Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start campagne over veilig internetten

Datum nieuwsfeit: 03-10-2001
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 133
Datum: 03-10-2001

START CAMPAGNE OVER VEILIG INTERNETTEN

Minister Jorritsma van Economische Zaken en staatssecretaris De Vries van Verkeer & Waterstaat hebben op woensdag 3 oktober in Den Haag het startsein voor de landelijke campagne surfopsafe gegeven. De campagne moet de particuliere gebruiker en de MKB-ondernemer bewust maken van de noodzaak van veilig internetten en informatie verschaffen over de mogelijke maatregelen.

lage beleving
Internetveiligheid is een essentiele randvoorwaarde voor een verantwoorde ontplooiing van de informatiemaatschappij. Uit een recent gehouden onderzoek blijkt echter dat veiligheid bij gebruikers van internet een lage beleving scoort. Zo zijn de meeste gebruikers (86 procent) zich bewust van de risico's die virussen met zich meebrengen, maar weten minder gebruikers van risico's zoals inbreuk op privacy (20 procent); onveiligheid van betalingen op internet (23 procent) en inbraak op de computer (39 procent).
Op de installatie van een virusscanner en de verwijdering van onbekende e-mails na, neemt de Nederlandse internetgebruiker weinig maatregelen. Daar waar men zich bewust is van risico's, worden deze veelal als een bijkomstigheid van internetgebruik gezien. De overheid wil via de campagne echter duidelijk maken dat gebruikers wel degelijk zelf wat kunnen doen aan de risico's, zoals virussen, computerinbraak, privacyschending en fraude. Dit komt tegemoet aan de verwachtingen van een grote groep (69 procent) thuisgebruikers, die vindt dat de overheid meer moet doen aan voorlichting hierover (bron: Pro Active).

website
De campagne bestaat uit advertenties in verschillende dag- en weekbladen, op OV-bussen en uiteraard internet. Tevens is er een beknopte, informatieve brochure die verspreid wordt via bibliotheken en Postbus 51. Tenslotte is er een website die bezoekers de weg wijst naar de manier waarop de gebruiker zich in de eigen situatie kan beveiligen tegen risico's op de elektronische snelweg. Deze website is te vinden op www.surfopsafe.nl

samenwerking
Rijksoverheid, gebruikersorganisaties en bedrijfsleven gaan in deze campagne een nauwe samenwerking aan. Hiermee nemen de bij veilig internetten betrokken partijen hun eigen verantwoordelijkheid om ook zelf naar hun publieksgroepen over dit onderwerp te communiceren.

Voor meer informatie:

Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Wim van der Weegen, 070 - 351 7044.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie