Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijk huwelijk wordt feestelijke dag in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 04-10-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten
|
Koninklijk huwelijk wordt feestelijke dag

Koninklijk huwelijk wordt feestelijke dag

De gemeente Amsterdam stelt alles in het werk om het koninklijk huwelijk tussen ZKH de Prins van Oranje en mevrouw Zorreguieta, dat op zaterdag 2 februari 2002 in Amsterdam plaatsvindt, een mooi en veilig feest te laten worden. Een publieksfeest in de Arena op vrijdagavond 1 februari en de huwelijksvoltrekking en de rijtoer in de gouden koets op zaterdag zijn de hoogtepunten van deze feestelijke gebeurtenis. Dat staat in de raadsvoordracht die door het college van B&W is goedgekeurd. Het bruidspaar heeft na hun verloving bewust voor Amsterdam gekozen als stad om te trouwen. Amsterdam moet er voor zorgen dat aan deze keuze recht wordt gedaan. Het gaat om een unieke gebeurtenis voor zowel de Amsterdammers als voor de gasten van het bruidspaar en de bezoekers van de stad. Om deze dag goed te laten verlopen is een aantal uitgangspunten geformuleerd. Zo zal er een goed georganiseerde voltrekking van het koninklijk huwelijk moeten zijn, een feestelijk verloop van het openbare gedeelte van het huwelijk en een mooi versierd en verlicht Amsterdam als gaststad voor deze bijzondere gebeurtenis.

Publiek
Het huwelijk van een aankomend staatshoofd is meer dan een privé-aangelegenheid. Uiteraard zal bij de organisatie van deze dag rekening worden gehouden met persoonlijke wensen van het bruidspaar, maar het publiek zal ook een grote rol spelen gedurende de huwelijksdag. De gemeente Amsterdam hecht veel waarde aan het openbare karakter van het evenement. Het publiek wordt zoveel mogelijk bij het programma betrokken. De komende maanden kunnen geïnteresseerden de voorbereidingen volgen en het volledige programma lezen op de speciaal op te zetten internetsite (via www.amsterdam.nl). Ook komt er een telefonisch informatienummer.

Programma
Voorafgaand aan de huwelijksdag wordt er in samenwerking met het Nationaal Oranje Comité op vrijdagavond in de Arena een groot publieksfeest georganiseerd. Het wordt een nationaal feest met een Amsterdams tintje, waarvoor 50.000 mensen uit heel Nederland worden uitgenodigd. Op zaterdag 2 februari vindt het burgerlijk huwelijk plaats in de Beurs van Berlage. Hierna is het kerkelijk huwelijk in de Nieuwe Kerk. Na het kerkelijk huwelijk zal het bruidspaar een rijtoer met de gouden koets door de stad maken. De route van de rijtoer zal lopen van de Nieuwe Kerk, de Nieuwezijds Voorburgwal, langs het Spui, de Singelgracht, het Muntplein, het Rokin, de Dam naar het Koninklijk Paleis op de Dam. Na afloop van de rijtoer zal het bruidspaar op het balkon van het Paleis verschijnen voor het publiek.

Openbare orde en veiligheid
De huwelijksdag krijgt een feestelijke uitstraling. Dit betekent dat (beperkende) veiligheidsmaatregelen zo veel mogelijk op de achtergrond blijven. De vraag welke maatregelen op welke locatie worden genomen is afhankelijk van de aard van de locatie en de op dat moment aanwezige gasten.
Er worden rond de locatie twee veiligheidsringen gelegd. De eerste ring is een door hekken afgezet en gebomcheckt gebied direct rondom de locaties. De tweede ring betreft het zogenaamde 200 metergebied. De maatregelen die in dit gebied gelden staan nog niet vast. Om het gebied tussen het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk en de Beurs van Berlage en eventueel langs de route, zullen op 2 februari flexibele veiligheidsringen worden ingesteld. De ringen worden zo ingericht dat in principe publiek wordt toegestaan.
De vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie wordt geëerbiedigd. Voor demonstraties op 2 februari gelden dezelfde regels als altijd: iedere demonstratie moet worden aangemeld en aan een aangemelde demonstratie worden voorschriften verbonden. Bij een niet-aangemelde demonstratie zal actief getracht worden om contact te leggen met de demonstranten voor overleg. Tijdens de dagen rond het huwelijk wordt het reguliere alcoholbeleid strikt gehandhaafd. Dit houdt in dat cafés zich moeten houden aan de vastgestelde sluitingstijden. Straatverkoop van alcohol wordt niet toegestaan.

Financiën
De totale begroting voor het koninklijk huwelijk bedraagt ruim 6,1 miljoen gulden ( 2,8 miljoen). Het bedrag wordt onder meer uitgegeven aan het publieksfeest in de Arena, de huur van de Beurs van Berlage, aankleding van de stad, video-walls en geluid langs de route, publieksinitiatieven, een speciale internetsite en veiligheidsmaatregelen.

Op 16 oktober bespreekt de Raadscommissie Algemene Zaken de voorstellen rondom het koninklijk huwelijk.

Marleen Nieuwenhuis

^

Over het huwelijk is een notitie van de Raadscommissie verschenen. U kunt deze hier downloaden (Kies met de rechtermuisknop en selecteer "Doel opslaan als...")


-

© gemeente Amsterdam - 4-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie