Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Slijters vragen bodemprijs alcohol

Datum nieuwsfeit: 02-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SLIJTERSUNIE

Slijters vragen bodemprijs alcohol

SLIJTERS VRAGEN COMMISSIE VWS:
'LAAT MINISTER BODEMPRIJS ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN INVOEREN!'

Aanbieding petitie
De voorzitter van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), mevrouw M. van Lente, heeft hedenmiddag uit handen van een woordvoerder van de SlijtersUnie een petitie ontvangen vóór het instellen van een bodemprijs voor alcohol. De SlijtersUnie, waarin verenigd de zelfstandige slijters in Nederland, is voorstander van een verbod op verkoop van alcoholhoudende drank zonder bijteling van reële kosten en winst, de zogenaamde bodemprijs. Op 8 oktober aanstaande zal de commissie overleg voeren met de minister van VWS over de alcoholnota 2001-2003 (TK 27.565). De SlijtersUnie wil met de aanbieding van de handtekeningen de commissie tot een voortvarende invoering van de bodemprijs bewegen.

Waarom een bodemprijs?
Een bodemprijs is mede een middel om alcoholmisbruik te voorkomen. Alcohol wordt immers vaak gebruikt om traffic te genereren. Consumentenprijzen, tot ruim vier gulden onder de inkoopprijs van de slijters, zijn dagelijks in de dagbladen te vinden. De probleemdrinker koopt niet bij één distributiepunt, maar koopt bij de goedkoopste aanbieder. Juist de probleemdrinker is gevoelig voor stuntaanbiedingen.

Zelfregulering
De minister van VWS is geen tegenstander van een bodemprijsregeling, zij het dat zij de invoering daarvan afhankelijk heeft gesteld van het succes van de zelfregulering binnen de branche. Zij gaat ervan uit dat supermarkten en slijters in het kader van de zelfregulering zullen stoppen met stuntaanbiedingen van drank.
De woordvoerder van de SlijtersUnie, de heer H. Kalkman, benadrukte bij aanbieding van de handtekeningen dat de ervaring met zelfregulering tot dusverre heeft aangetoond dat deze geen vat heeft op de voortdurende stroom van stuntaanbiedingen. De zelfstandige slijters hebben reeds in 1997 laten weten geen medewerking aan de zelfregulering meer te zullen verlenen.

Direct invoering
Desgevraagd verklaart de heer Kalkman: 'de minister lijkt het probleem voor zich uit te willen schuiven. Dit is niet te rijmen met het door haar geuite streven naar een adequate kanalisatie met het oog op een verantwoorde alcoholdistributie.
De SlijtersUnie vraagt om een direct verbod op stuntaanbiedingen en invoering van een bodemprijs.'

Voor meer informatie over dit persbericht is de heer Kalkman telefonisch bereikbaar onder nummer 013 - 590 17 85. Achtergronden over de bodemprijs kunt u vinden op de website van de SlijtersUnie: www.slijtersunie.nl


02 okt 01 15:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie