Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over Douane en Euro-witwaspraktijk

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Bron: Ministerie van Financiën
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/267
Den Haag
4 oktober 2001

Antwoorden van de staatssecretaris van Financiën op vragen van het lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Stroeken over Douane en Euro-witwaspraktijk

Vragen:


1.
Zijn de persberichten waar inzake een grootschalige douane-operatie in 2002 tegen het smokkelen van drugsgeld en in verband met verhoogde witwasactiviteiten door de invoering van de Euro met ingang van 1 januari 2002?


2.
Biedt het verdrag inzake wederzijdse samenwerking en bijstand ook al op dit moment extra mogelijkheden?


3.
In hoeverre is uitbreiding van douanebevoegdheden aan de orde in verband met bestrijding van witwaspraktijken?


4.
In hoeverre is de operatie om oude valuta aan de grenzen te onderscheppen vanaf 2002 niet te laat, aangezien invoering van de Euro reeds een feit is?

Antwoorden:


1, 2 en 4.
Neen, de berichten in de pers zijn niet juist. De Nederlandse Douane zal wel begin 2002 samen met enkele andere lidstaten een douaneoperatie van beperkte duur en omvang houden. Het doel van de operatie is om beter zicht te krijgen op contante geldstromen die vermoedelijk worden gebruikt voor de financiering van criminele activiteiten. Daarbij kunnen uiteraard ook witwaspraktijken worden opgespoord. Afhankelijk van de resultaten kan de Nederlandse Douane gebruik maken van extra mogelijkheden die het Wederzijdse bijstands- en samenwerkingsverdrag biedt. De Nederlandse Douane zal aan de andere lidstaten over de in deze periode aangetroffen hoeveelheden contant geld geanonimiseerde gegevens verstrekken.

De operatie is dus niet bedoeld om oude valuta aan de grenzen te onderscheppen. Omwille van een soepele omwisseloperatie is het uitgangspunt in Nederland dat de introductie van de Euro geen geldzuiveringsoperatie moet worden.

3.
De minister van Financiën heeft onlangs het voorstel van "wet melding door de douane van ongebruikelijk vervoer van geld en daarmee gelijkgestelde zaken" aan de Koningin voor advies aan de Raad van State gezonden. Het wetsvoorstel geeft de basis voor melding door de Douane van elk ongebruikelijk grensoverschrijdend vervoer van geld aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.

Woordvoerder: drs. P.A.W. Lamers

O.a. Staatscourant, 4 september jl.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie