Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wim van Velzen hekelt uitspraken Bolkestein

Datum nieuwsfeit: 03-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Wim van Velzen
Zoek soortgelijke berichten
Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Wim van Velzen hekelt uitspraken Bolkestein

Straatsburg, 3 oktober 2001

Vandaag heeft Wim van Velzen in de plenaire vergadering in Straatsburg gesproken over de resolutie van het EP tegen het internationale terrorisme. In de eerste plaats riep van Velzen op tot meer steun vanuit de EU voor de Afghaanse vluchtelingen. Deze humanitaire hulp moet goed worden uitgevoerd, omdat anders een voedingsbodem ontstaat voor types zoals Bin Laden. In de tweede plaats reageerde van Velzen op de uitspraken van Eurocommissaris Bolkestein in de Volkskrant. Bolkestein zei daarin onder meer: "Op de achtergrond speelt dus het ressentiment of de wrok van een groot deel van de islamitische wereld tegen het Westen. Wij zijn groot en machtig en zij niet. De westerse coalitie heeft Saddam Hussein verslagen in de moeder van alle oorlogen en niet andersom. Zij voelen zich gepasseerd, mogen niet meedoen, terwijl zij toch de olie hebben." Wim van Velzen (CDA) vindt dat Bolkestein bij zijn eigen terrein moet blijven. "Het gekwek buiten de commissie moet stoppen. Hij gaat als een mammoet door een porseleinkast".

Hiermee is Bolkestein wederom zijn boekje te buiten gegaan, aldus van Velzen. Deze mening wordt niet gedeeld door Eurocommissaris Patten van buitenlandse betrekkingen. Bovendien beweerde Bolkestein dat het asielbeleid in de Europese Unie nog niet van de grond is gekomen en dat is een belediging aan het adres van Eurocommissaris Vitorino van Justitie en Binnenlandse Zaken die hieraan hard werkt. Het Europees Parlement stemde nota bene vandaag over het Commissievoorstel inzake een gemeenschappelijke asielprocedure en immigratiebeleid in de EU.

Van Velzen roept Commissievoorzitter Prodi op om te praten met Bolkestein over het feit dat deze zich herhaaldelijk mengt in zaken die buiten zijn portefeuille van de interne markt vallen. Dit gedrag van Bolkestein is schadelijk voor het aanzien van de gehele Europese Commissie. Van Velzen: "Alleen de Europees Commissaris die verantwoordelijk is voor een bepaald beleidsonderdeel moet daarover het woord voeren. Dit is nodig voor de eenheid van het beleid. Het in het publiek ventileren van persoonlijke meningen past niet een Europees Commissaris en kan zeer schadelijk uitwerken voor de betrekkingen van de EU met derde landen."

Van Velzen vindt het verder verwerpelijk dat Europees Commissaris Bolkestein zijn rol die hij in de Nederlandse politiek had om regelmatig een tegendraads geluid te laten horen binnen de Europese Commissie voortzet: "Commissaris Bolkestein staat via zijn ambt als Europees Commissaris formeel los van de nationale politiek. Het is bij Verdrag bepaald dat Europees Commissarissen geen nationaal belang mogen dienen. Zij staan enkel in dienst van het Europees belang. Een interview in een Nederlandse krant over een onderwerp dat niet zijn beleidsterrein betreft, en waarvan zijn visie niet strookt met het officiële standpunt van de Europese Commissie is daarom totaal ongepast."

Meer informatie: Wim van Velzen.Tel. 00-33 388175623 / 0032-2-28.45.623
of Eduard Slootweg, voorlichter. Tel: 00-32 475 721 280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie