezwaren tegen de recente uitspraken van de Itsliaanse premier Berlusconi met betrekking tot de Islam en met de op 2 oktober 2001 namens de Commissie ingenomen stellingname bij het debat in het Europees Parlement over de gemeenschappelijke asielprocedure ?


3. Is de Commissie het met mij eens dat de in vraag 1 bedoelde uitspraken van haar lid Bolkestein gevaarlijk zijn voor de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen binnen de lidstaten van de Europese Unie en gevaarlijk voor het internationale streven om de voedingsbodem voor wanhoop en terrorisme weg te nemen door op wereldschaal een goede verstandhouding tussen verschillende culturen en godsdiensten te bevorderen ?

4. Acht de Commissie het optreden van haar lid Bolkestein verenigbaar met voortzetting van zijn huidige verantwoordelijkheden, die anders zijn dan die van een politieke straatvechter die desgewenst ten behoeve van verwacht politiek gewin primitieve sentimenten kan oproepen en bespelen ?

5. Op welke wijze denkt de Commissie zich in het openbaar te distantiëren van de stellingname van haar lid Bolkestein en duidelijk te maken welke waarden zij wenst te verdedigen tegenover primitieve gevoelens van afkeer jegens de buitenwereld ?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie