Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Allochtone en autochtone Utrechters in dialoog

Datum nieuwsfeit: 03-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

UTRECHTERS IN DIALOOG

In Utrecht zal een regelmatige dialoog plaats gaan vinden tussen vertegenwoordigers van verschillende religies en culturen. De gemeente zal hierbij het voortouw nemen. Ook de media zullen hierbij worden betrokken. De bedoeling van de dialoog is om meer onderling begrip te kweken en onrust gevoelens tussen verschillende groeperingen, zoals die ontstaan zijn na de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, te voorkomen. Ook de scholen zullen bij deze dialoog worden betrokken.

Ongeveer 40 gezagsdragers van verschillende Utrechtse organisaties, autochtone en allochtone sleutelfiguren uit kerk en samenleving kwamen dinsdagavond bijeen in het stadhuis van Utrecht op uitnodiging van burgemeester, mr. A.H. Brouwer-Korf. Zij had de Utrechters uitgenodigd omdat zij met name tijdens een werkbezoek aan de multiculturele wijk Kanaleneiland vorige week merkte dat er behoefte bestaat aan een breed gesprek over de gevoelens die leven in de samenleving na de terroristische aanslagen in de VS. De burgemeester vindt deze communicatie in de multiculturele stad Utrecht van groot belang en hecht er grote waarde aan dat de Utrechtse samenleving versterkt uit deze situatie tevoorschijn komt.

Tijdens de bijeenkomst 'Utrechters in dialoog' die vanavond, 2 oktober, werd gehouden in het Stadhuis, debatteerden de aanwezigen over welke kernboodschap autochtone en allochtone organisaties kunnen uitdragen in de stad en welke acties die boodschap kunnen versterken.

De avond begon met vier korte inleidingen van burgemeester Brouwer, de heer A. Taskan, vertegenwoordiger van een Turkse zelforganisatie, dr. R.M.K. van der Grijp, voorzitter van de Utrechtse Stedelijke Raad van kerken en drs. A. Najib, directeur Multicultureel Instituut Utrecht. De burgemeester zei: 'Wij willen een stad waar iedereen zijn taken kent. Een stad waarin wij Utrechters voor elkaar zorgen en er ook voor zorgen dat excessen geen kans krijgen".

Hoewel de aanwezigen constateerden dat het in Utrecht in vergelijking met andere steden rustig is, vond men het toch noodzakelijk de dialoog die nu is gestart door te zetten.

Met deze bijeenkomst loopt de stad Utrecht vooruit op de debatten die het kabinet in tien steden gaat houden over integratie naar aanleiding van de spanningen na de aanslagen in New York en Washington.

Utrecht, 2 oktober 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie