Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie over eindmodel voor Europa is zinloos

Datum nieuwsfeit: 03-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

EU niet gebaat bij blauwdrukken


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 2 oktober 2001
Een discussie over het eindmodel voor Europa is zinloos. Dat stellen Hans Dijkstal en Jan Kees Wiebenga in De Volkskrant van 2 oktober 2001.

De roman De eeuw van mijn vader van Geert Mak beschrijft aan de hand van een familiegeschiedenis de onvoorspelbare gebeurtenissen die zich tussen 1899 en 1999 voltrokken. In een paar decennia veranderde de geborgen wereld van Maks vader na een reeks bloedige oorlogen, culturele omwentelingen en technologische revoluties in de omgeving van een vreemde. De wereld van vandaag. En Mak concludeert aan het slot van zijn verhaal, dat het einde van die processen nog niet in zicht is. Zo staan we rondom het fin de siècle eerder aan het begin van grote veranderingen dan aan het einde, schrijft hij.

Een van de lessen van de 20e eeuw is, dat ideologiën geen bruikbare blauwdrukken leveren. Daar is de wereld te dynamisch voor. Daar zijn technologische en culturele ontwikkelingen te onvoorspelbaar voor. Daar zijn culturele ontwikkelingen te dominant voor. En daar is de mens te creatief voor.

Het was dus nogal merkwaardig dat juist aan het begin van de 21e eeuw een politiek debat over de toekomst van Europa onder de naam finaliteitsdiscussie op gang kwam: het politiek debat over de eindmodellen van de EU. De Duitse, Franse en Belgische premier, de voorzitter van de Europese Commissie en vele anderen schilderden na de Top van Nice indrukwekkende vergezichten. Ze tekenden een panorama terwijl ze een denkbeeldige verrekijker voor de ogen hielden. Een ideologisch verantwoorde wereld leek opeens bedriegelijk dichtbij. De werkelijke contouren van Europa veranderen echter voortdurend.

Eindmodellen zijn niet populair onder liberalen, dus ook niet als het om Europa gaat. Niet omdat soms de idee van de natie-staat ten grave wordt gedragen. Nee, omdat het zinvoller is te zoeken concrete verbetereringen voor concrete problemen. De ontwikkeling van de Unie is een zeer dynamisch proces en kent geen precedent. Het vastleggen van een einddoel brengt het integratieproces zelfs schade toe, omdat het een discussie uitlokt over een wereld die we toch niet kennen. Wie de blik op de einder richt, ziet niet wat voor zijn voeten gebeurt. Om met de woorden van Verhofstadt te spreken: het verhaal van Europa is het verhaal van de vrijheid. En vrije processen laten zich per definitie niet gemakkelijk sturen. Democratie en markt werken bij de gratie van de juiste checks & balances.

Hét grote project in de komende jaren is de uitbreiding van de Unie. De na-oorlogse scheidslijn tussen Oost en West was een kunstmatige. De uitbreiding heeft politiek-strategische en economische dimensies. En gestimuleerd door de grotere afzetmarkten op een groeiende Europese binnenmarkt zullen werkgelegenheid en welvaart in de gehele Unie toenemen. Tegelijkertijd kan via samenwerking binnen de NAVO de noodzakelijke stabiliteit aan de oostgrenzen worden gewaarborgd.

Maar voor goede checks & balances is eerst een aantal interne hervormingen noodzakelijk. Ten eerste meer kleinschaligheid, dus decentralisatie. Teveel taken zijn sluipenderwijs overgeheveld naar Brussel. Zelfs het kievietseieren rapen werd onlangs verboden. Wat de voors en tegens van de Friese traditie ook zijn, het is bizar dat de bevoegdheden daarvoor niet in Nederland liggen.

Dan de hervorming en decentralisatie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de structuurfondsen. Dat moet vóór het toetreden van de nieuwe lidstaten zijn geregeld, alleen al om de financiële huishouding van de Unie op orde te houden. Het huidige gemeenschappelijk landbouwbeleid is in een Europa van meer dan 20 lidstaten niet handhaafbaar. Hetzelfde geldt voor de structuurfondsen: ook deze kunnen niet zonder drastische aanpassingen blijven bestaan. Laten we er niet om heen draaien. Nederland moet, als een van de grootste nettobetalers, niet nog meer afdragen aan de EU. Ook dat verstoort evenwicht.

Ook de hervorming van de instituties staat op het lijstje. De meest noodzakelijke hervorming is die van de Raad van Ministers. Die moet slagvaardiger worden. Nog altijd is eenparigheid van besluitvomring vereist. Dat komt neer op een vetorecht voor elk land. Dus ook op beleidsterreinen waar voortgang is vereist, zoals het asiel- en immigratiebeleid. Daarom moet versterkte meerderheidsbesluitvorming de regel zijn.

Het Europees Parlement verdient echte democratisering. De oprichting van een Europese senaat (een vast onderdeel in die fraaie vergezichten) brengt dat geen stap dichterbij. Het is zelfs vreemd een senaat in te stellen als het EP zelf niet volledig bevoegd is. Heeft zon senaat dan net als het EP ook niets te zeggen over het asiel- en immigratiebeleid? En hoe staat het dan met de Raad van Ministers, die op dit ogenblik als deel van de wetgevende macht opereert? Als we een nieuwe senaat oprichten en de Raad van Ministers laten bestaan, hebben we een driekamerstelsel op Europees niveau. Beter is het wanneer het EP over de hele linie medewetgever wordt. Het is Europeanen niet uit te leggen, dat het EP niets te zeggen heeft over het landbouwbeleid, over het asielbeleid, over de helft van de begroting.

Er is nog een institutionele hervorming die soms als wondermiddel wordt geprezen, maar desalniettemin geen steun verdient: het rechtstreeks kiezen van de voorzitter van de Europese Commissie. Dat zou de balans tussen de instellingen drastisch wijzigen. De Commissie wordt dan praktisch onafzetbaar. Het zou te vergelijken zijn met het Amerikaanse presidentiële systeem, met de beruchte patstelling tussen Administratie en Congres. Beiden hebben immers een direct mandaat van de kiezer. In de EU is zoals gezegd juist behoefte aan een krachtig parlement, zodat de Commissie over de volle linie verantwoording aflegt en de volksvertegenwoordiging het hoogste orgaan is.

De verhouding tussen de nationale parlementen en het EP verdient wel aandacht. Dat kan met een dualistische benadering. Bij een volledige controle door het EP moeten nationale parlementen niet alles dunnetjes overdoen. Zij blijven wel een belangrijke rol spelen in het omzetten van Europese richtlijnen in nationale wetgeving. Nationale parlementen zouden overigens een recht van appèl kunnen krijgen in geval van vermeende verdragsschendingen of bij een bevoegdheidsgeschil in de sfeer van subsidiariteit of decentralisatie.

Laten we eindigen met hen om wie alles draait: de Europeanen zelf. Die hebben vanzelfsprekend belang bij een grotere veiligheid, een duurzaam milieu en een sterkere economie. Maar er is geen grootschalige superstaat nodig om dat te realiseren. Het invoeren van een Eurotax om betrokkenheid van de Europeanen te vergroten zou een historische misser zijn. En naar fata morganas wil niemand worden geleid. Maar deze reeks van maatregelen maakt uitbreiding mogelijk, zonder dat het evenwicht wordt verstoord.

Hans Dijkstal en Jan Kees Wiebenga zijn voorzitter van respectievelijk de Tweede Kamerfractie en de Europese fractie van de VVD.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...