Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rotterdam stelt Beleidsplan Algemene Bijstandswet 2002 vast

Datum nieuwsfeit: 02-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

College stelt Beleidsplan Algemene Bijstandswet 2002 vast

(2-10) De sociale dienst gaat een spannend jaar tegemoet. Begin 2002 wordt duidelijk of de doelen uit het verbeterplan SoZaWe aan Zet worden gehaald en of de dienst erin is geslaagd zich om te vormen van een uitkeringsinstantie tot een organisatie voor werk en inkomen. Daarbij hoort dat de dienst volgend jaar meer langdurig werkzoekenden aan werk helpt. Voor wie geen werk in het vooruitzicht heeft, worden armoedebestrijding en schuldhulpverlening op volle kracht voortgezet. Tot slot blijft het beheer van de uitkeringsgelden en vorderingen een belangrijk punt van aandacht. Dit staat in het beleidsplan Algemene Bijstandswet 2002 van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe). Gemeenten zijn bij wet verplicht om elk jaar zo'n plan op te stellen.

Het aantal cliŽnten van de sociale dienst daalde dit jaar met zo'n 100 per maand waardoor de dienst eind dit jaar uitkomt op 40.800 cliŽnten. Of de daling volgend jaar doorzet, hangt af van de ontwikkeling op de arbeidsmarkt en het succes van het gemeentelijk reÔntegratiebeleid

Het verbeterplan SoZaWe aan Zet dat vanaf 1998 in uitvoering is, loopt eind 2001 af. Het plan moest de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren en de uitvoeringskosten verlagen. Zoals het er nu uitziet, worden vrijwel alle doelstellingen gehaald. Er ligt nog wel een knelpunt bij de heronderzoeken naar de situatie van cliŽnten. Om de doelstelling op dat gebied te halen, moet nog extra personeel aangetrokken worden.

In totaal krijgen volgend jaar 10.000 Rotterdammers een aanbod van scholing of werk van de sociale dienst. De dienst heeft bij commerciŽle reÔntegratiebedrijven voor volgend jaar 6500 trajecten ingekocht. Daarnaast wil de gemeente nog 3500 extra trajecten inkopen voor langdurig werkzoekenden. Die ambitie vloeit voort uit het actieplan Agenda voor de Toekomst. Rotterdam krijgt hiervoor extra geld van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mits het verbeterplan ook naar tevredenheid van het ministerie is afgerond.

Rotterdammers die zonder werk of inkomen komen te zitten, krijgen vanaf 1 januari 2002 altijd te maken met het Centrum voor Werk en Inkomen. Er komen er vier in Rotterdam, twee op de Noord- en twee op de Zuidoever. De intake voor een uitkering vindt voortaan plaats bij het CWI en niet meer op het kantoor van de sociale dienst. De consulent van het CWI beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor werk of een uitkering. Verder bepaalt de consulent of iemand snel aan het werk kan of meer begeleiding nodig heeft. Aan de hand daarvan stelt het CWI een zgn. reÔntegratieadvies op. Zonodig doet het CWI ook de intake voor de uitkering.

De sociale dienst krijgt er vanaf volgend jaar een nieuwe groep klanten bij en moet voortaan ook mensen zonder uitkering en mensen met een nabestaandenuitkering naar werk bemiddelen. Zij konden vroeger terecht bij Arbeidsvoorziening, maar die organisatie is opgeheven.

Om de cliŽnt beter van dienst te zijn, gaat de sociale dienst volgend jaar werken met zgn. servicenormen. CliŽnten weten daardoor op welke dienstverlening ze mogen rekenen. Het gaat om zaken als de openingstijden van de dienst, hoe lang het duurt voordat klachten worden afgehandeld, hoe lang je maximaal moet wachten bij de spreekuren e.d.

Hoewel de banengroei in Rotterdam het bestand van bijstandsgerechtigden heeft doen slinken, blijft een groep uitkeringsgerechtigden voorlopig dan wel blijvend aangewezen op een uitkering. Tweederde van de mensen met een uitkering is al langer dan drie jaar afhankelijk van bijstand. Armoede ligt dan al snel op de loer. Daarom wordt de regeling voor duurzame gebruiksgoederen (fl. 700 of § 317,65) uitgebreid tot alle mensen die langer dan drie jaar op bijstandsniveau moeten leven en geen uitzicht hebben op werk. Daarmee geeft de gemeente uitvoering aan een motie van de raadsleden Kruse en Aubert.

Per 1 januari a.s. gaat de sociale dienst een deel van de fraudebestrijding overhevelen naar de nieuwe Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD). Deze dienst wordt onderdeel van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en gaat zich bezig houden met zware delicten op het terrein van de sociale zekerheid. De sociale dienst blijft verantwoordelijk voor de opsporing van lichte delicten tot fl. 25.000 (§ 11.344,51)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie